Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszafogott Barty-party, alázatos Pliskova – reakciók a női döntő után

Nánási Antal

Publikálva 11/07/2021 - 11:40 GMT+2

Az első helyen kiemelt, világranglista-vezető Ashleigh Barty nyerte a wimbledoni tenisztorna női egyesének szombat délutáni döntőjét.

Ashleigh Barty

Fotó: AFP

Az ausztrál teniszező tíz évvel itteni junior sikere után ért fel a tenisz csúcsára.


Az már a szombat délutáni finálé előtt világos volt, hogy új győztest avatnak az All England Clubban. A nyitott kérdés csupán az volt, hogy az új győztesnek ez a siker az első vagy a második Grand Slam-győzelme lesz. Ashleigh Barty és Karolina Pliskova személyében két olyan teniszező jutott el a szombati mérkőzésig, akik idén finoman szólva is visszafogottan kezdtek füves pályán – a cseh teniszező Berlinben és Eastbourne-ben is rögtön az első fordulóban búcsúzott, a világelső pedig, kezelve még a Roland Garroson összeszedett sérülését, egyáltalán nem is játszott ezen a borításon.
Wimbledonban azonban mindketten remekül játszották végig mindkét hetet, a döntő elején pedig úgy tűnt, Barty a legfontosabb mérkőzésre is át tudta menteni pazar formáját. A világelső ugyanis 4:0 30:0-ig úgy jutott el, hogy mind a tizennégy pontot ő szerezte, Pliskova bő kilenc percnyi játékot követően, csupán a mérkőzés tizenötödik labdamenetében szerezte meg az első pontját.
Az innentől kezdve nyilvánvalóan lefutott első szettet már nem tudta megfordítani (igaz, kétszer azért elvette ellenfele adogatását), óriási mentális erőről tanúbizonyságot téve azonban felszívta magát. Előbb a második szettben kiharcolta, majd meg is nyerte a tie-breaket, majd a döntő játszmában is végig nyomás alatt tartotta Bartyt, akit azonban ezen a napon nem lehetett legyőzni.
„A teniszpályán elképzelhető leginkább hátborzongató érzés.” – kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját az újdonsült bajnok arra a kérdésre válaszolva, hogy mit érzett a beütött meccslabdát követően.
A tenisz Wimbledonban született, minden itt kezdődött. Ezt végérvényesen akkor értettem meg, amikor juniorként egy csodálatos hetet tölthettem itt. Életem nehéz pillanatai közül néhány már ideköt, ezzel a győzelemmel pedig most már újabb elképesztő sikerélmény is.
picture

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

Az immáron kétszeres Grand Slam-győztes ausztrál teniszező még a frissen átadott trófeával a kezében köszönetet mondott a teljes csapatának, akik időt nem sajnálva, szeretteiket gyakran hónapokra hátrahagyva járulnak hozzá, hogy ő megélhesse ezt a pillanatot. Az ilyen győzelmi beszédektől idegen, de nagyon emberi jelenet volt, amikor a kérdező arra kérte Bartyt, mesélje el a győzelmet hozó labdamenete eseményeit. „Nem emlékszem.” – szólt a válasz.
Ashleigh Barty nagy példaképe, Evonne Goolagong első wimbledoni győzelmének ötvenedik évfordulóján ért fel a sportág vitathatatlan csúcsára, ezzel is kicsit ráerősítve a közte és a nagy előd közötti egyedi kapcsolatra.
Valakinek veszítenie is kell, veszíteni pedig tudni kell. A döntőt borzalmasan kezdő Karolina Pliskova a mérkőzést követő sajtótájékoztatóján erre külön rá is domborított:
Tudom hogyan kell veszíteni, higgyék el, van benne rutinom.
A szimpatikus vesztes titulus általában kevés vigaszt tud nyújtani az éppen a siker elmaradásán bánkódó sportolónak, a korábbi világelső cseh teniszező szavait hallva azonban tényleg az ugrik be, hogy nagyon emberi és végtelenül alázatos az a mód, ahogyan a vereséget feldolgozza. Az első tíz perc Barty-hengerét egy pillanatig sem az ő gyengeségének írta elsődlegesen a számlájára, sokkal inkább ausztrál ellenfele kvalitásait méltatta.
picture

Ashleigh Barty és Karolina Pliskova

Fotó: Getty Images

Az immáron kétszeres Grand Slam-döntős Pliskova arról is szót ejtett a sajtótájékoztatón, hogy abban az első tíz percben bizony átfutott az agyán az Iga Swiatek elleni római döntő (6:0, 6:0 vereség), és talán az ott megfogalmazódó „ezt még egyszer ne” érzése is segített abban, hogy onnantól tevékeny részese kezdett lenni a mérkőzésnek.
A cseh teniszező, ahogyan egymás után nyerni kezdte a pontokat, főleg a második játszmában, egyre inkább maga mellé kezdte állítani a Centerpálya közönségét. A tizenötezres publikum pedig mindezt egy hatalmas ovációval honorálta, amikor Pliskova átvette a döntősnek járó trófeát.
Pár napja Fucsovics Márton negyeddöntős vereségét követően használtuk az előremutató jelzőt a teljesítménnyel kapcsolatban. Elnézve Pliskova mérkőzés utáni testbeszédét, valamint a pályán és a hivatalos sajtótájékoztatón elhangzottakat, nem sok kétségünk van afelől, hogy ő maga is így értékeli ezt az eredményt.
Teniszrajongóként pedig csak dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen a US Openen egy sikerélményből érkező Barty, egy megerősödő Pliskova, egy vélhetően címvédésre készülő Naomi Osaka, vagy épp egy az eddigi legnagyobb sikere helyszínén ismét nagyot dobbantó Bianca Andreeescu garantálja, hogy Wimbledont követően is jól fogunk szórakozni.

Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés