Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer zónába ért, Murray bámulva üvöltött, Venus humoránál volt

Kálmán Laci

Frissítve 05/07/2021 - 11:17 GMT+2

Mielőtt a célegyenesbe fordulnánk Wimbledonban, válogassunk az első hét érdekesebb nyilatkozataiból.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

Sok sztárja volt a tornának az első héten. Az újraéledőben lévő Andy Murray, a mindig szellemes Ash Barty, az elegáns Roger Federer és a farkasokkal táncoló Novak Djokovic.

Bizonyos szempontból azonban mégsem ők voltak a legemlékezetesebbek, hanem a nézők. Hogy újra volt lelkes, fair, szakértő közönség.
Azt, hogy a játékosok számára mit jelentett, hogy újra ültek szurkolók a lelátókon, talán Sorana Cirstea fogalmazta meg legjobban a Vika Azarenka elleni második körös győzelmét követően.
„Nagyon megérintett ez az egész” – mondta Cirstea. „Majd egy évet játszottunk nézők nélkül, szóval elszoktunk már attól, hogy ennyien legyenek a stadionban. Még most is libabőrös vagyok. A végén, amikor tapsoltak, majdnem kicsordultak a könnyeim az örömtől. Ez így nagyon különleges a számunkra.”
A magunk részéről nagyon szerettük a játékosok nyilatkozatait az első héten. Ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.
A női világelső Ash Barty részéről rendkívül fontos gesztus volt, hogy megemlékezetett Evonne Goolagong első wimbledoni győzelmének ötvenedik évfordulójáról. Közös bennük, hogy mindkettejük felmenői között találunk ausztrál őslakosokat.
„Az, hogy ő volt az első Abo, aki sikerrel végigért ezen az úton, jól bizonyítja, hogy nem számít, ki mit mond. Hinni kell az álmaidban, ki kell azokat tenni az univerzum elé, és ha keményen dolgozol, bármi megtörténhet.”
Ashleigh Barty à Wimbledon en 2021
Stefanos Tsitispas a torna előtt tett nyilatkozatában mondott egy olyat, amit rögtön tesztelhetett is élesben a Frances Tiafoe-tól elszenvedett az első fordulós vereségét követően.
„Nem látok különbséget a között, hogy megnyerem ezt a tornát, vagy korán kiszállok. Boldog ember vagyok, függetlenül attól, mi lesz ennek a két hétnek a kimenetele. Bármi is lesz, hálás vagyok az életemért.”
Többen visszautaltak még a covid járványra. Így tett a kertészkedéssel szívesen foglalatoskodó Madison Keys is, különös tekintettel arra az időszakra, amit a pozitív tesztje után otthon kellett töltenie.
„Számomra ez nem volt egy túl jó időszak, mert folyton otthon kellett lennem, és ha már otthon voltam és ráértem, egyfolytában növényeket rendeltem. A barátom minden nap jelezte, hogy ’Nem vehetsz már több növényt’. Én meg mindig csak annyit mondtam, hogy ’Van még helyünk, úgyhogy szerintem igenis vehetek.’”
Több újságíró nem értette Frances Tiafoe ünneplését a Tsitsipas elleni győzelmet követően. Az amerikai ugyanis imitálta az evést egy képzeletbeli tálból. A sajtó képviselői rá is kérdeztek erre.
picture

US player Frances Tiafoe celebrates his win over Greece's Stefanos Tsitsipas during their men's singles first round match on the first day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club

Fotó: Getty Images

„Minél több meccset nyersz, annál jobban megy a sorod, annál többre telik, és annál jobb kajákat ehetsz. Én meg próbálok minél többet és minél jobbakat enni, ezért vagyok itt. A steak-es vacsorák nem fizetik ki magukat. Jól kell játszanod és győznöd kell. Ennyi mindössze az ünneplésem mögötti sztori.”
Serena Williams egy mondatba sűrített minden fontosat, miután bő harminc percnyi játékot követően térdsérülés miatt el kellett hagynia a pályát Aliaksandra Sasnovich ellen.
„Mindennél többet jelentett számomra, hogy szeretetet és támogatást éreztem a közönség részéről, amikor pályára léptem, és amikor el kellett hagynom azt.”
Alexander Zverev és Stefanso Tsitsipas fej-fej mellett haladnak azért a címért, hogy melyikük a legjobb olyan teniszező, aki még nem nyert GS-t. Sascha így reagált az ezt firtató kérésre.
„Ha nyerek majd egyet, az emberek azt fogják kérdezni, hogy miért nem nyerek, mondjuk tízet. Vagy valami hasonlót. Mindig lesz olyan kérdést, amit fel lehet tenni.”
Matteo Berrettini a Wimbledon 2021
Matteo Berrettini győzött Queen’s-ben, úgyhogy az újságírók meg is kérdezték tőle, hogy vajon a nyomdokaiba lép-e annak a német játékosnak, aki ugyanezt megtette, majd nagyon fiatalon meglepetésre győzött Wimbledonban is.
„Jó érzés, hogy ez egyáltalán felmerül. A legjobb a dologban, hogy amikor ideértem, pont összefutottam Boris Beckerrel. Megállt mellettem, én meg meglepődtem, hogy egyáltalán megismert. Azt mondta, hogy ’Szép munka, Van bennünk valami közös.’ Én erre azt mondtam, hogy jó volna, ha sokkal több közös volna bennünk. Mármint a nagy trófeákra gondolok. Próbálok eljutni oda, ahová ő.”
Coco Gauff az első körben legyőzte Francesca Jonest. A brit lánynak egy genetikai rendellenességből kifolyólag nincs meg az összes ujja és lábujja. Vajon Gauff mit mondott neki a meccs végén a hálónál?
„Nem akartam, hogy ez a vereség összetörje őt. Mert egy vereség bárkit a földre tud lökni. Azt akarom, hogy építkezzen ebből, és a legközelebb, amikor ilyen meccset vív, akár ellenem, akár más ellen, tudja, mit kell tennie, és tudja, hogyan kerekedjen felül.”
picture

Andy Murray of Great Britain celebrates in his Men's Singles Second Round match against Oscar Otte of Germany during Day Three of The Championships - Wimbledon 2021

Fotó: Getty Images

Andy Murray azt magyarázta, hogy gyakran kiszúr konkrét embereket a nézőtéren, és rájuk összpontosít, miközben próbálja hergelni a közönséget.
„Remélem, a szurkolók ezt szeretik. És nem gondolják, hogy furcsa és ijesztő, hogy bámulom őket, és üvöltözök nekik egy órán keresztül. Amúgy nekem úgy tűnik, ők is élvezik.”
Venus Williams beszélt arról, hogy vajon azért játszik-e még, mert úgy érzi, hogy van bizonyítanivalója. Hisz 41 éves, és már túl van karrierje csúcsán. Az ötszörös bajnok csattanós választ adott, egyszersmind megcsillantotta fanyar humorát.
„Szerintem az életben senkinek sem kell bizonyítania semmit. Mindenki csak saját maga tud lélegezni. Senki sem lélegezhet helyetted. Senki nem tartozik senkinek semmivel. Ami fontos, hogy befizesd az adót, különben leültetnek.”
picture

Venus Williams - Wimbledon 2021

Fotó: Getty Images

Daniil Medvedevet a különutas bombázóról, az alsó szerva egyik nagy királyáról, Alexander Bublikról kérdezték. Az orosznak bejön a kazah hozzáállása.
„Őt pont nem érdekli, hogy szeretik-e azért, amit csinál. Ezt csípem benne nagyon. Sok játékosnak, talán magamat is beleértve, eszébe jut, hogy ezt lehet, nem kéne csinálnom, mert akkor kapok vagy tíz negatív kommentet a meccs után. Nekünk, többieknek ez megfordul a fejünkben. Az övében nem. Ettől más ő, mint mi vagyunk.”
Roger Federer játéka szépen lassan eléri azt a szintet, amit ő elvár magától, és amiért végigcsinálta az elmúlt másfél évet. Mindezt a harmadik körös meccsén érezte meg először igazán.
„Akkor éreztem először békét kinn a pályán. Egyfajta nyugalom vett körül mindent, amit csináltam. Ahogy adogattam, ahogy meg akartam nyerni a szervagémjeimet, ahogy reagáltam a hibákra, a rossz döntésekre. És, ahogy félre tudtam mindezt söpörni és túlléptem a dolgokon. Úgy éreztem, minden rendben van. Ezt akartam, erre vártam.”
Wimbledon Porsche
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés