Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az oroszok a saját sikerüknek tekintik Rybakina győzelmét, pedig az orosz tenisz kudarcát is tükrözi

Németh Dániel

Frissítve 10/07/2022 - 21:00 GMT+2

Politikai szempontból jól hangzik, hogy egy orosz teniszező nyerte meg azt a wimbledoni tornát, amelyen az orosz és fehérorosz színekben versenyző játékosok el sem indulhattak. Elena Rybakina azonban nem véletlenül versenyez kazah zászló alatt évek óta: amennyiben a saját országán múlik, valószínűleg ma már nem a teniszpályán építené a karrierjét.

Elena Rybakina

Fotó: AFP

Az Orosz Teniszszövetség elnöke azon az állásponton van, Elena Rybakina wimbledoni győzelme valójában Oroszország sikere.
„Nagyon szép siker. Csodálatos munka, Rybakina. Megnyertük Wimbledont” – mondta Shamil Tarpishchev, az Orosz Teniszszövetség (RTF) elnöke az orosz állami médiának. Várható volt, hogy ha valamelyik orosz származású, de különböző okoknál fogva más nemzet színeiben versenyző teniszező győz a füves pályás Grand Slamen, azt az orosz propaganda felhasználja a saját céljaira.
Politikailag természetesen könnyű sikerként értékelni, hogy azt a Wimbledont, amin az oroszok el sem indulhattak, csak sikerült egy orosz származású teniszezőnek megnyernie, közben viszont épp az orosz szövetség az, amelyik a legkevésbé lehet büszke Rybakina sikerére. Végtére is, ők voltak azok, akik 2018-ban hagyták kicsúszni a kezeik közül a tehetséges teniszezőt.
Elena Vesnina éppen ezért beszélt arról, hogy Rybakina győzelme inkább az országváltás sikere. „Gratulálok Kazahsztánnak, amely segítet Lenának, hogy profi teniszező lehessen belőle” – mondta az orosz teniszező. „Nem hinném, hogy valaha visszatér az orosz nemzeti csapatba. Az egyértelmű, hogy orosz gyökerei vannak, most viszont Kazahsztán színeiben játszik.”
Viszonylag sok orosz teniszező van a mezőnyben, aki kazah színekben versenyez, többek között Yulia Putintseva, Alexander Bublik és Mikhail Kukushkin. Ők mindannyian szép pályafutást futottak be, stabilan ott vannak a legjobb 100 között, ám az régóta egyértelmű, hogy Rybakinával fogott igazán nagyot a kazah szövetség. Tavaly az olimpián az éremre is volt esélye, végül negyedik lett Tokióban.
picture

Elena Rybakina

Fotó: Getty Images

És, hogy mi a közös ezekben a játékosokban? Mindannyian az anyagiak miatt döntöttek a nemzetváltás mellett. Mivel a tenisz rendkívül költséges sportág, amely terhek ráadásul a játékosokra hárulnak, igen fontos az anyagi támogatás. Otthon ezt nem kapták meg, Kazahsztán viszont hajlandó volt bőkezűen támogatni őket, így kölcsönösen előnyös üzletet köthettek.
18 évesen Rybakina 500-on kívül volt a ranglistán, a családja pedig végleg kifogyott a pénzből, így az Egyesült Államok egyetemeit vették célba. „Volt vagy 15 ajánlatom. Az apám nagyon szerette volna, hogy elmenjek. Azt gondolta, hogy ha nem jutok be valamelyik egyetemre, otthon nem kapnám meg ugyanazt az oktatást. Vagyis, hogy a teniszen keresztül jobb oktatásban lesz részem.”
Rybakina azonban mindenképp a profi teniszben gondolkozott, ekkor érkezett a kazah szövetség ajánlata. „Megváltoztattam a nemzetiségem, mert hittek bennem, és tettek egy ajánlatot. Amikor ezt megtették, még nem voltam annyira jó játékos. Szóval hittek bennem, és nagyon sokat segítettek” – mesélte a moszkvai születésű, de 2018 óta Kazahsztán színeiben versenyző Rybakina.
A világranglistán 35. helyig jutó Evgenia Linetskayának volt szerencséje dolgozni a fiatal Rybakinával, és rögtön szemet szúrt neki, hogy ez a lány félelmetesen nagy tehetség. Az anyagiak azonban jelentősen lassították a fejlődését, mivel a szülei nem tudták őt támogatni, a szponzorokat pedig nehéz volt meggyőzni arról, érdemes a pénzt a feltörekvő tehetségbe fektetni.
„Amikor megláttam őt, egyből mondtam a férjemnek, hogy ebben a lányban ott van a tűz. És meg fogja csinálni. Még csak teendőnk sincs vele. Mindössze annyi, hogy ne zavarjuk meg a játékát, ne rontsuk el – ebben az esetben be fog futni. Kár lett volna elveszíteni. Csakhogy az apjának nem volt pénze. A lány remek volt, ám nem tudták miből finanszírozni a pályafutását.”
„Találtak egy potenciális szponzort, egy moszkvai embert, aki hajlandó volt fizetni az utazásait, de csak azt, az edzőket és a pályákat nem. Ezt a pénzt is csak egy feltétellel volt hajlandó odaadni: amennyiben valaki megnézi előtte, hogy teniszezik. Ez voltam én. Azt feleltem, garantálom, hogy ez a lány be fog futni.”
Végül megegyeztek az üzletemberrel, ám a pályák bérlésére nem sikerült állandó megoldást találni. Linetskaya elintézte, hogy ingyen használhassák a pályáikat (cserébe a jövőbeli pénzdíjak egy részéből kaptak volna), a tulajdonos azonban nehezen jött ki Rybakina apjával, és visszavonta az ajánlatot. És, hogy hol volt közben az orosz szövetség?
Pontosan ezért játszik most Kazahsztán színeiben.
- jelentette ki Linetskaya.
Rybakina wimbledoni győzelme tehát görbe tükör az Orosz Teniszszövetség munkája előtt, elvégre egy olyan tehetséget hagytak (volna) elveszni, akiben lehet még néhány Grand Slam-győzelem. Innentől csak rajtuk múlik, hogy tanulnak-e ebből, elkerülve azt, hogy az országukban nevelkedett játékosok az anyagi támogatás híján egy másik nemzet színeiben építsenek profi pályafutást.
picture

Jelena Rybakina

Fotó: Getty Images

Kár volna azonban tagadni, hogy a wimbledoni döntéshozókra nézve is kínos az ügy. Az oroszokkal szembeni szankciók egyik alapja, hogy lehetőleg semmilyen formában ne pénzeljék a háborút, Rybakina viszont hivatalosan a mai napig Moszkvában él. Vagyis a 2 millió fontos pénzdíjának egy részét minden bizonnyal Oroszországban fogja befizetni adó formájában.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés