Wimbledonban mindig is különleges szabályok vonatkoztak a kiemelésre, sokan azonban igazságtalannak tartották, így végleg szakítottak a rendszerrel.


2020 júliusában az All England Club csendes, de fontos bejelentést tett: úgy döntöttek, 2021-től kezdődően Wimbledonban is csak az aktuális ATP-ranglista alapján állítják fel a kiemelések sorrendjét. „A verseny és a szórakozás minőségére, valamint a modern füves pályákra való tekintettel, a játékosokkal való hosszas párbeszédet követően az AELTC úgy döntött, hogy a 2002 óta használt kiemelési rendszer kiszolgálta az idejét” – írták közleményükben.
Laver Cup
Federerrel, Nadallal és Murrayvel támad Európa a Laver-kupán
29/06/2022 15:54
2021-től kezdődően Wimbledonban a férfiak sorsolását kizárólag a ranglista alapján végezzük. A nők kiemelési rendszerét illetően nincs változás.
A négy Grand Slam-torna közül Wimbledon volt az egyetlen, amelyik saját pontrendszer alapján rangsorolta a játékosokat, így biztosítva, hogy a füves pályán otthonosan játékosok ne kerüljenek szembe egymással a korai fordulókban. Történelmileg a fű merőben eltért a többi borítástól: a gyors és lapos tenisz, valamint a csúszós felület kétségtelenül különleges képességeket igényelt, amit csak kevesen tudtak igazán magas szinten elsajátítani.
Ma már ezek a különbségek nem annyira markánsak. Mivel a nagy adogatók által dominált, rövid labdameneteket hozó füves pályás teniszt sokan unalmasnak tartották, 2002-től változtatni kezdtek a füves borításon Wimbledonban, folyamatosan lassítva a játékot, hosszabb labdameneteket kialakítva. Hasonlóan ambivalens volt a teniszezők viszonya a kiemelési rendszerhez: azok, akik emiatt hátrébb csúsztak, úgy érezték, semmibe veszik a ranglista megmászására tett erőfeszítéseiket.

Mindig is okozott vitákat

1975-től, tehát a számítógépes ranglista bevezetését követően Wimbledonban is ez a rangsor lett az alapja a kiemeléseknek, de létrehoztak egy bizottságot, amelynek jogában állt belenyúlni a sorrendbe, rendszerint a füves pályán történelmileg jól szereplők javára. 2001-ben például a világranglista 6. helyén álló Pete Sampras lett az első kiemeltje a versenynek, mivel az azt megelőző nyolc évben hét alkalommal ő lett a wimbledoni bajnok.

Wimbledon 2001: Roger Federer és Pete Sampras.

Fotó: Getty Images

1997-ben a nyolcvanas években három wimbledoni bajnoki címet nyerő Boris Beckert a 18. helyről egészen a nyolcadikig hozták előre. Stefan Edberg, az 1988-as és 1990-es bajnok a 12. kiemeléssel játszott az 1996-os tornán, ami 10 hellyel volt előrébb a világranglistán elfoglalt pozíciójához képest. Legutóbb 2018-ban történt hasonló, amikor a világranglistán épp 183. helyen álló Serena Williams 25. kiemeltként indulhatott a szülési szabadságát követően.
Változást a 2000-es év hozott, amikor a wimbledoni kiemelési rendszer egyre több játékosnak szúrta a szemét. Három spanyol – Alex Corretja, Albert Costa és Juan Carlos Ferrero – bojkottálta a tornát, mert dacára a top 20-as helyezésüknek, jóval alacsonyabb kiemelésre számíthattak. „Úgy döntöttünk, hogy levélben tudatjuk az ATP-vel, nem értünk egyet a wimbledoni módszerekkel. Az ATP kötelez minket arra, hogy Wimbledonban induljunk, de nem kötelezi Wimbledont, hogy tiszteletben tartsa a ranglistát” – mondta Corretja.

Átláthatóbb, de ugyanúgy igazságtalan

Wimbledonban mindig büszkék voltak arra, hogy sikeresen vegyítik a hagyományokat az innovációval, a nagyobb horderejű változások azonban rendszerint lassan mennek végbe. Hogy mást ne mondjunk, a négy GS-torna közül itt döntöttek legkésőbb az egyenlő pénzdíjazásról (2007), mivel a komoly reformok nagyon sok bizottsági ülést, egyeztetést és vitát igényelnek. A bojkott nyomán kirobbanó botrány azonban akkora volt, hogy már 2002-re megszüntették a kiemelési bizottságot.
2002-től egy speciális pontszámítási rendszer lépett a zárt ajtók mögött határozó bizottság helyére, így a folyamat sokkal átláthatóbb lett. Az új formátumban a kiemelésnek a világranglista lett az alapja, azzal a csavarral, hogy az előző két szezonban elért füves pályás eredményeket nagyobb hangsúllyal vették figyelembe. Az egy évvel korábban begyűjtött pontok 100%-t hozzáadták, két évvel korábbról pedig a legjobb füves pályás eredmény 75%-t vihették tovább.

Wimbledon 2019, Federer-Nadal

Fotó: Getty Images

Innentől kezdve legalább a teniszezők is láthatták, miért és hogyan változott meg a rangsorban betöltött helyük Wimbledonban, de az átláthatóság ellenére voltak elégedetlenkedők. 2019-ben például komolyabb felháborodást váltott ki, hogy Roger Federer megelőzte a sorban Rafael Nadalt, így a svájci elkerülte Novak Djokovicot a sorsolásnál. Federer és Nadal végül az elődöntőben találkoztak, és a nyolcszoros wimbledoni bajnok jutott tovább.

A nőknél belenyúlhatnak

Miközben a férfiaknál teljesen eltörölték a beavatkozás lehetőségét, a nőknél továbbra is megtartották maguknak ezt a jogot. „A nők kiemelését az előző évekhez hasonlóan a WTA-rangsor alapján határozzuk meg, de az All England Clubnak megvan a lehetősége, hogy változtasson a 32 kiemelten belül. A nők kiemelését a ranglista határozza meg, kivéve, ahol a Profi Tenisz Bizottság úgy látja, a kiegyensúlyozott sorsolás érdekében beavatkozás szükséges” – írták honlapjukon.
Forrás: Tennis Majors

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
A két legnagyobb, Roger Federer és Serena Williams egy napon tűnik el a világranglistáról
28/06/2022 11:48
Wimbledon
„Tavaly ilyenkor a visszavonuláson gondolkoztam” - Wawrinka elárulta, miért tért vissza a pályára
27/06/2022 14:25