A pszichológus és a sporttudós beszélt arról, meddig lehet nyújtani egy pályafutást, és hogyan lehetnek ők ketten még mindig a legjobbak között.

Roger Federer visszalépett, Serena Williams pedig kiesett a Roland Garros negyedik fordulójában. Június végén azonban mindketten egy még sokkal fontosabb kihívás elé néznek Wimbledonban.
A lassan 40 éves Federer három és fél órát töltött a pályán Dominik Köpfer ellen. A mérkőzést ugyan megnyerte, de a füves pályás céljait szem előtt tartva, a testét védendő úgy döntött, visszalép a további küzdelmektől. Wimbledon lehet az utolsó, de feltétlenül a legnagyobb esélye.
Roland-Garros
Medvedev rájött a salaktenisz titkára: nem is volt titkára
07/06/2021 11:39
Serena, aki másfél hónappal fiatalabb a svájcinál, elvesztette a negyedik fordulós mérkőzését Elena Rybakina ellen. Ő sem tervezi azonban még, hogy a sarokba dobja az ütőjét. Bár egyre többször, egyre több játékos képes őt legyőzni, az amerikai töretlenül hisz abban, hogy megszerezheti 24. Grand Slam-trófeáját, amivel beérné Margaret Courtot az örökranglistán.
Ha győz Wimbledonban, Federer lehet minden idők legidősebb férfi egyéni Grand Slam-bajnoka. Ken Rosewall 37 évesen, 1 hónaposan és 24 naposan nyerte utolsó major-tornáját Ausztráliában, 1972-ben, amivel jelenleg ő a rekorder. A nőknél már most is Serena a legidősebb bajnok azzal, hogy 2017-ben 35 évesen, 4 hónaposan és 2 naposan behúzta az Ausztrál Opent.

Vajon képes lehet Serena és Federer szembeszállni a fizika törvényeivel a versenysportban? Képesek lehetnek akár 40 éves korig kitolni azt a határt, amikor még GS-t lehet nyerni?

A Genti Egyetem pszichológusa, Jan Bourgois szerint állóképességi sportokban nem volna akkora extra teljesítmény egy ilyen győzelem, teniszben azonban más a helyzet.
„Sportolóként lehetséges a kivételes állóképesség fenntartása még viszonylag idősebb korban is” – mondta Bourgois. „Ott van az országúti kerékpáros Alejandro Valverde, aki nem egész egy héttel ezelőtt 41 évesen is tudott szakaszt nyerni a Dauphinén, a Tour de France legfontosabb felvezető versenyén.”
„A teniszben, és más labdajátékokban azonban az erőnek, a sebességnek, a robbanékonyságnak jóval nagyobb szerepe van. Az ebbéli képességek 30-32 éves kor táján stabilizálódnak, utána pedig elkezdenek fokozatosan hanyatlani.”
„Teniszben elképesztő erők hatnak az izmokra, a szalagokra és az ízületekre. A játékosok olyan speciális mozdulatokat tesznek, olyan gyors irányváltások vannak, melyek során a test folyamatosan nagyon komoly erőhatásoknak van kitéve.”

Serena Williams

Fotó: Getty Images

„Rengeteg apró sérülés tud összegyűlni az évek során. Gondoljunk csak azokra a porcokra a térdben, a könyökben vagy a csuklóban, melyek állandó terhelést kapnak edzés és mérkőzés közben. Fociban a sérülés kockázata még nagyobb, hisz egy kontaktsportról van szó. De a profi teniszezők is szerencsések, ha fizikálisan kiváló állapotban tudnak maradni még azután is, hogy betöltötték a 32-34. életévüket.”
Bourgois úgy véli, egy teniszező fizikálisan 24 és 28 éves kora között van a csúcson. Ezt a véleményét a tudományos tanulmányok alá is támasztják. Annak, hogy Federer és Serena még mindig a legjobbak között van, az az oka, hogy a tenisz nem pusztán egy fizikális sport.
„Idősebb korban a tapasztalat és a taktikai felkészültség, a megérzések az előnyükre válnak. A technikai tudásuk megmarad, megtanulták, hogyan kell kezelni a nyomást, és ekkorra már rengeteg tornagyőzelem van a hátuk mögött. Az, hogy ekkora bajnokok lettek, ad egyfajta mentális hozzáállást, egy érett gondolkodásmódot. Fejben szinte verhetetlenek. Ezzel kompenzálják az erejükben és a sebességükben történő visszaesést. Ebben az életkorban már nem versenyzik végig az egész szezont, hanem kiválasztják a számukra legfontosabb tornákat.”
Ugyanakkor nem hiszem, hogy az ő korukban a Grand Slam-győzelem lehetetlen küldetés volna.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

Paul Van den Bosch sporttudós, mesteredző szintén hangsúlyozza, hogy más dolog egy állóképességi sportban, mint például a triatlonban nagy dolgokat véghez vinni, és más dolog teniszben.
„Az Ironmant gyakran nyerik 35-36 éves sportolók” – mondta Van den Bosch. „A teniszben a technikai tudás és a mentális erő nem esik vissza, és a fizikai felkészültség is viszonylag jól megoldható. De azért ne feledjük, hogy ez egy olyan sport, ahol hirtelen fékezések, fordulások és ugrások is vannak. Ezek hatására az ízületek megkopnak, és sok év folyamatosa használat után megsérülhetnek. A rugalmasság csökken, a regenerációs idő pedig megnő.”
A szakember határozott fejlődést tapasztal jó néhány olyan területen, amelyek hatással vannak a sportolók pályafutásának hosszára.
„A múltban az élsportolók valamivel korábban hagyták abba, mint manapság. Az edzésmódszerek, a fizioterápiás lehetőségek megváltoztak. Bár a legjobb teljesítmény elérésére továbbra is 32 éves kor előtt van a legnagyobb esély, az ún. legjobb kor határait egyre inkább ki lehet tolni. Persze, amit Federer és Serena művelnek, az még most is rendkívülinek számít.”
Van den Bosch maga is dolgozott olyan sportolóval, akikmég 39 évesen is a csúcs közelében volt. Sven Nys cyclocorrsban még 39 évesen is kőkemény munkát végzett. A szakember úgy véli, tudja, mi a közös pont a három sportoló hosszú és eredményes pályafutásában.

Roger Federer és Serena Williams

Fotó: Imago

„A legfontosabb a sport szeretete. Hogy imádják csinálni. Ha ugyanis ez hiányzik, akkor nem lehet valaki sikeres sportoló ennyi évesen. A pénz már nem motiváló erő, hisz kerestek már eleget. Az, hogy örömet akarjanak okozni a közönségnek, szintén nem lehet komoly tényező, hisz húsz éve már, hogy ott vannak a világ élvonalában. Láttam ezt Sven Nysnél, aki 39 éves koráig minden nap tekert, mert szerette. Ha valaki már nem szereti űzni a saját sportágát, akkor, kész, akkor vége van.”
Van den Bosch szerint a teniszben lévő játékosság-faktor az, ami még segítheti a két nagy bajnokot.
„A teniszben rengeteg a variációs lehetőség. Más a pálya, más a torna, más a környezet. Egy uszodában edzeni, az sokkal inkább monoton dolog. Ha van játékosság abban, amit csinálsz, akkor könnyebb azt szeretni, így könnyebb hosszú ideig csinálni.”
via HLN
Roland-Garros
Roland Garros: Elena Rybakina - Serena Williams meccsöszefoglaló
06/06/2021 17:42
Roland-Garros women
Csillaghullás Párizsban - nem most fogja újraírni a történelmet Serena Williams
06/06/2021 17:40