Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gyáva női hiszti miatt adta fel a fiatal tehetség a brit rádiós szerint

Kálmán Laci

Publikálva 07/07/2021 - 14:01 GMT+2

A tehetséges fiatal nagyot menetelt hazája Grand Slamén, most mégsem róla, hanem a visszalépését övező megjegyzésekről beszél mindenki.

Britain's Emma Raducanu reacts during the match against Australia's Ajla Tomljanovic at their women's singles fourth round match on the seventh day of the 2021 Wimbledon Championships

Fotó: Getty Images

A háromszoros wimbledoni bajnok John McEnroe kissé szerencsétlenül, mások szerint durván nyilvánult meg Emma Raducanu visszalépése kapcsán, úgyhogy most kapja az ívet rendesen.

A 18 éves Raducanu élete első Grand Slam-szereplése alkalmával rögtön a negyedik fordulóig jutott, ráadásul hazai közönség előtt, Wimbledonban. A legjobb nyolcba kerülésért az ausztrál Alja Tomljanovic volt az ellenfele.
Raducanu 4:6, 0:3-as állásnál abbahagyta a játékot, mert légzési nehézségekkel küszködött. Előbb jött hozzá az orvos, majd elhagyta a pályát. A világranglista 338. helyezettje később már nem is jött vissza.
„Az elmúlt héten életem legjobb teniszét játszottam a csodálatos hazai közönség előtt. Úgy gondolom, ez az egész, amit megéltem, egyszer csak beütött és fejbevágott” – írta Raducanu később a Twitteren. „Az első játszma végén, néhány rendkívül kemény ütésváltás után elkezdtem szédülni, és komoly légzési nehézségeim voltak.”
Az orvosok azt tanácsolták, hogy ne folytassam a meccset. És bár, az volt a világon a legnehezebb dolog a számomra, hogy feladjam a mérkőzést, mégis megtettem, mert nem voltam elég jól ahhoz, hogy folytassam
McEnroe, aki a BBC elemzőjeként dolgozik Wimbledon alatt, a következőképp reagált Raducanu visszalépésére.
„Úgy tűnik, egy kicsit túl sok lett neki ez az egész, ami érthető, főleg azt figyelembe véve, hogy miről beszélgettünk az elmúlt hat hétben. Amiért nincs itt Naomi Osaka sem.”
Osaka a Roland Garroson történt visszalépése után személyes okokkal magyarázta, amiért nem indult el Wimbledonban.
„Beszéljünk arról, hogyan kezelik a játékosok a nyomást” – folytatta elemzését McEnroe. „Meg kell nézni azokat, akik már hihetetlenül régóta itt vannak a touron – ők mind nagyon jól kezelik. Fontos, hogy értékeljük, elismerjük azokat, akik ezt jól csinálják. Remélhetőleg Raducanu is tanulni fog ebből.”
picture

John McEnroe

Fotó: Getty Images

McEnroe azon is elgondolkodott, hogy a fiatal brit lánynak árthatott, hogy Auger-Aliassime és Zverev meccse olyan sokáig tartott. Több ideje volt agyalgatni a saját meccsén.
„Így még nehezebb volt megküzdenie a helyzettel. Főleg, hogy még sosem volt ilyen helyzetben. Talán ez nem akkora szégyen 18 évesen. Én is 18 voltam, amikor először játszottam itt, és az elődöntőig jutottam. Mindez hatalmas dolog volt, hatalmas változás az életemben. Tulajdonképpen boldog voltam, hogy kikaptam. Maradhattam kölyök még egy ideig.”
Az ellenfelet, Tomljanovicot is megkérdezték, mit gondol a visszalépésről és McEnroe megjegyzéseiről.
„Eleinte nem teljesen voltam tisztában azzal, hogy mi is történt vele. Az érvelést pedig igen, hallottam” – mondta Tomljanovic. „Azzal kezdem, hogy el sem tudom képzelni, milyen lenne, ha a helyében lennék. 18 évesen ott lenni a negyedik fordulóban, a saját hazámban. Ez olyan valami, amiről fogalmam sem lehet.”
„Ami az érvelést illeti, az eléggé durva. Én is átmentem hasonlón, de nem ilyen mértékben, úgyhogy tudom, hogy ez a rosszullét nagyon is valós dolog. Beszéltem sportolókkal, akik szintén átmentek ezen.”
Itt van mindjárt Marcus Rashford, a Manchester United labdarúgója, aki támogatása jeléül küldött egy üzenetet Raducanunak. „Velem is volt ilyen, amikor az U16-os válogatottban játszottunk Wales ellen” – írta Rashford a Twitteren.
„A mai napig emlékszem a napra. Nem volt rá semmiféle magyarázat, és azóta sem történt ilyesmi. Legyél büszke magadra, az ország büszke rád. Hajrá tovább előre!”
picture

Emma Raducanu

Fotó: Eurosport

„McEnroe a saját véleményét fejezte ki a játékosokra nehezedő nyomással kapcsolatban” – írta közleményében a BBC. „A saját élményeit is elmondta, és azt is, mit tapasztal a jelenlegi játékosoktól. De együttérzett Emmával.”
Harriet Minter brit újságíró kritizálta a háromszoros wimbledoni bajnokot a Twitteren.
„Van annál idegesítőbb, amikor egy férfi azt mondja egy nőről, hogy ő igazából nincs rosszul, csak az érzelmei miatt borult ki? Nem, nincs. Úgyhogy kérjék meg, hogy hagyja abba.”
Piers Morgan, brit rádiókommentátor sokkal konkrétabban fogalmazott McEnroe-nál abban a tweetben, amiben kiállt az amerikai árnyaltan elmondott véleménye mellett.
McEnroe kimondta az igazat. Ms Raducanu egy nagyon tehetséges játékos, aki nem tudta kezelni a nyomást és visszalépett, amikor csúnyán vesztésre állt. Nem túl bátor. Ha én a helyében lennék, megmondanám a rajongóimnak, hogy ne mocskolják McEnroe-t, plusz kikérném a tanácsát, hogy hogyan legyek keményebb és legyek akkora bajnok, amilyen ő volt.
Andy Murray a következőképpen reagált Morgannek és a vele egyetértőknek a Twitteren.
„Piers, ez egy nagyon durva és nyers értelmezése a helyzetnek. Nem kérdés, valóban a mentális erő az, amitől a legjobbak tényleg a legjobbak lesznek. De ti a meccs kapcsán biztosan nem a mentális erőről beszéltek.”
Forrás: Tennis Now, ESPN
Wimbledon Porsche
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés