Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Botrányos jelenetek: fogalma sem volt a vezetőbírónak, mennyi az állás

Németh Dániel

Frissítve 09/04/2021 - 14:55 GMT+2

Habár Astra Sharma simán megnyerte a játékot, valahogy az mégis Gatto-Monticone neve mellé került be. Legalább ennyire felháborító volt a supervisor viselkedése, aki a játékost hibáztatta, amiért az nem koncentrált eléggé az eredményre.

Astra Sharma

Fotó: Getty Images

Szinte virálissá vált a közösségi oldalakon Luis David Armenta Castro pillanatnyi zavara, amely teljesen megváltoztatta a döntő szett második játékát. És ezzel lehet, hogy az egész meccset is.

A bogotai WTA 250-es tenisztorna első fordulójában Giulia Gatto-Monticone három szettben, 4:6, 7:5, 6:1 arányban legyőzte Astra Sharmát. Önmagában ez még nem lenne akkora hír, hogy arról külön cikkben számoljunk be, ám a harmadik szett elején olyasmi történt, ami meglehetősen ritka a profi sportban: a mérkőzésvezető egyszerűen elfelejtette az aktuális állást.
1:1-es állásnál a döntő szettben Sharma három bréklabdához jutott - azaz csak jutott volna - Luis David Armenta Castro ugyanis 0-40 helyett 30-15-öt mondott be. Elsőre a meccs kommentátorai is azt hitték, csak egyszerű nyelvbotlás volt, de ez a teória már a következő labdamenetben megdőlt: Sharma rontott fogadását követően 40-15-re módosította az állást, holott az valójában 15-40 volt.

Ezután Gatto-Monticone hibázott, vagyis Sharma megnyerte a játékot - ehelyett viszont 40-30-ról folytatták, az olasz pedig ezt kihasználva hozta a szerváját. A brékelőnyétől megfosztott Sharma onnantól nem is nyert játékot.

A helyzet komikusságát csak fokozta, hogy időnként a játékosok is tanácstalanul járkáltak a pályán, a tévés grafika pedig 0-40 után egyáltalán nem frissült. "Nem, ez így nem jó. Egyáltalán nem jó. Szerintem most már a játékosok is belezavarodtak. Ez a legszokatlanabb dolog" - állapította meg a tévés kommentátor, aki már elsőre kiszúrta, hogy valami nem stimmel az eredménnyel.
Sharma látszólag higgadtan vette tudomásul, hogy így kiszúrtak vele, de a meccset követően elmondta, belül forrt az indulattól. Vélhetően a vereségéhez ez is hozzájárult, a játékvezetői hiba önmagában jelentősen befolyásolta a meccset, elvégre az ausztrálnak brékelőnyben kellett volna adogatnia a térfélcserét követően, ráadásul egy magabiztosan megnyert játékkal a zsebében.
Az ausztrál teniszező elmondása szerint Armenta Castro minimum érdekes érvvel söpörte le a reklamálásra tett kísérletét. "Felháborító volt. Annyit mondott, hogy ő nem teljesen biztos az eredményben, de miután nem tudtam megmondani neki, hogyan nyertem meg a pontokat, nem tarthatom fel a meccset azzal, hogy vele vitatkozom" - írta az esetről a Twitteren.
A találkozó után élt a panasz lehetőségével a világranglista-134. játékos, nagy meglepetésére azonban a supervisor sem volt megértő vele szemben. Cristina Romero ugyanis közölte vele: ennek az esetnek az a tanulsága, hogy legközelebb jobban kell figyelnie az eredményre. Vagyis, hogy a történtekért legalább annyira felelős, mint az a bíró, akinek ténylegesen figyelnie kellett volna az állásra.
A zavarodottságom nem lehet kifogás" - idézte a supervisor indoklását.
A társak közül persze többen meglepődtek vagy épp felháborodtak az eseten. Coco Vandeweghe egy aligha elismerő "oh wow" szöveg kíséretében osztotta tovább a videót, a páros világranglista-7. Barbora Krejcikova pedig azt írta: "Ez valami hihetetlen - az eredmény és a supervisor reakciója egyaránt." Legtovább egy ausztrál teniszező, Ellen Perez ment.
A bíró és a supervisor nevetséges hibáira egyszerűen nincs mentség, az pedig egyenesen undorító, hogy a játékost hibáztatták, amiért nem koncentrált az eredményre. Szégyelljétek magatokat! Rosszul vagyok attól, hogy a vezetőbírók bele tudnak nyúlni a végeredménybe.
Többen azt is felvetették - és nem teljesen alaptalanul -, hogy Gatto-Monticone hozzáállása sem volt sportszerű, elvégre azt valószínűleg pontosan tudta, mikor nyerte meg az első pontot a játékban. Ettől függetlenül, ha valakit el lehet marasztalni az ügyben, az csakis a játékvezető és a supervisor lehet, és nem is csak a hibák, hanem az azt kísérő arroganciájuk miatt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés