Az a híres-nevezetes 18-as pálya, ahol valószínűleg már fűszál is csak elvétve található, nem csak Isner és Mahut heroikus maratonjáról marad híres idén, hanem azért is, mert Victor Hanescu és Daniel Brands csúnyán végződő meccse is itt zajlott. A kommentek között már kitárgyaltátok az esetet, ami azért van annyira vitaindító, hogy poszt szülessen belőle.
Egyikünk sem látta az esetet, néhány videó és a neten fellelhető riportok segítenek csak abban, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz. A történet röviden a következő.
Hanescu vezetett 2-0-ás szettelőnnyel, majd Brands kiegyenlített. A románnak volt 4 meccslabdája a 3. szettben. A német szimpatizánsok közül többen is végig Hanescu ellen drukkoltak, arról nincs pontos infó, hogy ez valójában mennyire volt durva. De valószínűleg nem csak Gut, besser, Daniel kiáltások hangoztak el, mert 1. Hanescu egyre idegesebb lett a nézőkre 2. szólt a vezetőbírónak is 3. a meccs után 4 ittas nézőt letartóztatott a rendőrség.
*Wimbledon
Döntők után III.
04/07/2010 17:42
Ahogy csúszott ki a meccs Hanescu kezei közül, úgy lett egyre feszültebb a hangulat. A román először 4. szett 3-4-nél reklamált a rossz látási viszonyok miatt, és kérte a meccs felfüggesztését. Később ápolták a lábát (az ápolás alatt a nézők fújolták). A döntő szett elején Hanescu bár nem bírta cérnával, szándékosan elveszítette az adogatását, majd köpött a hangoskodó nézők felé egyet (ez a videókon is jól látszik). Ezért, káromkodásért és sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetést kapott, majd direkt ütött még két kettőshibát (egész pontosan szándékosan lábhibás adogatásokat), így Brands 3-0-ra húzott el. Térfélcserénél odament a bíróhoz, és közölte vele, hogy lábsérülése miatt feladja a meccset, mire a bíró nem fogott vele kezet.  Hanescu nem nyilatkozott az eset után.
Victor Hanescu több mint valószínű, hogy büntetést fog kapni. Hiszen káromkodott, jól láthatóan köpött a nézők felé, és finoman szólva sem elegánsan oldotta meg a mérkőzés feladását. Ez sportszerűtlen viselkedés volt, nem profi teniszezőhöz méltó. Ezen nincs mit vitatkozni, és azok, akik meghozzák majd a büntetésről szóló döntést, nyilván ezt az indoklást fogják használni. És ebbe nem is lehet belekötni.
De. A profi sportoló is ember. Ha egy 29 éves profi sportoló, aki pályafutása során csaknem 300 mérkőzést lejátszott az ATP Touron, annyira kiakad néhány részeg német szurkolón, hogy emiatt otthagy egy teniszmeccset, köpve a nézők felé, és pontosan tudja, hogy ez komoly pénzbünetéssel jár, akkor az a néhány német szurkoló nem teniszmérkőzésre való. És azért, hogy ők mégis ott lehettek, nem Hanescu a felelős, hanem a szervezők, a biztonságiak, és a vezetőbíró.
Mert ahogy Victor Hanescu is kapott egy figyelmeztetést, úgy az a néhány részeg német szurkoló is kaphatott volna figyelmeztetést. Mondjuk kivezetés formájában. Főleg, ha - mint ahogy azt a helyszínen lévők állítják - Hanescu háromszor is szólt a bírónak, hogy azok ott nem tudnak viselkedni.
Szintén helyszíni beszámolók szerint az ominózus társaságból egy fehér pólós úriember Hanescu édesanyja halálát kívánta jó hangosan és tisztán, ami az illető szavakban nem mérhető parasztságán túl is különösen kegyetlen mondat volt, mivel Hanescu édesanyja hosszú ideje gyógyíthatatlan betegséggel küzd.
Azt szokták mondani, hogy a profi sportolónak az a munkája, hogy közszereplőként teniszezzen olyan emberek előtt, akik fizetnek azért, hogy ezt nézzék. A közszereplőnek pedig magasabb szinten kell tűrnie. Vannak azonban olyan dolgok, amit egy profi sportolónak sem kell eltűrnie. Én a világ legnagyobb pacifistái közé tartozom, szúnyogokat is csak komoly lelkifurdalással tudok lecsapni, de ha nekem valaki ilyen helyzetben, ilyet kiabál be részegen, odamegyek, és lerúgom a fejét, ha eltiltanak, akkor is.
Mondhatjuk, hogy Hanescu túlhisztizte a dolgot, mondhatjuk, hogy ha a harmadik szettben kiabál be valaki ilyet, és utána a román megcsinálja a meccslabdát, akkor semmi baja nem lett volna. Mondhatjuk, hogy frusztrált volt, mert nem tudta befejezni a meccset, egyre rosszabbul játszott, egyre jobban fájt a lába és egyre inkább vesztésre állt, ezért veszítette el a fejét.
De ha Wimbledon olyan hagyományőrző verseny, hogy pisszenni sem lehet pályán, aranyollóval vágják a füvet, pukedlizni kell a királynő előtt, és csak hófehérben léphetsz pályára, akkor 4 részeg szurkolót miért nem lehet kivezetni a mérkőzés közben? Főleg, ha azok tönkreteszik a többi néző szórakozását, sportszerűtlen viselkedésre kényszerítik az egyik versenyzőt, és ezáltal tönkreteszik magát a teniszt?
A legfőbb baj viszont az, hogy ezt az egészet valaki hagyta elfajulni. Mindkét irányba. Ez a valaki pedig egy teniszmeccs esetében nem más, mint a vezetőbíró. És még a végén neki állt feljebb.
Úgyhogy én csak egy dolgot mondok.
Code violation, Mr. Kim Craven.

hanescu

Fotó: Eurosport

*Wimbledon
Döntők után II.
04/07/2010 17:27
*Wimbledon
Döntők után I.
04/07/2010 16:26