Wimbledon az egyetlen Grand Slam torna, ahol a kiemelések bejelentését kicsit izgatottabban várjuk a férfi versenyzőknél.
A füvespályás Grand Slam tornán 2001-ig egyenesen egy úgynevezett kiemelő bizottság működött, mely nem csak és kizárólag az aktuális világranglista alapján határozta meg a kiemelési sorrendet, hanem egyéb szempontokat is figyelembe vett. 2002 óta azonban már konkrét szabályai vannak a kiemelési pontszámításnak, mely az aktuális világranglistás pontok mellett 100%-ban hozzáteszi az adott játékos elmúlt 12 hónapban megszerzett füvespályás pontjait, és 75%-ban az elmúlt 12 hónapot megelőző legjobban sikerült füvespályás tornán szerzett pontokat.
Így a férfiaknál előfordulhat az, hogy az aktuális világelső akkor sem első kiemelt Wimbledonban, ha történetesen többször is győzött már Londonban.
Wimbledon
Jó étvágyat!
06/07/2014 09:17
2014-ben is ez a helyzet.
Ugyanis Novak Djokovic az első kiemelt, aki tavaly a döntőig menetelt, ellentétben Rafael Nadal korai búcsújával, így a friss Roland Garros bajnok spanyol csak második kiemelt a viadalon.
A pontszámítási rendszer alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a címvédő Andy Murray az ötödik kiemelés helyett az előkelő harmadikat kapja, megelőzve Roger Federert és a valójában harmadik Stan Wawrinkát, aki így csak ötödik kiemelt lesz.
A 32 kiemelt között a világranglistás helyezéshez képest kettővel jobb pozíciót kapott John Isner, Nishikori Kei, Grigor Dimitrov és Marin Cilic, míg Jo-Wilfried Tsonga és Ivo Karlovic korábbi eredményeik miatt hárommal előrébb szerepelnek a listán, a horvát például alapjáraton nem is lett volna kiemelt.
A rendszernek köszönhetően 9 helyet lépett előre a tavalyi elődöntős Jerzy Janowicz (15. kiemelt lesz!), hat pozíciót a háromszoros wimbledoni negyeddöntős, eastbourne-i címvédő, továbbá a Queen's Clubban döntőt játszó Feliciano Lopez. A rendszer 5 hellyel előrébb hozta Philipp Kohlschreibert és a tavalyi negyeddöntős Fernando Verdascót, míg a papíron nem kiemelt Andreas Seppit a 26. helyre rangsorolták.
Kiemelkedő füvespályás eredmények híján Wawrinka mellett Ernests Gulbis és Gael Monfils is hátrébb csúsztak ezen a listán.
Érdekes módon a hölgyeknél nem él ez a speciális kiemelési rendszer, így ők a június 16.-i világranglista alapján lettek kiemelve, pedig a 10 évvel ezelőtti bajnok Maria Sharapova, a tavalyi döntős Sabine Lisicki és az elődöntős Kirsten Flipkens sokat profitálhatott volna a plusz pontokból.
Babos Tímea a Roland Garroson kiválóan szereplő francia Kristina Mladenoviccsal párosozik majd Wimbledonban, a kettőst a 14. helyen emelték ki.

Fotó: Eurosport

Wimbledon
Ki az úr a házban?
05/07/2014 21:14
Wimbledon
Petra vagy Genie
05/07/2014 09:42