Alexander Zverev nyilvánosan kritizálta az ATP világranglistás rendszerét, amit a világjárványra való tekintettel, ideiglenes jelleggel átalakítottak. A változtatásoknak az volt a célja, hogy egyetlen játékos se veszítsen pontokat az elhalasztott versenyek vagy épp az átalakított naptár miatt. A módosításnak azonban kétségkívül vannak nyertesei is, köztük a több mint egy évet kihagyó Federerrel. 


A német teniszező ezen a héten az acapulcói tornán indul, amelyen második kiemeltként ő lesz az egyik legfőbb esélyes. Zverev azonban már azt megelőzően felhívta magára a figyelmet, még mielőtt egyáltalán labdába ütött volna Mexikóban, a sajtótájékoztatóján ugyanis elégedetlenségének adott hangot a világranglistás pontszámítás kapcsán. A tavalyi US Open-döntős szerint a mostani rangsornak vannak anomáliái, hiszen akadnak olyanok, akik zömmel a 2019-es pontjaikra támaszkodva tudták megőrizni előkelő pozícióikat.
"Én vagyok Roger Federer legnagyobb rajongója, de egy évet kihagyott, és mégis előttem áll a sorban. Én közben döntős voltam egy Grand Slamen és egy 1000-es tornán. Ez a rendszer egyszerűen katasztrofális"
- fogalmazott a német.
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
8 ÓRÁJA

Miről is van szó?


Az ATP tavaly döntött arról, hogy a tour kényszerű felfüggesztése miatt egy időre befagyasztja a világranglistát. Erre a lépésre szükség is volt ebben a helyzetben, hiszen ha a 2019 márciusa és augusztusa között lejátszott versenyek pontjai kikerültek volna a rendszerből, az újraindulást követően meglehetősen furcsa, de mindenekelőtt igazságtalan ranglistával folytatódott volna a tenisz. A szövetségek ezt követően tovább finomították a rendszert, és nyártól már egy hibrid, 2019-es és 2020-as eredményeket magába foglaló formátumot találtak ki.
A versenynaptárat ugyanis jelentősen felforgatták a váratlan események, a salakos szezon például csak ősszel, közvetlenül a US Open után kezdődött. Ezt követően pontokat nem veszíthettek a játékosok, hiszen akkor is megtarthatták a 2019-es eredményeiket, amennyiben 2020-ban gyengébben szerepeltek, vagy teljesen ki is hagyták az adott versenyt. Rafael Nadal példája mutatott rá, miért volt erre szükség: a spanyol címvédő volt a US Openen és a Roland Garroson is, ám az új naptárban a két torna között pár hét különbség volt.
Vagyis Nadalnak kockáztatnia kellett volna a jó Garros-szereplését, hogy megvédhesse a US Openen megszerzett pontjait, amennyiben a járvány előtti pontszámítási rendszer marad érvényben.
Ők a koronavírus miatti leállás legnagyobb nyertesei és vesztesei | Eurosport
Hat hónap szünet után a férfi tenisz is közel a visszatéréshez: augusztus 22-én kezdetét veszi a New York-i buborékba burkolt Cincinnati 1000-es verseny. A rendkívüli leállás érzékenyen érintette a sportágat, egyelőre csak találgatni lehet, milyen következményei lesznek hosszabb távon. Vannak azonban olyan játékosok, akik összességében nyerhetnek a néhány hónapos szünettel.
Természetesen a változtatásokból azok a játékosok is profitáltak, akik a járványhelyzettől függetlenül - például sérülés miatt - maradtak távol a tourtól. Roger Federer például több mint 400 napot kihagyott, mégis stabilan top 10-ben maradt, mivel 2019-es pontjait játék nélkül is megőrizte az előző idényben. Ezzel párhuzamosan viszont azok, akik épp tavaly teljesítettek kiemelkedően, nehezebben kapaszkodhattak előre, mivel az ellenfelek esetleges formahanyatlásának nem volt jelentősége a ranglistára nézve.

Tovább finomított az ATP


Idén márciusban az ATP további változtatásokat jelentett be, melynek értelmében egészen 2022-ig magukkal cipelhetnek játékosok 2019-es pontokat. A két évvel ezelőtti eredmények kivezetése ugyanis fokozatosan történik meg, és nem egyik napról a másikra esnek ki azok. Lényeges változtatás, hogy innentől kezdve a "best of" szabály értelmében a régebbi eredményeknek csak az 50%-t vihetik tovább, már amennyiben az többet ér a 2021-es teljesítményüknél. Ez zömmel 2019-es versenyekre vonatkozik majd, de akadnak kivételek.
Elvégre számos tornát meg tudtak menteni 2020-ban, ezek az idei versenyek eredményeitől függően szintén 50%-kal számíthatnak a továbbiakban.
Vagyis az ATP jelenleg úgy számol, hogy 2021 augusztusától indulhat el az új ciklus, ennek megfelelően 2022 nyarától tér vissza a megszokott 52 hetes formátum. Addig is a rendszernek lesznek nyertesei, az például tagadhatatlan, hogy a visszatérésén dolgozó Federernek nagyobb mozgásteret hagy. Hiába maradt el az Indian Wells-i torna és lépett vissza Miamitól, 2022 tavaszáig 800 pontot megőrizhet a 2019-es eredményeiből. Ennek pedig még a Grand Slam-tornákon lehet jelentősége, hiszen Federer jó eséllyel ott marad a legjobb nyolcban. 
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
10 ÓRÁJA
Tenisz
Zverev nem számít zökkenőmentes visszatérésre súlyos bokasérüléséből
TEGNAP - 20:17