Az ISL-ben versenyt is nyerő korábbi amerikai csúcstartó bő négy hónappal a tokiói olimpiai előtt hozta meg a teljesen váratlan döntést, és azt is elárulta, mivel folytatja az életét.

A koronavírus-járvány okozta leállás, valamint a tokiói olimpia elhalasztása egészen furcsa visszatérési (Filippo Magnini vagy épp Amaury Leveaux) és visszavonulási hullámot indított el az úszósportban. Legutóbb, néhány héttel ezelőtt az amerikai 4x100-as mix gyorsváltóval világbajnok Margo Geer jelentette be, hogy befejezi profi pályafutását, és 29 évesen annak az alabamai egyetemi úszócsapatnak lesz a vezetőedzője, ahol versenyzőként is készült - korábban, Coley Stickels december végi távozása után már tudnivaló volt, hogy így dönt, de eredetileg az olimpia utáni időszakra tervezte a váltást. 
Vele egy csoportban edzett Ian Finnerty is, aki azonban abszolút a semmiből döntött úgy, hogy szintén abbahagyja. A mindössze 24 éves mellúszó a 2019-es ISL-szezonban a DC Trident tagjaként 50 és 100 méter mellen is amerikai csúcsot repesztett (Washingtonban versenyt is nyert), majd 2020-ban legfőbb célnak a világrekordot tűzte ki, ám a Budapesten megrendezett sorozatban végül messze járt ettől. 
Úszás
Szakállas világcsúcsot adott át a múltnak az olimpiai ezüstérmes orosz
24/11/2022 - 10:54
Annak ellenére, hogy mindig is inkább rövidpályán számított erősnek, esélye nyílt arra, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba - A-szintesként jelenleg is negyedik az amerikai ranglistán 100 mellen. Az év elején azonban a járvány miatt nem engedték be őt Törökországba, hogy együtt tréningezzen az Energy Standard ISL-csapatának több tagjával és edzőjével, a versenyzőként 50 mellen világbajnok James Gibsonnal, így úgy döntött, hogy Alabamába visszatérve Stickels irányítása alatt készül tovább. 
Csakhogy az egyetemi létesítményeket Stickels már nem használhatja (hisz már nem edző), lényegében kitiltották onnan, Finnertynek pedig ez volt az utolsó csepp a pohárban.
"Igazából már két hónappal ezelőtt, az edzői stáb körüli változások után eldöntöttem, hogy nem folytatom tovább. Nem ez az egyetlen ok, hogy visszavonulok, ugyanis számos olyan szenvedélyem és hobbim van az életben, amiket már az olimpiai halasztás bejelentésének első pillanatától csinálni szeretnék, és eddig nem tudtam. Köszönöm mindenkinek, aki a 12 év alatt segítette a karrieremet, szurkolni fogok a többieknek a továbbiakban, és izgatottan várom a jövőt, hisz nyártól Atlantában a Red Bull munkatársa leszek"
- írta Instagram-posztjában.
Finnerty kiesésével eldőlt, hogy Andrew Wilson, Michael Andrew és Cody Miller személyébenhárom topfavorit van a két amerikai helyre 100 mellen - az ellenfeleknek minimum Miller 59,24-es idejénél kellene jobbat menniük, hisz az is kérdés, hogy Andrew adott esetben vállalná-e a számot Tokióban. 
SwimSwam
Úszás
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méteren
19/11/2022 - 18:11
Úszás
Negyedóra alatt két aranyat is nyert Jakabos
18/11/2022 - 20:27