Minden idők legeredményesebb tornásznője, Simone Biles, ha lánya születne, nem engedné, hogy az amerikai tornaválogatott közelébe kerüljön. A négyszeres olimpiai bajnok szerint a szövetség továbbra sem tesz meg mindent azért, hogy felkutassa a Larry Nassar-féle zaklatási botrány részleteit, és még mindig sok kérdés maradt megválaszolatlan.


Az olimpiák történetének egyik legsikeresebb sportolója, Simone Biles a 60 Minutes című műsorban beszélt arról, továbbra sem érzi úgy, hogy az amerikai tornaszövetség a versenyzők érdekeit képviselné. Biles egyike volt annak a többszáz kiskorú tornászlánynak, akit az amerikai csapat orvosa, Larry Nassar éveken át zaklatott. Nassart elítélték, és 175 éves börtönbüntetéssel sújtották. Az azonban továbbra sem derült ki világosan, kik voltak benne a rendszerszintű elhallgatásban. Biles a botrány kirobbanása óta többször is felszólalt a USA Gymnastics ellen, sérelmezi, hogy a szövetség nem fordít elég figyelmet arra, hogy megkeresse és nyilvánosságra hozza, kik tudtak a visszaélésekről.
Szemet hunyt a molesztálási ügyek felett az amerikai tornaszövetség | Eurosport
Az amerikai tornászválogatott korábbi csapatorvosa, Larry Nassar 175 év börtönbüntetést kapott, mert a kezelések során több mint két évtizeden keresztül molesztálta pácienseit. Az ügyben összesen 156-en tanúskodtak Nassar ellen, akit korábban egy másik ügy kapcsán, gyermekpornográfia birtoklása miatt 60 év börtönre ítélt a bíróság.
Torna
A háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia döntős lehet a világbajnokságon - hírek a torna-vb-ről
30/10/2022 - 18:13
„Még messze nincs vége. Még mindig nagyon sok megválaszolatlan kérdés maradt. Ki, mikor, miről tudott? A szövetség rengeteg sportolót cserbenhagyott, többségben kiskorú versenyzőket. Nem gondoljátok, hogy ez egy nagyobb problémakör? Ha én lennék ott, és tudnék valamit, azt akarnám, hogy minden azonnal felszínre kerüljön”- fogalmazta meg a tornász.
Arra a kérdésre, hogy ha lánya lenne, engedné-e neki a versenyzést, Biles határozott nemmel felelt.
„Nem, mert nem érzem biztonságban magam. Nem mindenki vállalt felelősséget a tetteiért, és nincs biztosítva, hogy ilyen soha többé ne történhessen.”
A 19-szeres világbajnok tornász elmondta, a szövetség 100%-ban cserbenhagyta őket.
„Érmeket hozunk nekik, teljesítjük a magunk feladatát. Cserébe nem tudnák megtenni ők is a maguk részét? Ez undorító”
- fakadt ki Biles.
Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza | Eurosport
22 éves, négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok. Mindent megnyert, kőkeményen edzett hazája nemzeti bajnoksága előtt, egy remekül sikerült tréning után mégis kiborulva, sírva nyilatkozott. Simone Biles reménytelenül, de fellép a pitiáner módon csődöt mondó Amerikai Tornász Szövetség (USAG) ellen a Larry Nassar-féle szexuális bántalmazási ügyben.
Az amerikai arról is beszélt, előfordult, hogy egy-egy edzőtábor alkalmával a konyhába törtek be ételért, miután gyakran éheztek. Ételadagjukat úgy mérték ki számukra.
Biles több mint egy évvel a zaklatási ügy kitörése után mondta csak el, hogy ő is az áldozatok között van. A Nassar által elkövetett visszaélésekről éveken át nem tudott beszélni, még szüleivel sem. „Nagyon nehéz volt hangosan is kimondanom, mert tudtam, mennyire szétzúzott ez engem. A szüleimet is összetörte volna, és nem akartam, hogy ugyanazt a fájdalmat érezzék, amit én. Nagyon sötét időszak volt ez számomra”- majd hozzátette, amikor könnyekben kitörve felkereste szüleit, hogy beszélni szeretne velük, ők azonnal tudták, miről lesz szó.
Biles éles kritikájára a USA Gymnastics elnöke, Li Li Leung is reagált. „Elfogadjuk, hogy mélyen eljátszottuk a versenyzőink és a közösség bizalmát, keményen dolgozunk azért, hogy visszaszerezzük ezt”- áll a hivatalos közleményben.
via cbsnews.com
Bátran kell ugrani - Simone Biles, minden idők legjobb tornásza | Eurosport
A héten véget ért stuttgarti tornász világbajnokság legnagyobb szenzációja ismét Simone Biles volt. A 22 éves amerikai sportoló 6 év alatt ötszörös világbajnok lett egyéni összetettben, így lassan érik a kijelentés: ő minden idők legjobb tornásza. A koronát jövőre, Tokióban teheti fel végleg a fejére.
Torna
Elhunyt az 1956-os olimpiai bajnok magyar tornász
29/09/2022 - 12:31
Torna
Az FBI 2015 óta tudott a tornászokat molesztáló orvosról, mégsem lépett – perelnek az áldozatok
09/06/2022 - 15:36