Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świątek meccslabdás amnéziája, egy kis győzelem Ukrajnának, és az első szép pont Rublev karrierjében

Németh Dániel

Publikálva 10/07/2023 - 12:01 GMT+2

Iga Świąteknek nagyon meg kellett dolgoznia a Belinda Bencic elleni sikerért, ugyanis két meccslabdát is hárítania kellett a győzelemhez. Végül összejött a wimbledoni negyeddöntő, csakúgy, mint Elina Svitolinának, aki nem csak önmagáért küzdött Victoria Azarenka ellen. A nap pontját pedig Andrey Rublev nyerte meg Alexander Bublik ellen, ami után a szokásos önirónia sem maradt el az orosztól.

Rublev a tenisztörténelem egyik legnagyobb pontjával jutott meccslabdához Bublik ellen

Vasárnap tényleg nem unatkoztunk, csupa-csupa kiváló meccset láttunk Wimbledonban.
A nap egyik legnagyobb mérkőzését Elina Svitolina játszotta Victoria Azarenkával, a közel háromórás küzdelemről ugyanis meccs tie-break döntött, amit az ukrán teniszező nyert meg 11-9-re, ezzel karrierje során másodszor játszhat negyeddöntőt Wimbledonban. Svitolina a találkozó után a pálya széli interjúban elmondta: csak egyszer volt ennél is boldogabb az életében, természetesen akkor, amikor októberben megszületett a Gael Monfilsszal közös kislánya, Skai.
"Mert nagyon kemény összecsapás volt és rendkívül sokat is jelent” – adta meg a választ az ukrán, mivel emelkedik ki ez a találkozó a többi közül. „Sokan szurkolnak nekem otthonról, érzem az ezzel járó felelősséget. Amikor orosz vagy fehérorosz ellenfelem van, természetesen még nagyobb a nyomás rajtam, hogy én nyerjek. Ezért is jelentenek sokat ezek a győzelmek. A magam módján ezzel szállítok győzelmet, egy kis győzelmet Ukrajnának.”
A kézfogás természetesen ezúttal is elmaradt, amiért a közönség Azarenkát fütyülte ki, amit – egyébként teljesen érthető módon – sérelmezett is a korábbi világelső. „Mit is mondhatnék? Nem nagyon van mit. Nem szeretne kezet fogni az orosz és a fehérorosz játékosokkal, és tiszteletben tartottam a döntését. Mit kellett volna tennem? Várjak rá a hálónál? Szerintem nem volt itt megfelelő megoldás, szóval azt tettem, amivel leginkább tiszteletben tudtam tartani a döntését.”
Svitolina szerint az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében a meccsek során felhívhatnák valamilyen formában a nézők figyelmét, hogy elmarad a kézfogás a játékosok között, ugyanis egyik fél sem érdemli meg, hogy emiatt füttykoncert közepette vonuljon le a pályáról. „Hasonló volt a helyzet Párizsban is. Más meccseken hihetetlen szurkolást kaptam, a negyeddöntőt követően viszont engem fütyültek ki.”
picture

Fergeteges meccset hozott az édesanyák rangadója Wimbledonban, Svitolina menetel tovább

Az ukrán teniszező következő meccsén aligha fordul elő hasonló jelenet, ugyanis Iga Świątekkel játszik, aki két meccslabdát hárítva győzte le Belinda Bencicet egy hasonlóan kemény mérkőzésen. A világelsőnek nagyon mélyre kellett ásnia a tie-breakben elveszített első szett után, a svájci ugyanis óriási nyomás alatt tartotta őt, de a legfontosabb pillanatokban megőrizte a hidegvérét a négyszeres GS-bajnok. Świątek a karrierje során először játszhat negyeddöntőt Wimbledonban.
„Örülök a győzelemnek, mert a második szettben egyáltalán nem voltam biztos, hogy sikerülni fog. Hittem magamban, nem néztem vissza, csak a játékra koncentráltam. De nem volt könnyű meccs, nagyon gyors volt a ritmus. Annak is örülök, hogy erőnlétileg végig jól éreztem magam, és még bírtam volna egy darabig” – nyilatkozta Świątek, aki mindkét meccslabdát ragyogó játékkal hárította, esélyt sem adott Bencicnek ezekben a helyzetekben.
picture

Swiatek meccslabdákat hárítva jutott be első wimbledoni negyeddöntőjébe

„Nem nagyon emlékszem ezekre a pontokra. Azt viszont tudom, hogy általában ilyenkor azt érzem, nincs mit veszítenem. Többnyire nagyobb nyomás van azon a játékoson, akinek meg kellene nyernie a pontot. Meccslabdánál meg kell próbálnod lezárni a meccset, de anélkül, hogy túlságosan türelmetlenné válnál. Nekem az volt a célom, hogy a saját játékomat játsszuk az eredménytől függetlenül. Örülök, hogy sikerült.”
Egészen drámai küzdelmet hozott Andrey Rublev és Alexander Bublik mérkőzése is, pedig két szett után úgy tűnt, viszonylag simán visszavághat az orosz a hallei döntőben elszenvedett vereségért. Bublik azonban a harmadik és a negyedik szettet is elhozta rövidítésben, és benne volt a levegőben, hogy Rublev sorozatban a második Grand Slamről esik ki 2-0-s vezetés után. Végül nem így alakult, ráadásul a torna legnagyobb pontját is megnyerte, amivel még saját magát is meglepte.
picture

Valahogy túlélte Rublev a kazah srác ászait, élete első wimbledoni negyeddöntője a jutalom

„Azt gondoltam, hogy most már legalább az én karrieremben is van egy csodálatos labdamenet” – mondta mosolyogva. „Az a helyzet, hogy sosem tudtam, hogyan kell vetődni. Párszor elgondolkoztam rajta az előző években, néhány edzésen kipróbáltam labda nélkül, de nem ment. Túlságosan féltem. Goffin ellen azonban, nem is tudom, de valahogy magától jött. Volt egy valódi vetődésem. Plusz a mai egylábas vetődés, vagy nevezzük azt akárhogy is.”
Fogalmam sincs, hogyan csináltam. Még csak nem is láttam a labdát, vagy azt, hogyan találtam el. Azt sem láttam, hova ment. Viszont hallottam a közönséget, utána láttam Sascha arcát, és akkor tudatosult, hogy megcsináltam valahogyan.
Rublev a következő körben vélhetően Novak Djokoviccsal játszik, aki az este 11-kor életbe lépő csendrendeletig két szettet tudott megnyerni Hubert Hurkacz ellen. „Novak az egyik legjobb füves pályás játékos a világon, szinte nem is veszített meccset az előző években ezen a borításon. Ami engem illet, nem nagyon van mit mondani. Kimegyek a pályára, mindent megteszek, küzdeni fogok” – fogalmazott az orosz, akinek Wimbledonban ez lesz az első negyeddöntője, GS-tornán pedig a nyolcadik.
picture

A világranglista 92. helyezettje bejutott az első GS-negyeddöntőjébe a wimbledoni debütálásán

Nem Rublev volt az egyetlen orosz, akinek nagy napja volt Wimbledonban, Roman Safiullin ugyanis legyőzte Denis Shapovalovot, és életében először szerepelhet Grand Slam-negyeddöntőben. Safiullint néhány évvel ezelőtt az ATP-kupában ismerhettük meg, és sokan már akkor Aslan Karatsev-szintű berobbanást vártak tőle. Erre még várnia kellett egy évet, de idén Wimbledonban valóban kijött neki a lépés, és Jannik Sinnerrel játszik az elődöntőért.
„Tavaly játszottunk az ATP-kupában, lényegében az volt az első tapasztalatom egy top 10-es játékos ellen. Nagyon nehéz meccs volt. Különösen az első szettben éreztem, hogy komolyan meg tudtam nehezíteni a dolgát. Remélem, hogy le tudok szűrni pár dolgot abból a meccsből, sikerül fejlődnöm taktikailag” – mondta Safiullin, aki a kevés füves pályás tapasztalat miatt egyáltalán nem számított ennyire jó Wimbledonra.
picture

Sinnerrel kibabráltak a bréklabdák, de végül simán bejutott a wimbledoni negyeddöntőbe

„Roman egy kicsit az Ausztráliában látott Karatsevre emlékeztet” – mondta Sinner. „Felszabadultan teniszezhet, és nagyon jól megy most neki a játék. Emlékszem az ATP-kupában játszott meccsünkre, nagyon nehéz volt, szóval alaposan fel kell készülnöm a mostanira. Mentálisan is, mert ez most egészen más lesz. De örülök ennek a helyzetnek, remélhetőleg jól megy majd a tenisz. Az biztos, hogy az alapvonalról jobban kell teljesítenem, a többit pedig majd meglátjuk.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása