Andrey Rublev azt sem tartja kizártnak, hogy egy másik nemzet színeiben folytatja a pályafutását.
Az orosz-ukrán háború miatt több sportágban úgy döntöttek, hogy Oroszország és az agresszorok oldalán szintén hadba lépő Fehéroroszország sportolóit kitiltják a rendezvényeikről. A teniszezőket többnyire elkerülték ezek a szankciók, Wimbledonban azonban nem léphettek pályára, így többek között a férfi világelső Daniil Medvedev sem indulhatott.
A kitiltással kapcsolatosan Andrey Rublev osztotta meg a gondolatait, aki egy YouTube-interjúban elárulta: több ajánlatuk is volt a szervezők felé. Szerették volna, ha a párosok között ukrán játékosok oldalán indulhatnak a versenyen, ezzel kiállva a béke mellett, az ötletüket azonban visszautasították, így nem indulhattak el a legnagyobb múlttal rendelkező Grand Slamen.
Citi Open
Nyolcaddöntős az első kiemelt Rublev Washingtonban
03/08/2022 08:09
„Természetesen frusztrált voltam. Minden keresetemet a pályafutásomba fektetem, és aztán eltiltanak a munkámtól. Az biztos, hogy feldúlt a dolog, ha a teniszről beszélünk. Felajánlottunk néhány megoldást, amely segíthetett volna diplomáciai szempontból. Például azzal, hogy egy ukrán játékossal vegyes párosozunk” – mondta a Vitya Krachenko nevű vlogger műsorában.
„Arra szerettük volna használni a versenyt, hogy megmutassuk: mi itt nem harcolunk egymással, a teniszben nincs háború. Ez most a legfontosabb. Teniszezőként a pályáról tudnám közvetíteni ezt az üzenetet” – jelentette ki Rublev, aki a háború kitörésekor többször is háborúellenes üzenetet osztott meg a meccseit követően.
Mindig ugyanazt a választ kaptuk: az orosz kormány propagandacélokra fogja használni az eredményeinket. Bármit mondtam, ez volt a válasz. Nem értettem, hogy miért mondják ezt.

Andrey Rublev

Fotó: Getty Images

Az oroszok kitiltása után érdekes optikája volt annak, hogy a női versenyt mégis egy orosz játékos nyerte Elena Rybakina személyében. Bár a 23 éves teniszező 2018 óta Kazahsztán színeiben versenyez, Moszkvában született, és egészen addig Oroszországot képviselte, amíg az anyagi nehézségei miatt rá nem kényszerült az országváltásra.
Rublev ezzel kapcsolatban megjegyezte: amennyiben több verseny is a wimbledonihoz hasonló döntést hozna, elgondolkozna azon, hogy ő is másik nemzet színeiben folytassa a pályafutását. „Ami Wimbledont illeti, valószínűleg állampolgárságot kellett volna változtatnom, hogy eljussak a tornára. Az már elfogadható lett volna a számukra.”
„Amennyiben minden versenyről eltiltanának minket, és szeretném folytatni a pályafutásomat, ez lenne az egyik módja” – jegyezte meg Rublev. Az orosz teniszezőnek egyébként az apai nagymamája révén vannak osztrák felmenői, de Rybakina helyzetéből kiindulva vélhetően lennének ajánlatai korábbi top 5-ös teniszezőként.
Rublev azért leszögezte, hogy ha rajta múlik, akkor a jövőben is Ororszországot fogja képviselni a versenyeken, mint ahogyan az olimpián is. (Amelyen hivatalosan az Orosz Olimpiai Bizottság színeiben szerepelt.) „Remélem, hogy játszhatok ott a jövőben. Nagyon remélem, hogy sikerülni fog. Őrülten boldoggá tett, hogy játszhattam az olimpián, és még aranyat is szereztem.”
Forrás: Express

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Terra Wortmann Open
Kínkeservesen jutott tovább a címvédő Halléban, Rublev búcsúzott a nyitókörben
13/06/2022 19:45
Roland Garros
Félelmetesen nagy játék, és egy ötszettes thriller végén Marin Čilić bejutott a Garros elődöntőjébe
01/06/2022 19:24