Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic: Hiszek abban, hogy én vagyok a legjobb, máskülönben nem beszélnék Grand Slam-győzelmekről

Németh Dániel

Publikálva 12/07/2021 - 11:06 GMT+2

Goat-vitába viszont nem ment bele: szerinte ezt majd úgyis lemeccselik mások.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Tenisztörténelmi jelentőségű volt a vasárnapi wimbledoni döntő, amelyben Novak Djokovic megszerezte a 20. Grand Slam-győzelmét, beérve ezzel Roger Federert és Rafael Nadalt.


Az utóbbi évek alapján persze valószínűnek tűnt, hogy előbb vagy utóbb Djokovic kiegyenlít, és szép lassan meg is előzi a két nagy riválist – ha más nem, az életkor ebben mindenképpen mellette szólt – ám az, hogy mindezt egy év alatt, sorozatban három Grand Slam-győzelemmel tegye meg, még az ő mércéivel nézve is hihetetlennek hat. Mégis ez történt: az Australian Open és a Roland Garros után Wimbledonban sem tudták megállítani Djokovicot, aki újabb nagy célt pipálhatott ki karrierjében.
„Talán két-három évvel ezelőtt kezdtem el azon gondolkodni, hogy enyém legyen a legtöbb Grand Slam-győzelem és a világranglista élén töltött hét. Korábban ez messzinek tűnt. Mindig hittem abban, hogy a Grand Slameken tudok a legjobban teniszezni, és képes vagyok bármelyik borításon nyerni, tisztában vagyok a képességeimmel. Tudom, hogy nagyon egyben van a játékom, ami a múltban valamennyi borításon sikeresnek bizonyult” mondta a világelső.
Djokovic ebben az idényben mindkét célt elérte: Federer rekordját már tavasszal átadta a múltnak, mint a legtöbb héten át világelső teniszező, vasárnap pedig kiegyenlített a Grand Slam-győzelmek számát tekintve is. Kétségtelen, nem mindig a legjobb tenisszel – és ez valamennyi idei sikeréről elmondható –, mint ahogyan az is, hogy amikor igazán számított, amikor esetleg valaki szorongatta, akkor mutatkozott a legerősebbnek fejben.
„Úgy érzem, hogy az elmúlt 15 évben kijárt út rendkívül hasznos volt a játékom valamennyi aspektusára nézve, emellett mentálisan is megerősített. A tapasztalat segített megérteni, hogyan kell megbirkózni a nagy pillanatok nyomásával, hogyan legyek clutch játékos, amikor az a legjobban számít. Ha csak egyet kellene kiemelni azok közül, amelyekben fejlődni tudtam, ez lenne az. Hogy hogyan küzdök meg a nyomással.”
Minél több nagy meccsen lépsz pályára, annál nagyobb rutinod lesz. Minél rutinosabb vagy, annál jobban hiszel magadban. Minél többet nyersz, annál magabiztosabb vagy. Ezek mind kapcsolódnak.
Bár a goat-vitába nem állt bele, azért a szavai alapján egyértelmű a hierarchia az ő fejében. „Úgy tartom és hiszek abban, hogy én vagyok a legjobb, máskülönben nem beszélnék ennyire magabiztosan a Grand Slam-győzelmekről és a történelmi eredményekről. Hogy ettől én leszek-e a valaha volt legjobb, azt a vitát más emberekre bíznám. Korábban is mondtam már, nagyon nehéz összehasonlítani a különböző korszakokat. De nagy megtiszteltetés, hogy része vagyok a vitáknak.”
picture

85 tornagyőzelem, 20 Grand Slam-trófea - Novak Djokovic lett Wimbledon 2021-es bajnoka

Ebben az évben Djokovicnak két nagy célja lehet még: az olimpiai cím (2008-ban bronzig jutott) és a US Open. Férfi teniszben soha nem sikerült egy idényen belül a négy Grand Slam mellett még az olimpiát is megnyerni, mindent figyelembe véve pedig csak egyszer fordult ilyen elő: akkor Steffi Graf söpört be mindent. A szerb most jó helyzetbe hozta magát, hogy a férfiak közül ő legyen az első, egyelőre viszont az is kérdés, elindul-e egyáltalán az olimpián.
„Ez nem valami jó hír” – mondta a zárt kapus olimpiáról. „Tegnap vagy tegnapelőtt kaptam a hírt, nagyon csalódott voltam. Azt is hallottam, hogy a faluban nagyon sok korlátozó intézkedés lesz. Valószínűleg a társak eseményeit nem is tekinthetnénk meg a helyszínen. Nem vihetném magammal a húrozómat, aki nagyon fontos része a csapatnak. Csak korlátozott stábbal utazhatnék ki. Gondolkoznom kell még ezen.”
Most épp azt mondom, a terv mindig az volt, hogy ott legyek az olimpián, csakhogy egy picit most megoszt a dolog. Az elmúlt napok hírei alapján 50-50%.
Matteo Berrettinit is dicséret illeti, mivel nagyszerű füves pályás szezont futott, ráadásul karrierje első GS-döntőjében is szépen helytállt. Kifejezetten idegesen kezdett, de azt követően, hogy az első szett vége felé váratlanul visszabrékelte a világelsőt, nagyjából olyan teljesítményt nyújtott, amire számítani lehetett. Az pedig már Djokovic versenyzői adottságait is dicséri, hogy az olasz abban a szettben nyerte a legkevesebb játékot, amiben a legjobban játszott.
picture

Berrettini megeresztett egy lábközöttit Djokovic ellen a wimbledoni döntőben

„Számomra ez nagy megtiszteltetés volt. Úgy nőttem fel, hogy ezek a srácok egymással küzdöttek a nagy trófeákért, most pedig egyike vagyok azoknak, akik megpróbálják megkaparintani előlük a címeket. A US Open elődöntőjében kikaptam Rafától, majd megnyerte a tornát. Párizsban, ahogyan azt mondtam is, a negyeddöntőben Novak jött…” magyarázta az olasz, aki nyilván csalódott volt a vereség után, de meglátta a pozitívumokat is.
„Sokat jelent, hogy itt vagyok. Úgy érzem, megérdemelten. Ma ismét Novak volt a jobb játékos, de egyre közelebb kerülök, minden ellenük lejátszott meccs segít. Természetesen ők is fejlődnek, így egyre és egyre nehezebb odáig jutni. Ilyen meccsekre, ehhez hasonló tapasztalatokra van szükségem. Ezt mondtam a csapatomnak is. Persze, megvan a düh és a csalódottság is, de ennek megvan a haszna, a következő versenyeken segíteni fog.”
A napot sok újságban arra építették fel, hogy az olaszok két fontos címet is megpróbálnak elvinni Londonból, és ami Berrettininek nem sikerült, azt a focisták összehozták, miután büntetőpárbajban legyőzték Angliát az Európa-bajnokság döntőjében. Az immáron wimbledoni döntős teniszező pedig a helyszínen szurkolt Olaszországnak, majd a lefújást követően a pályára is beengedték, így együtt ünnepelhetett honfitársaival.

Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés