Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic és a farkas energia, a tenisz isteneinek vicce Fucsoviccsal

Takács Márton

Frissítve 03/07/2021 - 12:57 GMT+2

Novak Djokovic újabb magabiztos győzelmet aratott, Andy Murray viszont kiesett Wimbledonban. Fucsovics Márton folytatta menetelését, Ons Jabeur búcsúztatta a torna 2017-es bajnokát, Iga Swiatek pedig mindössze egy játékot veszítve jutott tovább.

Novak Djokovic útban a címvédés felé

Fotó: Getty Images

Fucsovics Márton megint Andrey Rublevvel találkozik.

Amióta az eszét tudja, a tunéziai Ons Jabeur álma, hogy a világ egyik legjobb játékosa legyen. "Ez nagyon, nagyon személyes volt számomra." - mondta a 26 éves játékos erről. A 21. helyen kiemelt Jabeur pénteken debütált a centerpályán Wimbledonban, és megmutatta, hogy az álma végre valóra válik, amikor szórakoztató teniszével elkápráztatta a közönséget, és 5:7, 6:3, 6:2-re legyőzte a kétszeres Grand Slam-bajnok, korábbi világelső, a 2017-ben itt győztes Garbiñe Muguruzát, így ő lett az első arab nő, aki bejutott a legjobb 16 közé az All England Clubban.
"Ez a teniszpályafutásom legjobb napja." - mondta Jabeur a pályán, miután biztosította magának a negyedik fordulóbeli találkozót a 7. helyen kiemelt Iga Swiatek ellen.
"Nem azért mondom ezt, hogy a következő fordulóban nekem szurkoljatok, de ez a kedvenc centerpályám a világon. Az igazat mondom, esküszöm. Az energia elképesztő. Annyira, de annyira, de annyira boldog vagyok. Muguruza hihetetlenül jól játszik füvön, ezt mindenki tudja. Legutóbb kikaptam ellene, úgyhogy ez itt egyfajta bosszú volt, szépen szólva."
"Annyi lehetőségem volt ezen a mérkőzésen, csalódás a részemről, hogy nem tudtam őket értékesíteni." – kesergett a vesztes Muguruza. "Különösen a második szettben úgy éreztem, hogy ezekben a pillanatokban jobban kellett volna dominálnom és előnyt szereznem, de nem sikerült. Szerintem a fű segíti a játékát. Úgy érzem, hogy nagyon kényelmesen mozgott. Láttam, hogy két hete nyert egy tornát. Nagyon tehetséges játékos. Magabiztosnak kell lennie ahhoz, hogy játszani tudja a játékát, és most ez így van."
picture

Wimbledon : Jabeur v Muguruza összefoglaló

És ha már Swiatek.
A hetedik helyen rangsorolt lengyel kevesebb mint egy óra alatt verte Irina-Camelia Begut úgy, hogy mindössze egy gémet veszített. Swiatek az alázatos bajnok megtestesítője - udvarias mindenkivel szemben, kegyes a győzelemben és nagylelkű a vereségben. A 2010-es női döntős, Vera Zvonareva elleni győzelme után a jó modoráról tett tanúbizonyságot, amikor tisztelettudóan elmagyarázta egy szurkolónak, hogy miért nem tudja átadni a törölközőjét, tekintettel a Covid-időkre és minden másra.
Swiatek már az első napon elérte az udvariasság csúcsát, amikor véletlenül nekiment a bírói székre szerelt kamerának, majd azonnal megfordult, és ösztönösen bocsánatot kért. Igen, egy kamerától. A 20 éves játékos azonban nem kér elnézést azért, ahogyan az utóbbi időben a pályán a harmincon túliakat búcsúztatja.
Idén Wimbledonban először a 35 éves Hsieh Suwei, majd a 36 éves Zvonareva, pénteken pedig a világranglista 79. helyén álló Irina-Camelia Begu volt az ellenfele. A román teniszezőt 57 perc alatt 6:1, 6-0-ra győzte le, ezzel zsinórban kilencedik győzelmét aratta, és bebiztosította helyét a következő körben. Swiateknek ez mindössze a 10. Grand Slam-főtáblás szereplése, a négy GS-tornából háromszor is legalább a negyedik fordulóig jutott.
"Úgy érzem, hogy minden meccsel egyre jobban játszom, és egyre nagyobb az önbizalmam, mert már egy ideje füves pályán szerepelek. Egyszerűen sokkal, de sokkal jobban érzem a felületet, mint a torna elején, és az eastbourne-i verseny alatt. Könnyebb megvalósítani azokat a taktikákat, amelyeket korábban nem sikerült, amikor nem éreztem jól magam. Egyszerűen könnyebb irányítani, agresszívnek lenni a pályán és végig koncentrálni." - értékelt Swiatek.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

A kétszeres wimbledoni bajnok Andy Murray nem tudta legyőzni a 10. helyen kiemelt Denis Shapovalovot. A kanadai allergiás a pollenekre - de mint kiderült, Murrayre nem. Sem a skót Wimbledonba való mámorító visszatérésének következménye, sem pedig Shapovalov centerpályás debütálásának szédítő alkalma nem tudta kizökkenteni a kanadai teniszezőt a pályán. Ahogy beesteledett, Murrayt ezúttal még a tető óvó ölelése sem tudta megmenteni, mint az előző körben.
Egy 34 éves játékos ellen, akinek fém csípője van, és már hét órányi elit tenisz volt a lábában ezen a héten, Shapovalov túl gyakran volt egyszerűen jobb. Könnyedén, 6:4, 6:2, 6:2 arányban lépett túl a kétszeres bajnokon, és ezzel mindössze a második balkezes lett (egy bizonyos spanyol után), aki legyőzte Murrayt Wimbledonban, és ezzel először jutott el itt a második hétig.
"Ez egy valóra vált álom számomra" - mondta Shapovalov a közönségnek. "Egy olyan legenda ellen játszani a centeren, mint Andy... Ő sok embert inspirál, köztük engem is. Próbálok mindent magamba szívni, mielőtt elmegyek. Tényleg csodálatos, hogy kint lehetek ezen a pályán. Nem hiszem, hogy a mai napnál jobban tudnék játszani. Mondtam Andy-nek a hálónál, hogy ő a hősöm. Az eredményeitől eltekintve, amire képes volt egy ilyen sérüléssel visszatérve, és ahogyan mozgott... a második szettben olyan volt, mint a régi Andy. Nagyon intenzív volt ellene játszani, és mindent bele kellett adnom. Hihetetlen, amit tett, hogy eljutott a harmadik fordulóig."
Murray természetesen többet szeretett volna elérni. "Az itteni elképesztő támogatás emlékeztet arra, hogy miért csinálod ezt a sok munkát." - mondta. "De ha már ennyi erőfeszítést teszek bele, akkor szeretnék jobban teljesíteni, mint itt, még akkor is, ha voltak igazán nagyszerű pillanatok. Sérülés nélkül vészeltem át egy hét Slamet. Szóval ez pozitívum. De tudok jobban játszani és jobban lezárni a meccseket. Ehhez időre van szükségem a meccseken és az edzőpályán is, és az elmúlt hónapokban egyikre sem volt időm."
picture

Murrayt 13 ásszal és élete legjobb játékával búcsúztatta a fiatal kanadai

Az első helyen kiemelt Novak Djokovic három szettben verte az amerikai Denis Kudlát. Djokovic 13. alkalommal jutott be a negyedik fordulóba az All England Clubban. A pályán lévő interjúkészítő a mérkőzés alatt Djokovic régi családi barátaival beszélt a lelátón, akik felidézték a fiatal kora óta tartó "állati éhségét".
A szerb megerősítette: "Részben a génjeim, a családom miatt, hogy a hazám számára nehéz időkben nőttem fel a ’90-es években. A kudarc soha nem volt opció, sem számomra, sem a családom számára. Meg kellett találnunk az alapvető szükségleteket a túléléshez. Ez erősítette a jellememet. Azt hiszem, ennek egy része a hegyvidéki neveltetésemnek is köszönhető, sok időt töltöttem farkasokkal. Szóval ez itt farkas energia!
A feladás soha nem opció. Mindig a legjobbamat, a maximumot nyújtom, különösen a világ legnagyobb tenisztornáján. Olyan ember vagyok, aki holisztikusan közelíti meg az életet. Hiszem, hogy minden, amit a pályán és azon kívül teszel, hatással van a teljesítményedre és a hosszú élettartamodra, a felépülésedre, bármire, ami emberként és profi sportolóként is vagy. Nem igazán tartok számon minden számot, rekordot. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de tényleg próbálok a jelen pillanatban maradni, és egyszerre csak egy meccsre figyelni, és a fiatalok ellen a lehető legmesszebbre jutni." - mondta Djokovic, miután nyert, következő ellenfele a 17. helyen kiemelt chilei Cristian Garin lesz.
picture

Wimbledon - Djokovic is nyolcaddöntős - összefoglaló

Fucsovics Márton reméli, hogy ezúttal már szerencséje lesz az orosz Andrey Rublev elleni negyedik fordulós összecsapáson. A magyar teniszező idén három héten belül kétszer szenvedett vereséget az orosztól. "Remélem, idén már nem játszom ellened." - viccelődött, miközben a dubaji centerpályán kifelé menet elhaladt Rublev mellett.
Kérését figyelmen kívül hagyták. Még március vége előtt az orosz újabb győzelmet aratott a 29 éves budapesti játékos felett - egy hónapon belül hármat -, akkor a miami kemény pályán, három játszmát veszítve.
A tenisz isteneinek csavaros humorérzékük lehet, mivel Fucsó és Rublev hétfőn ebben a szezonban negyedszer is összecsapnak egymással. Hihetetlen, de lehet, hogy 2021-ben ez már az ötödik lett volna, ha Fucsovics nem vonul vissza a dohai versenytől hátsérülése miatt a tervezett negyeddöntőjük előtt.
Miközben Fucsovics azon tűnődhet, hogy mi a fenét kell tennie ahhoz, hogy elkerülje a fiatal oroszt, a pénteki, 9. kiemelt Diego Schwartzman legyőzése utáni ünneplése jól mutatja, hogy mit jelent számára az első kaland a második héten Wimbledonban. Az argentin felett aratott 6:3, 6:3, 6:7, 6:4-es győzelmével a jobbkezes játékos négy Grand Slam-tornából háromszor is bejutott a legjobb 16 közé.
picture

Fucsovics csak egy szettet engedett a 9. kiemelt argentinnak

"Az volt a taktika, hogy jó előkészítéssel próbáljak nyerőket ütni és kergessem a labdát a pont végéig. Úgy érzem, le is zavartam egy maratont a mai meccsen." - nyilatkozta a találkozó után az MTI-nek Fucsovics.
Elmondta, végig koncentrált és mentálisan erős volt, így hamar túltette magát az elveszített harmadik szetten, nem engedte, hogy bármi eltérítse a céljától.
"A végén lehet, hogy kintről úgy tűnt, izgulok, de egy majdnem top tízes játékos állt a pálya másik végén, így nem történhet mindig az, amit én szeretnék. Ő is nagy küzdő és egy-két játékosnak már kiénekelte a sajtot a szájából. Sajnálom, hogy kiesett, ahogy küzdött minden pontért, ő is megérdemelte volna a továbbjutást." - fogalmazott az MTI-nek a Davis-kupa-válogatott játékos.
A Rublevvel vívandó újabb partija előtt kijelentette: nem feltartott kézzel fog kimenni a nyolcaddöntőben a pályára.
"Új nap, új remények! Jöjjön, aminek jönnie kell!" - zárta mondandóját Fucsovics.
Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés