A sportági világszövetség (World Triathlon) három orosz triatlonost is hosszabb időre eltiltott doppinghasználat miatt.

Közülük a legismertebb a 38 esztendős Vlagyimir Turbajevszkij, aki váltóban világbajnok és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, ő négy évig nem versenyezhet, mivel a tilalmi listán szereplő eritropoetint (EPO) vett igénybe eredményei javításához.
Ugyanehhez a hormonhatású, az oxigénszállító vörösvértestek képződését elősegítő teljesítménynövelő szerhez nyúlt a tokiói olimpián részt vett Igor Poljanszkij és Alekszandr Brjuhankov is, őket egyformán három évre száműzték a triatlonversenyekről. A 31 éves Poljanszkijt július 21-én ellenőrizték Vlagyivosztokban, ahol az orosz sportolók készültek az ötkarikás játékokra, míg Brjuhankovtól a június 19-i sprint Európa-bajnokság során vettek mintát, amely pozitívnak bizonyult. Doppingvétsége miatt a 34 éves Brjuhankov nem dolgozhat tovább az Orosz Triatlon Szövetség elnökségének tagjaként sem.
Triatlon
Meglett a mesterhármas Bermuda egyetlen olimpiai bajnokának, míg a franciák sztárja csúnyát bukott
10/12/2021 10:54
A tokiói játékokon Poljanszkij az egyéni versenyben a 43., a vegyes váltó tagjaként pedig a 14. helyen ért célba. Brjuhankov, aki az Európa-bajnokságokon ezüst- és bronzérmet szerzett, 2008 óta három olimpián is indult, a legjobbja a 2012-es londoni játékokon elért hetedik hely.
Triatlon
Olyan önbizalma van az olimpiai bajnoknak, hogy az ember kezdi elhinni: a lehetetlen lehetséges
02/12/2021 08:09
Triatlon
Minden idők legjobb eredményével debütált az olimpiai bajnok Blummenfelt Ironman távon
24/11/2021 16:43