Idén 30 éve, hogy Martina Navratilova kilencedik alkalommal is győzni tudott Wimbledonban. A jó barát, korábbi rivális Chris Evert visszatekintett a legendás bajnoknő 1990-es nagy menetelésére.A wimbledoni torna szervezői az évforduló alkalmából összeállítottak egy rövid videót, melynek narrátora a tizennyolcszoros Grand Slam-bajnok Evert. Egy hasonló kisfilm már készült az idén, annak Venus Williams volt a főszereplője, akinek első, 2000-ben aratott győzelmére húga, Serena emlékezett vissza. 
Navratilova és Evert egészen kivételes, 80 mérkőzést számláló párharca során Martina ötször is legyőzte riválisát a wimbledoni döntőben. Először 1978-ban, amikor a film is kezdődik. 
ATP Washington, DC
Nadal kőkemény, háromórás mérkőzésen jutott tovább Washingtonban
7 ÓRÁJA
"Nincs senki a tenisz történelmében, aki úgy uralta volna Wimbledont, mint Martina. Higgyék el, én már csak tudom"
- mondja
Evert
.
A film Evert szempontjából eleveníti fel ezt a döntőt, aki megnyerte ugyan az első játszmát, ám végül Navratilova 2:6, 6:4, 7:5 arányban győzött, amivel megszerezte pályafutása első GS-trófeáját. 
"Ő még mindig az első major-címéért harcolt, miközben ez már a 26. egymás elleni meccsünk volt. Én kezdtem jobban a találkozót, de éreztem, hogy Martina önbizalma folyamatosan növekszik. Nem hátrált meg, megfordította a mérkőzést... Ekkor még csak sejthettük, ez csupán a kezdet volt a számára."
Ezt követően Evert felidézi az 1985-ös döntőt, melyet Navratilova szintén szetthátrányból fordított meg, majd az 1987-est, melyben az új fiatal tehetséget, Steffi Grafot verte a nyolcadik trófeájáért. Ezzel Martina a wimbledoni győzelmek számában beérte Helen Wills Moody-t, az akkori rekordert. 
"Amikor 1985-ben döntőt játszottunk, Martina eredménysora már tekintélyt parancsoló volt Wimbledonban, a füves játéka pedig közel állt a tökéleteshez. Ekkoriban gyakorlatilag legyőzhetetlennek számított az All England Clubban."
"Én ismét megnyertem az első játszmát, ő azonban megint hatalmasat küzdött és fordítani tudott. Ez egy olyan tulajdonsága volt, mely önmagában is a legnagyobbak közé emelte volna őt. Ez volt a hetedik wimbledoni címe, mellyel rendkívül közel került ahhoz, hogy beírja magát a rekordok könyvébe."
"1987-ben egy új nagy bajnoknő tűnt föl a színen, Steffi Graf személyében. A német lány 39-meccses győzelmi sorozattal érkezett Londonba, Martina pedig tornagyőzelem nélkül állt még a szezonban. Itt azonban megrázta magát és zsinórban hatodszor is ő emelhette magasba a trófeát."
A soron következő két döntőben Graf megverte Navratilovát, de aztán 1990-ben az elődöntőben kikapott Zina Garrisontól. A fináléban Martina 6:4, 6:1 arányban győzött, mely győzelem egyszersmind a kilencedik wimbledoni címet, és az utolsó, a 18. Grand Slam-trófeát is jelentette a számára.
"Én egy évvel korábban visszavonultam, és csak figyeltem, ahogy Martina tör előre a táblán. A szemünk láttára írt történelmet, én pedig eltűnődtem, és egy csomó minden eszembe jutott. Eszembe jutott 1978, a hatos győzelmi sorozata a '80-as évek közepén, és az a magasság, ameddig ő eljutott."
"A játéka a fűre termett. És Wimbledon királynője visszatért, és megszerezte a rekordot jelentő kilencedik győzelmét is. Sem előtte, sem azóta nem tudott senki olyan szintű dominanciát felépíteni, mint ő. A legnagyobb riválisom, nagyon jó barátom."
wtatennis
ATP Washington, DC
Csak a szokásos Nadal: remek lábközötti után nyert labdamenetet
7 ÓRÁJA
ATP Washington, DC
Csak a szokásos Nadal: remek lábközötti után nyert labdamenetet
7 ÓRÁJA