Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csalás, vagy csak sportszerűtlenség? – Wilander szerint fontosabb, hogy Swiatek mindig magát adja

Minich Réka

Frissítve 05/11/2022 - 15:22 GMT+1

Iga Swiatek San Diegoban idei 8. tornagyőzelmét szerezte meg, de ennek ellenére sokan kritizálták, miután egy pont alatt furcsa kézmozdulatokkal zavarta meg ellenfelét. A bírótól figyelmeztetést sem kapott, ennek ellenére sokaknak nem tetszett a mozdulat. Most Mats Wilander megvédte a világelsőt, szerinte ez is része Swiatek önkifejezésének.

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Nem San Diegoban fordult elő először, hogy Swiatek labdamenet közben próbálta megzavarni ellenfelét.
A Donna Vekic elleni mérkőzésen bréklabdája volt az ellenfélnek, amikor Swiatek fellépett a hálóhoz és furcsa hadonászásokkal próbálta megzavarni ellenfelét, aki nem is tudta befejezni a pontot. A mérkőzésvezető számára sem jelentett különösebb problémát a mozdulat, nem is figyelmeztette a világelsőt, aki ennek ellenére rengeteg kritikát kapott a meccs után.
Az idei US Openen Ons Jabeur ellen is hasonló integetéssel próbálkozott a lengyel, de korábban már a harmadik fordulóban is előfordult vele hasonló. John McEnroe el is csodálkozott a dolgon, szerinte még az is kérdéses, hogy egyáltalán szabályos-e hasonlóan zavarni, vagy csak szimplán sportszerűtlen a viselkedés.
„Nem is tudom, hogy ez így szabályos vagy sem, de az tuti, hogy övön aluli próbálkozás. Utoljára akkor láttam ilyet, amikor 1986-ban Mansour Bahrami ellen játszottam és egy szervája után csak széttárta a karjait, mintha felkínálta volna a testét, hogy hova célozzak. Rá is fázott, mert a párospartnerem, Peter Fleming homlokon is ütötte a labdával, de Mansour úgy tett, mintha nagyon élvezné az egészet, teljesen komolytalannak tűnt a fickó.”
A szabálykönyv nem fogalmaz egyértelműen a hasonló eseteket illetően, hiszen a zavarás véghezviteléhez szándékosságot feltételez, ami kérdéses Swiatek integetésénél. A lengyel lányhoz mindenesetre elért a kritika, hiszen a tornagyőzelmét követően elnézést kért Vekictől, akit megzavart játék közben.
Most az Eurosport szakértőjeként dolgozó Mats Wilander megvédte Swiateket, hiszen szerinte semmilyen szándékosság nincs a világelső mozdulataiban.
„Manapság nagyon nehéz, hogy profi teniszezőként ki tudd fejezni a saját személyiségedet. Fontos, hogy mit mutatsz meg magadból a külvilág felé, hiszen az ellenfél is sokat táplálkozik ebből meccs közben.
Ha én lennék Swiatek edzője, akkor mondanám neki, hogy erre a furcsa kézmozdulatra figyeljen oda? Nem tudom, hiszen az is nagyon fontos, hogy magadat add a pályán, jöjjön ki, aminek ki kell jönnie.
Iga nagyon céltudatos, amivel együtt jár, hogy néha fel sem tűnik, hogy miket teszel meg a pályán egy győzelemért, de nem hiszem, hogy olyanokat tenne, amiért aggódni kell. Talán az ellenfelei is azt gondolják, hogy Iga most emiatt csalódott magában.
Iga idén egészen elképesztő szezont produkált és ilyenkor szerintem mindenki sokkal jobban keresi rajta a fogást. Ezek a zavarások a részéről olyankor jönnek, amikor éppen nem játszik annyira jól, ezért sokkal könnyebb belekötni.
Számomra ez csak annyit mutat meg, hogy Iga Swiatek mennyire eltökélt, számára nem a Grand Slam győzelmek és a világelsőség a cél, ezek csak együtt járnak azzal a remek teljesítménnyel, amit például idén is hozott.
Számára az a motiváció, hogy egyre jobb és jobb legyen, minden alkalommal, amikor pályára lép, akkor kihozza magából a legjobbat. Szerintem ezeket a kézmozdulatokat még edzésen is hozza, nem csak meccsen, ez szimplán az akaratának a mellékterméke.”
Iga Swiatek egy interjúban elmondta, hogy ezek számára csak refelxszerű mozdulatok, de a jövőben igyekszik majd ezt is kihagyni a játékából.
„Nem tudom kontrollálni, de remélem, hogy nem fog újra megtörténni. Egyszerűen a stresszes szituációkra reagálok ilyen furcsán, de dolgozunk rajta, hogy többé ne forduljon elő. Már rögtön a hálónál elnézést kértem érte, de Donnának fel sem tűnt, amit csináltam.
Remélem, hogy a szurkolók is el fogják nekem ezt felejteni, tudom, hogy mennyi negatív kommentet kaptam ezért, Nem vagyok rá büszke, hogy néha fel sem tűnik, hogy mit csinálok a pályán.”
A kritika mindenesetre nem hátráltatta Swiatek játékát, aki már az utolsó csoportmeccsétől függetlenül ott lesz a WTA finálé elődöntőjében, hiszen az első két mérkőzését magabiztosan nyerte. Swiatek viccesen ezt Onj Jabuernak köszönte meg, aki halloween előtt egy interjú alkalmával megijesztette. Swiatek szerint ezzel megfelelően magasra szökött az adrenalinszintje, ezzel pedig csak jobb lesz a teljesítménye.
Forrás: eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés