A tavalyi Roland Garros-győztes Iga Swiateknek a szezon elején sem ment rosszul, de Grand Slam-sikere óta a római tornán aratta legnagyobb győzelmét.

Jelenleg a kilencedik helyen áll a világranglistán, ami eddigi pályafutása legjobb pozíciója. Római győzelmével javított hat helyezést, és stílusosan került be a legjobb 10-be. Ahhoz képest, hogy egy 19 éves játékosról van szó, Swiatek nem szerepelt rosszul a szezon elején: nyolcaddöntőt játszott az Ausztrál Openen, tornát nyert Adelaide-ben, és egyszer sem búcsúzott az első fordulóban. Egy Roland Garros-bajnokhoz képest azonban némileg visszafogottabb eredményeket hozott a salakszezonig, a római tornán viszont mérkőzésről mérkőzésre javulva, a verseny végére eljutott legjobb teniszéhez, és pozitív élménnyel utazhat címvédőként Párizsba. Különösen a döntőből meríthet nagy önbizalmat a fiatal lengyel lány, ahol meglepően simán, kevesebb mint egy óra alatt 6:0, 6:0-ra győzte le a korábbi római bajnok Karolina Pliskovát.
Swiatek a római torna végére lendült igazán formába, a verseny elején akadtak problémái, különösen a nyolcaddöntőben, mikor Barbora Krejcikova ellen két mérkőzéslabdát kellett hárítania. A női mezőnyben rajta kívül csak Ashleigh Barty és Naomi Osaka nyertek meccslabdát hárítva mérkőzést idén. Maga Swiatek is ezt a kétarcúságot emelte ki a tornagyőzelme utáni sajtótájékoztatón.
Roland-Garros
Nem lesz címvédés, lebombázták a pályáról a tavalyi bajnokot
09/06/2021 13:38
„Mondhatjuk, hogy a tornát két szakaszra lehet bontani: az első rész nehézkes volt, mikor beteg voltam, és azt gondoltam, el sem tudok indulni. De a mérkőzések során egyre jobban éreztem magam, és a játékra koncentráltam”

Swiatek a döntőben esélyt sem adott ellenfelének

Fotó: Getty Images

A 19 éves teniszező számára a legnagyobb tanulságot az jelentette a római héten, hogy akkor is képes nyerni, ha nem a legjobb teniszét veszi elő. Ez azért volt fontos mérföldkő számára, mert még egy évvel korábban is úgy gondolta, hogy képtelen úgy győztesen befejezni mérkőzéseket, ha rosszul játszik.
„Megtanultam, hogy lehetek úgy is kiegyensúlyozott játékos, és akkor is nyerhetek mérkőzéseket, ha nem érzem magam a legjobb állapotban. Az első három forduló nagyon trükkös volt, de napról napra egyre jobban éreztem magam. Mégis, azt hittem, hogy ez nem lesz elég ahhoz, hogy megnyerjem a tornát, majd hirtelen minden megváltozott”- árulta el a WTA honlapján.
Swiatek szerint kifejezetten jól jött neki, hogy esőszünet miatt csúszott a program, és a negyeddöntőt és az elődöntőt ugyanazon a napon kellett lebonyolítani.
„Azt hiszem, paradox módon segített, hogy két mérkőzést kellett egy nap alatt játszani. Talán fáradtabb voltam, de olyan tempót találtam, ami versenyképes volt, és ez a döntőben is jót tett, segített, hogy legyőzzem Pliskovát.”

Swiatek mérkőzésről mérkőzésre javult Rómában

Fotó: Getty Images

A fináléban nagyon simán múlta felül a világranglistán nála előrébb lévő cseh teniszezőt, bár belülről ő nem érezte ennyire könnyűnek a döntőt, hiszen folyamatosan attól tartott, hogy Pliskova játéka feljavul, ha túljut kezdeti idegességén. Swiatek úgy próbált meg végig koncentrált maradni, hogy kiűzte az eredményt a fejéből, és minden játékhoz úgy állt hozzá, mintha egálban lenne riválisával.
A szünetekben azt képzeltem, hogy döntetlenre áll a mérkőzés, ezzel próbáltam elkerülni, hogy romoljon a játékom színvonala. Picit vicces volt, mert a meccs után megkérdeztem az edzőmet, hogy mennyi lett a végeredmény.
A fiatal teniszező úgy gondolja, a legfontosabb, hogy Roland Garros-győzelmét követően is tudott előre lépni, top 10-be kerülése mutatja számára, hogy jó úton jár.
„A pályafutásom halad előre, pedig a Roland Garros után kicsit frusztráló volt, hogy kevésbé jött ki jól a lépés. De most boldog vagyok, hogy bekerültem a top 10-be, ezt akartam, és remélem, hogy még tovább tudok javulni.”

Swiatek a Roland Garros előtt lendült formába

Fotó: Getty Images

Swiatek még mindig nem szokta meg teljesen, hogy Roland Garros-győzelme óta nagyobb figyelem hárul rá, és pályán kívüli tevékenységekkel is foglalkoznia kell. Úgy érzi, ha megtalálja az egyensúlyt, minden sokkal könnyebb lesz számára.
Amint megtalálom az egyensúlyt és a ritmusom ebben az új világban, sokkal, de sokkal könnyebb lesz. Elfogadtam, hogy mostanában nehéz, de pár év múlva ezek a kötelezettségek a normális rutint jelentik majd számomra.
Római győzelmével Swiatek bejelentkezett a Roland Garros-esélyesei közé. Címvédőként persze plusz teher nehezedik rá, az elmúlt években több fiatal teniszező számára is nehézséget okozott címvédőként nekivágni egy Grand Slam-tornának. Swiatek örül, hogy a Roland Garros csúsztatása miatt nem egy, hanem két hetet kap a felkészülésre.
Roland-Garros
Miközben a Djokovic-Nadalra várunk, az a kérdés, megállíthatja-e bárki is Iga Swiateket
08/06/2021 17:39
Roland-Garros
Djokovic és Nadal túl az olasz melón, Swiatek parádézott a Garroson
08/06/2021 11:53