Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev elvérzett a centeren, a világelső közelít az álmaihoz

Kálmán Laci

Frissítve 07/07/2021 - 10:31 GMT+2

A négy női negyeddöntő mellett kedden le kellett játszani az utolsó férfi nyolcaddöntőt is, amely komoly csatát ígért Medvedev és Hurkacz között.

Russia's Daniil Medvedev (R) reacts during a break in play against Poland's Hubert Hurkacz

Fotó: Getty Images

Daniil Medvedev nem találta a helyét a centeren és kiesett, a női negyeddöntők pedig viszonylag egyoldalú mérkőzéseket hoztak.

Úgy kezdődött a keddi játéknap, hogy Daniil Medvedev és Hubert Hurkacz be kellett, hogy fejezze az előző napról félbeszakadt negyedik körös mérkőzését. Ráadásul nem a 2-es pályán, ahol elkezdték, hanem a centeren. A szetteket tekintve 2-1 volt az orosznak, a negyedik játszmában azonban a lengyel vezetett 4:3-ra brék nélkül.
Amikor újrakezdték, Hurkacz élesebb volt és higgadtabb, ennek köszönhetően rögtön el is vette Medvedev adogatását. Mivel ezután hozta a saját szerváját, pillanatok alatt kiegyenlített, és jöhetett a döntő játszma.
A lengyel továbbra is nyugodt volt, a harmadik gémben semmire vette el Medvedev adogatását, többek között egy sistergő fonák fogadásnak is köszönhetően. Hurkacz mindvégig könnyedén hozta a szervagémjeit, míg ellenfele küszködött rendesen az adogatásával. A lengyel a végén sem ingott meg, és fogadóként egy újabb brékkel zárta le a meccset, és bejutott élete első Grand Slam-negyeddöntőjébe. Roger Federerrel mérkőzhet majd az elődöntőbe jutásért.
„Ez a világ legjobb pályája, és hozzá a közönség is fantasztikus” – mondta Hurkacz, amivel még nagyobb ünneplésre késztette a már amúgy is hangosan éljenző szurkolókat. „Daniil egy hihetetlenül jó játékos, úgyhogy nagyon nagy dolog a számomra, hogy le tudtam győzni őt azok után, hogy tegnap egy kicsit szenvedtem a 2-es pályán.”
„Először fordult velem olyan elő, hogy egy meccsem átcsúszott a következő napra. Megpróbáltuk kijavítani azokat a dolgokat, amik nem működtek az előző nap. Azt hiszem, jó munkát végeztünk.”
„Roger lesz a következő ellenfelem… Ő döbbenetesen nagy alakja ennek a sportágnak. Ahogy játszik, amennyit nyert, és ahogy inspirálja az embereket. Nagy csatára készülök. Remélem, kapok majd egy kis támogatást.”
picture

Hubert Hurkacz steht im Viertelfinale von Wimbledon

Fotó: SID

A nőknél már az elődöntő volt a tét a keddi napon. Karolina Pliskova volt az, akinek elsőként sikerült a legjobb négy közé jutás Viktorija Golubiccsal szemben. A cseh lány még sosem jutott ilyen messzire Wimbledonban.
Ismerve a teniszét, különösképp az adogatását, némiképp meglepő, hogy eddig ez volt a legkevésbé sikeres Grand Slame. A szervája ezúttal is remekül működött, és mintha mostanság több finesz is volna a játékában, mint korábban. Ha ez így van, abban szerepe lehet Sascha Bajinnak is, akivel 2020 óta dolgoznak együtt.
A vége tulajdonképpen sima 6:2, 6:2 lett úgy, hogy első szett 2:2 után Pliskova összerakott egy hét gémből álló nyerőszériát, amivel a második szettben is meglépett 3:0-ra. Ezután egy picit engedett a szorításon, így Golubic valamelyest visszajött a meccsbe, bár igazán szorossá nem tudta azt tenni.
A szerva és a fogadás talán a két legfontosabb ütés a teniszben. Pliskova számára ezúttal mindkettő kifejezetten jól működött. 69 százalékban jöttek az első szervái, 83 százalékban hozta mögöttük a pontokat, és mindhárom bréklabdát hárította, amivel szembesült.
„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy továbbjutottam, hisz ez az első elődöntőm itt Wimbledonban” – mondta fülig érő szájjal Pliskova. „Nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy eljussak idáig, úgyhogy most borzasztóan boldog vagyok.”
„Jó színvonalú meccset játszottunk. Kívülről könnyűnek tűnhetett a dolog, de a végén azért látszott, hogy nem volt az. Kemény ellenfeleket vert meg a héten, úgyhogy meg kellett küzdenem ezért a győzelemért.”
picture

Wimbledon : Pliskova - Golubic meccsösszefoglaló

Ons Jabeur az elmúlt időszakban folyamatosan újabb és újabb fejezeteket írt a sportág történelemkönyvébe, azonban ennek most, egy időre legalábbis vége. Három héttel ezelőtt első arab nőként nyert tornát Birminghamben, majd szintén első arab nőként negyeddöntőt játszhatott Wimbledonban.
A legjobb nyolc között az az Aryna Sabalenka volt az ellenfele, aki bár második kiemelt a tornán, eddig sosem jutott túl a negyedik fordulón GS-tornán. Nagy formában többször volt már, ahogy most is, de úgy tűnik, ezúttal valahogy fejben is készen áll egy ilyen szintű verseny kihívásaira.
A fehérorosz lánynak mindössze 73 percre volt szüksége Jabeur ellen. Kitűnően adogatott, az első szervái mögött 83 százalékban hozta a pontokat és hét bréklabdából hatot hárítani tudott.
Kulcsfontosságú volt az első játszma tizedik játéka, amikor Jabeur 4:5-nél adogatott a szettben maradásért. Összesen nyolcszor volt egyenlő a gémben, de Sabalenka végül az ötödik szettlabdáját kihasználta, és behúzta az első játszmát.
A másodikban a tunéziai 0:2-ről még vissza tudott jönni, de a szett, és így a meccs vége megint a fehéroroszé lett, ugyanis hozni tudta az utolsó két játékot, melyek egyébként bármelyikük javára eldőlhettek volna.
„Nagyon örülök ennek a győzelemnek, Ons ellen mindig kemény meccset játszik az ember” – mondta Sabalenka. „Ő egy nagyszerű játékos, egy csodálatos ember, akit borzasztóan nehéz legyőzni.”
„A hangulat hihetetlenül jó volt, és annak külön örülök, hogy úgy tűnik, egyelőre minden remekül működik a számomra. Füvön néha nagyon furcsán pattannak a labdák, úgyhogy ilyenkor elég nehéz velük mit kezdeni. Összességében csodálatosan érzem magam, élvezek minden pályán eltöltött percet.”
picture

Belarus's Aryna Sabalenka celebrates winning against Tunisia's Ons Jabeur during their women's quarter-final tennis match on the eighth day of the 2021 Wimbledon Championships

Fotó: Getty Images

A 2018-as bajnoknő Angelique Kerber negyedszer is bejutott az elődöntőbe, miután a vártnál simábban 6:2, 6:3 arányban verte Karolina Muchovát. A német, aki már két döntőt is játszott itt nagyobb tapasztalatának is köszönheti, hogy felül tudott kerekedni cseh ellenfelén.
Kerber az első játszmában szinte pillanatok alatt ellépett 3:0-ra, majd a szett végén még egyszer brékelt, ráadásul semmire, így alig fél óra alatt szettelőnybe került.
A második játszma eleje már rázósabb volt a németnek, ugyanis úgy indult a dolog, hogy rögtön három bréklabdát kellett hárítania. Ezt a gémet még megoldotta, de a következő adogatójátékát már elvesztette, így brékhátrányba került. Azonban gyorsan visszajött, és onnantól már sínen volt és nem hibázott.
Ez volt Kerber 80. füves pályás győzelme, ami a harmadik legtöbb az aktív játékosok között. Csak Serena és Venus Williams állnak előtte a sorban 107, illetve 97 győzelemmel.
„Minden pillanatot élvezek ezen a tornán, úgyhogy ezt a meccset is élveztem” – mondta Kerber. „Lehet, hogy nem úgy tűnt, de ez egy szoros meccs volt. Tudtam, hogy a legjobbamat kell nyújtanom, örülök, hogy ez nagyjából sikerült, és ott vagyok megint az elődöntőben. Ez rengeteget jelent nekem.”
„Hogy hogy sikerült ennyit javulnom a Garroshoz képest? Ennek két oka van: a fű, és ti srácok. Nagyon vártam, hogy az idén megint legyen füves szezon, és hogy újra teljes szívemből küzdhessek ezen a borításon.”
picture

Wimbledon : Muchova - Kerber meccsösszefoglaló

Ashleigh Barty azt mondta Wimbledon előtt, hogy meg akarja nyerni a tornát. Ehhez egy lépéssel ismét közelebb került, miután sima két szettben, 6:1, 6:3 arányban legyőzte honfitársát, Alja Tomljanovicot. Ez volt 1980 óta az első tiszta ausztrál negyeddöntő az All England Clubban, akkor Evonne Goolagong legyőzte Wendy Turnbullt, hogy aztán bejusson a döntőbe, és Chris Evertet is megverje.
Túl sok kérdőjel nem volt ezen a mérkőzésen. Barty teniszben egyébként is fölötte van Tomljanovicnak, ráadásul utóbbi érthető módon eléggé idegesen játszott élete első GS-negyeddöntőjében. Az első szervagémjét még hozta, utána azonban Barty hengerelt, zsinórban hat játékot nyert és behúzta az első szettet.
A második játszma valamelyest szorosabban alakult köszönhetően annak, hogy Barty koncentrációja egy kicsit visszaesett, a világelső kétszer is elvesztette az adogatását. De még ez is belefért, mert a döntő pillanatokban mindig helyreállította a világ rendjét. Jól mutatja a két játékos közti különbséget, hogy Barty 23 nyerőt szórt, míg Tomljanovic csak ötöt.
„Ez egy valóra vált álom a számomra. Tényleg az” – mondta a világelsőségét megőrző Barty, aki életében először van ott a legjobb négy között Wimbledonban. „Rendkívül hálás vagyok, hogy itt lehetek és megélhetem azt, amiért olyan keményen dolgoztam. Imádom ezt a tornát, minden percét élvezem”
picture

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

„Szeretek Angie ellen játszani” – mondta a Kerber elleni elődöntőre utalva. „Ő egy elképesztő harcos, ráadásul ezen a pályán különösen jól tudja, hogyan kell igazán jól teniszezni. Remélem, elég jól játszom majd ahhoz, hogy esélyt adhassak magamnak a győzelemre.”
Barty két győzelemre van attól, hogy tíz évvel a junior címe után győzni tudjon Wimbledonban.
Wimbledon Porsche
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés