Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer söpört, Bear Grylls előtt szenvedett a női világelső

Takács Márton

Frissítve 02/07/2021 - 11:23 GMT+2

Roger Federer remekelt Richard Gasquet ellen, Ashleigh Barty viszont sok hibával játszva jutott tovább Wimbledon második fordulójából. Búcsúzott a harmadik kiemelt Elina Svitolina, Coco Gauff és Daniil Medvedev viszont tovább menetel.

Federer nagyszerűen játszott Gasquet ellen

Fotó: AFP

50 nyerőt ütve győzött a nyolcszoros wimbledoni bajnok Federer.

A korábban "Baby Federer" néven ismert teniszező maga is 35 éves, Richard Gasquet évjárata egy újabb illusztrációja volt Roger Federer elképesztően hosszú karrierjének egy napsütötte estén, amikor a svájci, alig egy hónappal 40. születésnapja előtt, a legidősebb férfi lett, aki az 1970-es évek óta a harmadik fordulóba jutott Wimbledonban.
Federer elegáns ellenállását az öregedési folyamattal szemben az is jelzi, hogy egy évtizede nem vesztett szettet Gasquet ellen, és ez a francia elleni dominanciája akkor kezdődött, amikor Coco Gauff mindössze hét esztendős volt.
A svájci 50 nyerőt ütött, a francia 20-at, a ki nem kényszerített hibák száma hasonlóan alakult (26-23), Federer első szervái jobban ültek (65%-57%). Ez a sima háromszettes győzelem nem csak Federer egyoldalú történetét hosszabbította meg Gasquet ellen, hanem 18 egymást követő győzelemre növelte a francia ellenfelekkel szembeni sorozatát.
"Mindig öröm Richard ellen játszani." - mondta Federer a 7:6(1), 6:1, 6:4-es győzelem után, amellyel Ken Rosewall 1975-ös győzelme óta ő lett a legidősebb férfi teniszező, aki bejutott a legjobb 32 közé. "Nagyon jól ismerem Richardot. Sokszor játszottunk már egymás ellen. Neki van a legcsodálatosabb fonákja... Csodálatos meccs volt számomra. Nagyon elégedett voltam a mai teljesítményemmel. Kemény első szett, és nagyszerű második szett. A harmadikban egy kicsit jobb voltam. Természetesen nagyon-nagyon boldog vagyok.
Nem az a legfontosabb, hogy az első és a második körben érezd magad a legjobban. Amit nem akarsz csinálni, az az, hogy kiesel. Mert akkor tényleg mindent meg kell nézned, és meg kell kérdőjelezned magad. A harmadik körben vagyok, és nagyon elégedett vagyok a jelenlegi szintemmel. A mai nap különleges volt, úgyhogy nagyon boldog vagyok." - zárta értékelését Federer.
Federer nem lenne itt Londonban, ha nem érezné úgy, hogy megvan benne a lehetőség, hogy Martina Navratilova példáját követve megszerezze kilencedik wimbledoni trófeáját, és begyűjtse 21. Grand Slam-címét egyesben.
picture

Federer egy szoros első szett után simán jutott a harmadik fordulóba

Ashleigh Barty szorosabb küzdelem után búcsúztatta Anna Blinkovát, mint azt az eredmény sugallja. Bear Grylls a királyi páholyból figyelt, és a centerpályán néha úgy tűnt, mintha a híres kalandornak el kellene fojtania a késztetést, hogy leszaladjon a zöld pályára, hogy Ashleigh Bartynak adjon néhány iránymutatást arról, hogyan lehet túlélni, ha az alapvető eszközök nem működnek.
A világelső és 1. helyen kiemelt teniszező a második fordulóban szokatlanul ideges volt, és újra és újra ajándékba adott pontokat. A 33 ki nem kényszerített hiba közepette Barty megbízható szervája kilenc kettős hibát eredményezett, és nem egyszer egymás után hibázott, így brékhátrányba került.
Az, hogy a probléma a múlt hónapban a Roland Garroson elszenvedett bal csípősérülése volt-e, nem volt egyértelmű. Azóta ez csak a második mérkőzése egy olyan Grand Slamen, ahol még nem jutott tovább a negyedik fordulóból. A világranglista 89. helyezettje ellen aratott 6:4, 6:3-as győzelméhez szükséges 90 percet azonban inkább elviselte, mint élvezte.
"Nagyon keményen hajtott engem. Rengeteg házi feladatot kellett elvégeznünk a stábommal, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk semlegesíteni a játékát. Nagyszerű meccset játszott. Néhány pont itt-ott, és másképp is alakulhatott volna. Örülök, hogy továbbjutottam, és kaptam még egy lehetőséget, hogy játszhassak. A füves pályás tenisz az igazi. Bárcsak egész évben játszhatnánk rajta. Úgy érzem, hosszú két év telt el azóta, hogy itt jártam, de nagyon élveztem, hogy ma újra itt lehettem." - nyilatkozta Barty.
picture

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

A fentebb már emlegetett Coco Gauff legyőzte az idegeit, aztán és sima két szettben az orosz Elena Vesninát is. Már annyira hozzászoktunk, hogy az amerikai tinitől élvonalbeli teniszt várunk, hogy nagyon könnyű elfelejteni, hogy a csodagyerek még csak 17 éves. Mióta a 2019-es wimbledoni tornán berobbant a színpadra, és elképesztő, negyedik fordulóig tartó szereplésével globális elismerést szerzett, Gauff a Top 30-ba ugrott.
A Venus Williams elleni két évvel ezelőtti áttörése helyszínén a 20. helyen kiemelt teniszező újabb remek teljesítményt nyújtott, és csütörtökön 6:4, 6:3-ra legyőzte Vesninát a centerpályán.
"Úgy érzem, sokat változtam és fejlődtem. Legutóbb, amikor ezen a pályán voltam, nem hiszem, hogy túl sokan ismerték a nevemet. Nyilván a Venus-meccs után sokan tudják, de egy kicsit otthon érzem magam itt. Azt hiszem, 2019-ben még csak élveztem, ami történt. Még mindig élvezem a tapasztalatokat, de tanulok is belőle, és úgy megyek bele ezekbe a meccsekbe, hogy hiszek benne, hogy nyerhetek. Sokkal magabiztosabb vagyok, és sokkal kényelmesebben játszom itt. Ez a pálya idegesebbé tesz, mint bármelyik másik a világon. Ma pláne ideges voltam, amikor bejöttem. Miután megnyertem a meccseket, őszintén szólva ez az egyik legjobb érzés. Tudtam, hogy a végsőkig küzdeni fog, és így is tett: lendületesen jött, és nagy szervákat ütött. Örülök, hogy sikerült végigcsinálnom." - mondta Gauff.
picture

Coco Gauff

Fotó: AFP

Egy sima háromszettes győzelem, a harmadik fordulóban elfoglalt hely és a pályán töltött 94 perc után az öltözőben - Daniil Medvedev nem is lehetett volna boldogabb ember csütörtökön.
A 2. helyen kiemelt orosz teniszező 6:4, 6:1, 6:2 arányban lépett túl a 18 éves Carlos Alcarazon, Spanyolország legújabb, legnagyobb reménységén. De ha az eredmény azt sugallja, hogy ez egy egyoldalú összecsapás volt, Medvedev igyekezett hangsúlyozni, hogy ez minden volt, csak nem az.
"Carlos egy csodálatos játékos, és bizonyos szempontból meg is lepődtem az első szettben, mert a fű nem a legjobb borítása, de ő mindent beleadott. Persze a második és harmadik szettben talán túl nagy volt a különbség, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a top 10-ben lesz, sőt, talán még feljebb is. Amit most csinál, az nagyon különleges, mert az első Grand Slam-tornáin győzelmet aratott, az Ausztrál Openen a második, a Roland-Garroson a harmadik fordulóba jutott és itt is nyert meccset. Az első négy Grand Slam-tornámon igazából csak egy győzelmem volt, és az itt volt Wimbledonban a centerpályán. Szóval Wimbledon mindig is különleges lesz számomra." - nyilatkozta Medvedev.
picture

Wimbledon : Medvedev - Alcaraz meccsösszefoglaló

A harmadik helyen kiemelt Elina Svitolina a világranglista 44. helyezettjétől, Magda Linette-től kapott ki. Pedig utóbbi nehezen kezdte a 2021-es évet, térdműtétre szorult, ami miatt ki kellett hagynia az Ausztrál Opent. Visszatérése után az első hat mérkőzéséből ötöt elveszített, és valószínűleg soha nem gondolta volna, hogy néhány hónappal később a 2019-ben itt elődöntős Svitolina elleni sima szettes győzelemmel bejut Wimbledon harmadik fordulójába.
Linette korábban még soha nem győzött le top 10-es játékost, de a világranglista 44. helyezettje eltökéltnek tűnt, hogy ezt csütörtökön megváltoztassa. Sikerrel járt. A 29 éves játékos, aki egyesben és párosban is bekerült a lengyel olimpiai keretbe, 64 perc alatt meggyőző, 6:3, 6:4-es győzelmet aratott Svitolina felett a 2-es pályán, és ezzel három év után a legkorábbi Grand Slam-vereségét okozta az ukránnak.
"Kihívásokkal teli időszak volt számomra a pályán és azon kívül is." - mondta Linette az év eleji küzdelmeiről. "Úgy éreztem, hogy annyira erőltettem a rehabilitációmat, mindent, és olyan nagy nyomást helyeztem magamra, hogy talán szükségem volt egy kis visszalépésre, pihenésre és egy kicsit nagyobb perspektívából kellett néznem a történteket. És ezt tettem. Ez óriási dolog számomra. Azt hiszem, kétszer is közel voltam ahhoz, hogy legyőzzem Elinát, kétszer is közel voltam ahhoz, hogy szettet nyerjek. Azt hiszem, hiányzott a tapasztalat, és minden egy kicsit túl sok volt, és azt hiszem, hogy ezeknek a meccseknek köszönhetően rengeteg tapasztalatot szereztem, és sokkal jobban tudtam, hogy mit kell tennem a pályán, és hogyan kezeljem magam. Szóval ez sokat jelent, bebizonyítottam magamnak, hogy meg tudom verni az ilyen játékosokat, és nagyon boldog vagyok, hogy egy nagy tornán és egy nagyobb színpadon sikerült legyőznöm egy nálam sokkal magasabban rangsorolt játékost." - értékelt Linette.
picture

Wimbledon : Svitolina - Linette meccsösszefoglaló

Svitolina elismerte, hogy jelenleg mentálisan nincs a legjobb passzban, és a 26 éves játékos belátta, hogy nagy szüksége van egy kis visszaállásra, hogy újra megtalálja a formáját.
"Amikor Grand Slamen játszol, mindig nagy a nyomás. Néha nehéz ezt kezelni, de ez a munka része. Meg kell próbálnod erősnek lenni, jónak kell lenned magadhoz, és meg kell próbálnod legyőzni a félelmeket, a nehézségeket. Most valószínűleg mentálisan nem voltam friss ehhez. Már évek óta részt veszek a Touron, és különböző helyzetekben voltam. De most nem mondanám, hogy olyan zökkenőmentes lenne a pályafutásom. Biztos, hogy nehéz időszak, de én is voltam már ilyen helyzetben a pályafutásom során néhányszor. És az a kérdés, hogy hogyan jössz vissza, hogyan állsz talpra a nehéz vereségekből, a pályafutásod nehéz időszakaiból. Mentálisan biztosan újra fel kell állnom, pihennem kell. Újra frissnek kell éreznem magam a következő versenyeken."
Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés