Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Tudod, hogy csak hazudik!” – súlyos vádak a teniszpályán

Németh Dániel

Frissítve 04/07/2021 - 13:46 GMT+2

Ajla Tomljanovic zokon vette, hogy Jelena Ostapenko ápolást kért a harmadik szett végén, vitájuk később is folytatódott.

Ajla Tomljanovic így őrült a harmadik körös győzelmének WImbledonban.

Fotó: Getty Images

Csúnyán összeveszett a wimbledoni harmadik fordulóban Ajla Tomjlanovic és Jelena Ostapenko, miután az ausztrál úgy érezte, ellenfele taktikai megfontolásból kért ápolást.


Karrierje egyik legjobb és sok tekintetben legemlékezetesebb napján van túl Ajla Tomjlanovic, aki szombaton bejutott a negyedik fordulóba Wimbledonban. A 28 éves ausztrál szetthátrányból fordított a Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko ellen, beállítva ezzel legjobb eredményét a Grand Slam-tornákon. 2014-ben – 21 évesen – nyolcaddöntőig menetelt a Roland Garroson, az azóta eltelt hét év alatt viszont egyszer sem élte meg a második hetet Grand Slameken.
„Talán többet vártam volna magamtól az évek során, de keményen dolgoztam, szóval vártam is erre a pillanatra. Egy kicsit azért bekúszott a gondolataim közé. 27 évesen ott motoszkált bennem, hogy ’oké, de mégis mikor fog összeállni?’ Ilyenkor sok dolgot kérdőjelez meg magában az ember. Nagyon sok apró lépés volt, amit tavaly meg kellett tennem, tudjátok, győzelmek, amiket mások nem tartanak nagynak, nekem viszont nagyon értékesek voltak.”
Ez a negyedik forduló hatalmas elismerés, a körülöttem lévők ezt mind látják. Nagyon büszke vagyok, bármeddig is jutok innen.
Nem biztos, hogy lesz még ekkora lehetősége bejutni egy Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, hiszen hétfőn a torna egyik meglepetésemberével, a 18 éves Emma Raducanuval találkozik. A fiatal brit teniszező a női tábla legalacsonyabban rangsorolt játékosaként, szabadkártyával indult a tornán, de bőségesen megszolgálta a bizalmat, hiszen kiváló tenisszel nyolcaddöntőig menetelt. A tehetség inkább Raducanu mellett szólhat, Tomljanovicnak ellenben jóval nagyobb rutinja van, ha nem is ezen a szinten.
picture

Ajla Tomljanovic

Fotó: Getty Images

„Emma nagyon jól teniszezik. Nem láttam még belőle sokat, de egy összefoglalót azért elkaptam a Sorana Cirstea elleni találkozójából. Úgy tűnik, hogy nagyon stabil az alapvonalról, nagy játéka van. Mennyire király dolog már 18 évesen negyedik fordulóba jutni a hazai Grand Slameden? Hihetetlen. Mögötte lesz a közönség, de nekem amúgy is ez lesz az első meccsem az egyik nagyobb wimbledoni pályán, szóval a nézőktől függetlenül hatalmas élmény lesz, hogy pályára léphetek.”

„Te vagy a Tour legrosszabb játékosa!"

Tomljanovic és Ostapenko meccse nem csak a fordításról marad emlékezetes, hanem kettejük vitájáról is. A lett teniszező a harmadik szettben, 4:0-s Tomljanovic-vezetésnél ápolást kért, amit az ausztrál egyértelműen taktikai húzásként értékelt, nyíltan megvádolta ellenfelét azzal, hogy csak hazudja a sérülést. Fontos a körülmények szempontjából, hogy Ostapenko nem túl sportszerű módon épp Tomljanovic adogatása előtt kérte ki a szünetet, ami nem szabálytalan, csak épp nem illendő.
Tudod, hogy csak hazudik – mondta a frusztrált Tomljanovic a mérkőzésvezetőnek a 11 perces ápolási szünet előtt.
Végül az ausztrál a közjáték dacára is lezárta a találkozót, a kézfogásnál pedig egy kisebb szópárbaj alakult ki a két teniszező között. „Ha azt hiszed, hogy csak szimuláltam, beszélj a fizióval” – közölte ellenfelével Ostapenko, majd azt is hozzátette, borzalmasnak és tiszteletlennek tartja Tomljanovic viselkedését. Az ausztrál ezt némileg ironikusnak tartotta („Pont te beszélsz”), mire a Garros-bajnoknő azzal vágott vissza: „Te vagy a Tour legrosszabb játékosa.”
Tomljanovic szerint a női teniszben túl sok az ápolási szünet. „Őszintén mondom, hogy elegem van abból, hogy állandóan ez megy. Ennél többre vagyunk képesek. Felőlem mondhatja, hogy megsérült, de nem hiszem, hogy valóban így volt. Semmi baja nem volt a meccsen, de aztán hirtelen 4:0-nál behívta az orvost, amikor épp adogatni készültem. Általában ilyenkor csak annyit szoktunk kérdezni, hogy a térfélcsere után bejöhet-e a fizió.”
Mindennek a tetejébe még engem nevezett tiszteletlennek a meccs végén, ami nevetséges. Szerintem botrányos ez a viselkedés egy Grand Slam-bajnoktól.
Ostapenko természetesen tiltakozott, hogy ő bármi rosszat tett volna azzal, hogy ápolást kért. „Ha nem tud valami konkrétumot, egy szót sem szólhat, és az biztos, hogy nem volt az én helyemben, így nem érezhette a fájdalmat. Azt csak én tudom, hogy mennyire fájt. Nagyon tiszteletlen volt ez tőle, mert tényleg fogalma sem lehetett arról, hogy mivel küzdöttem. Ha csak 50%-os állapotban lettem volna, akkor legyőzöm őt” – jelentette ki a lett.
Forrás:

Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés