Ha mondjuk röplabdáról vagy északi összetettről lenne szó, akkor nem lenne meglepő, de tollaslabdában óriási szenzáció, hogy Japán férfi csapata legyőzte Kínát és Malajziát is a Thomas-kupán, és ezzel története során először megszerezte a címet. Alighanem kellett hozzá ez a mentalitás:
„Boldog vagyok, de amikor arra gondolok, hogy Kína sorozatban ötször szerezte meg a címet, akkor arra vágyom, hogy mi is érjük el ezt a kiegyensúlyozottságot. Remélem, sikerül győznünk a következő alkalommal is"
– mondta Kenichi Tago.
Az elődöntőben Kína volt a japánok ellenfele, és bizony az utóbbi öt alkalommal győztes csapat számított az egyértelmű favoritnak. Mégpedig azért, mert Chen Long (ranglista 2.), Du Pengyu (6.), valamint a kétszeres olimpiai bajnok Lin Dan játszotta az egyéni meccseket. Illetve játszotta volna, csakhogy Lin Dan, harmadik egyéni játékosként már nem is lépett pályára, mert a japánok 3-0-s győzelmet arattak.
Tollaslabda
Bundázás miatt tiltották el az Eb-bronzérmes oroszt, vége a karrierjének
23/12/2020 18:46
A ranglista negyedik helyén álló Kenichi Tago simán verte az első meccsen Chen Longot, akitől pedig jobbára ki szokott kapni (2-6 volt a mérlege ellene). A párosoknál már Japán volt az esélyesebb, és a ranglista második Hiroyuki Endo/Kenichi Hayakawa kettős két szoros szettben felül is múlta a Chai Biao/Hong Wei párost. „Ezúttal az a célunk, hogy megszerezzük a trófeát, és ne csak egy éremmel távozzunk” – mondta Endo.
A másik nyerő ember a 14. helyen álló, mindössze 19 éves Kento Momota volt, a két évvel ezelőtti junior világbajnok. Az elődöntőben háromszettes meccsen verte Du Pengyut, és a döntőben is hozta a maga meccsét (a Chong Wei Feng elleni meccse az alábbi videón). A fináléban a világranglistát vezető Lee Chong Wei-jel felálló Malajzia volt a japánok ellenfele. Itt sem feltétlenül a keletebbiek voltak az esélyesek, de azok után, hogy az elődöntőben borították a papírformát, mit lehetett tudni?
És sokáig valóban nem lehetett tudni, hogy mi lesz. Merthogy a világelső könnyedén verte Kenichi Tagót, de a japánok egyenlítettek egy páros győzelemmel. Kento Momota sikerével már ők vezettek, de a következő párost a malájok nyerték. Az ötödik meccs döntötte el tehát a kupa sorsát. 12 éve nem volt ilyen, a kínaiak annyira domináltak az utóbbi öt kiírásban.
Takuma Ueda (25.) és Daren Liew meccse hatalmas csatát hozott. Attól volt különlegesen érdekes az összecsapás, hogy egyikük sem játszott az elődöntőben. A japán viszont a negyeddöntőben pályára lépett, de Liew az egyenes kieséses szakaszban nem került sorra, és összesen hat nap telt el számára tétmeccs nélkül. A németek elleni, hétfői csoportmeccsen is csak egy tét nélküli találkozó jutott neki, amit elvesztett. Nem tudni, hogy ez a különbség, vagy valami más döntött-e, mindenesetre roppant izgalmas lett a végjáték, ugyanis Takuma Ueda 21-17-re nyerte a döntő meccs döntő szettjét.
Japán ezzel mindössze a negyedik nemzet lett Kína, Malajzia és Indonézia után, amely győzni tudott az 1949 óta megrendezett eseményen. Érdekesség, hogy Kenichi Tago édesanyja is csapatvilágbajnok. Yoshiko Yonekura 1978-ban és 1981-ben lett Uber-kupa bajnok.
Az idei versenyen a hölgyeknél érvényesült a papírforma. Kína hozta a várt hatalmas dominanciát, és egyetlen mérkőzést elveszítve (a döntőben, Japán ellen) megszerezte a torna ötletét adó Betty Uber, brit tollaslabdázóról elnevezett női csapatvilágbajnoki címet. Az utóbbi kilenc alkalomból nyolcadszor.
Tollaslabda
Visszavonult a kétszeres olimpiai bajnok
04/07/2020 09:27
Tollaslabda
Mi mást is csinálhat egy tollaslabdázó a karantén alatt? Megtanulja eltollasozni az Örömódát!
25/05/2020 08:24