Ha volt meglepő olimpiai döntő az utóbbi években, ahol tátva maradt az ember szája
… akkor Dmitriy Balandin riói győzelmét mindenképp ide lehet sorolni. A kazah nem teljesen ismeretlenül utazott Brazíliába, hiszen a 11. legjobb idővel rendelkezett előzetesen, 2014-ben 2:07,67-tel nyert Ázsia Játékokat, 2015-ben pedig hatodik lett a vb-n, de voltak nála esélyesebbek. Pláne úgy, hogy a férfi mellúszóknál általában nem nagyon szoktak olimpiát nyerni az emberek 22 éves koruk előtt, Rió előtt 28 évvel, 1988-ban az akkor 19 esztendős Szabó Joe-nak jött össze ez a bravúr.
Csakhogy a Barra olimpiai parkban nagyjából semmi nem úgy alakult, ahogy alakulnia kellett volna. Gyurta Dániel címvédőként már az előfutamban kiesett, a japán Ippei Watanabe a középdöntőből olimpiai rekorddal, 2:07,22-vel masírozott tovább, Balandin pedig utolsó idővel, 2:08,20-szal került döntőbe.
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Ahol mindenki – a két japán, Watanabe és Yasuhiro Koseki, a két amerikai, Kevin Cordes és Josh Prenot, valamint a vb-címvédő Marco Koch, a második középdöntőt megnyerő Andrew Willis és az akkor még szupertehetségnek számító Anton Chupkov – esélyesebbnek számított nála. Balandint ez nem érdekelte, mint ahogy az sem, hogy Koseki bőven világcsúcsrészidőn belül haladt az utolsó fordulóig: az utolsó ötvenig fél tempóval a Watanabéék részéről kicsit álmoskásnak tűnő utazó előtt járt, aztán a hajrában, nagyjából huszonöt méterrel a vége előtt még erősíteni tudott és a nyolcasról óriási kazah csúccsal, 2:07,46-tal nyert. A többiek nagyon jöttek, de Prenot hét századdal mögötte csak az ezüstért nyúlt be, Chupkov lett a harmadik (akivel egyébként jó barátokként megbeszélték a döntő előtt, hogy megpróbálják egymást figyelni a vízben), Watanabe pedig az olimpiai rekordjától hat tizeddel elmaradva hatodikként végzett.
Mondani sem kell, hogy Balandin Kazahsztán első és máig egyetlen olimpiai bajnok úszója, így nem meglepő, hogy 2016-ban megválasztották Kazahsztán egyik legbefolyásosabb személyének, az almati Al-Farabi Egyetem uszodáját pedig róla nevezték el. 2013 és 2019 között minden vb-döntőben ott volt, 50, 100 és 200 méter mellen jelenleg is kazah csúcstartó. A tokiói olimpián címvédőként a középdöntőig jutott, végül 11. lett.
Az utóbbi időben már edzősködéssel foglalkozott, most pedig, 27 évesen úgy döntött, befejezi a pályafutását. A kazah szövetségtől kedvező ajánlatot kapott, így a válogatott edzői stábjának kiemelt tagja lesz. Búcsúüzenetében nem köszönt el örökre a szeretett sportágától.
"Hello mindenkinek! Az évek alatt rájöttem, hogy a kemény munka mindig kifizetődik, és az álmok minden edzéssel egyre közelebb kerülhetnek. Emlékezzetek erre, amikor túl lusták vagytok ahhoz, hogy edzésre járjatok, vagy akkor, amikor nem hisztek magatokban. Semmi sem hiábavaló! A legfontosabb dolog a sportban a támogatás. Köszönöm szépen a feleségemnek, a családomnak, amiért mindig, a nehéz percekben is segítettek, az összes edzőnek, akik a tapasztalatukat, tudásukat, erejüket és idegzetüket a fejlődésembe fektették. A barátaimnak, akik mindig mellettem álltak, és mindenkinek, aki hitt bennem és szurkolt nekem! Veletek együtt éltem át a győzelmeket, a csúcsokat és a vereségeket.
A sport még mindig inspirál. Életem új szakasza kezdődik, rengeteg klassz projekt van a fejemben, amelyek hamarosan megvalósulnak. Folytatjuk a munkát a kazah sport jövőjéért, a fiatal generáció fejlődéséért és az új olimpiai bajnokok kineveléséért. És hiszem, hogy a legnagyobb futamom még csak most jön! Köszönöm mindenkinek!"
Forrás: részben olympic.kz
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27