Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wimbledon 2023: a 14. nap programja – mikor lesz Carlos Alcaraz és Novak Djokovic döntője?

Eurosport Magyarország

Publikálva 15/07/2023 - 21:38 GMT+2

Jön az utolsó tánc a 2023-as wimbledoni tornán: a férfi egyes döntőjében Carlos Alcaraz és Novak Djokovic csap össze vasárnap a centerpályán a győzelemért. A világelső spanyol a második, a hétszeres wimbledoni bajnok szerb a 24. Grand Slam-címét gyűjtheti be. A női párosok is döntőt játszanak, a Storm Hunter/Elise Mertens kettős találkozik a 2019-es győztes Hsieh Su-wei/Barbora Strýcová duóval.

Álomjátékkal jött össze az álomdöntő, Alcaraz simán verte Medvedevet

Bárhogy is alakul, valaki történelmet ír július 16-án, vasárnap Wimbledonban.

A TISZTELET MECCSE: AZ ÁLOMDÖNTŐ

Carlos Alcaraz Rafael Nadal után a második spanyol lehet férfi egyesben az Open-érában, aki megnyeri a füves pályás Grand Slam-tornát, miközben Novak Djokovic a 24. Grand Slam-, egyben a nyolcadik wimbledoni sikerére hajt, és zsinórban ötödször győzhet az All England Clubban.
A két játékos eddig kétszer játszott egymással: tavaly a madridi elődöntőben Alcaraz győzött döntő szett tie-breakben, míg idén a Roland Garros elődöntőjében Djokovic nyert négy szettben.
Nem valószínű, hogy akár ez az említett két meccs, akár az számítani fog, hogy mindketten csak két szettet veszítettek az egész tornán – Alcaraz saját állítása szerint is megtanult stabilan játszani füvön, így valóban veszélyt jelent Djokovic elképesztő statisztikájára: a szerb ugyanis legutóbb hét éve, 2016-ban, Sam Querrey ellen veszített rendes körülmények között meccset Wimbledonban (2017-ben Tomáš Berdych ellen a negyeddöntőben feladta, 2018 óta veretlen).
Djokovic és Alcaraz
"Olyan fiatal, de hihetetlenül kiegyensúlyozott most, füvön is. Nem hiszem, hogy sokan számítottak arra, hogy ilyen jól fog játszani, mert a játéka alapvetően salakos vagy lassabb, kemény pályákra épül. De elképesztően sikeresen alkalmazkodott az adott napon a kihívásokhoz. Ezt nagyszerű tulajdonságnak és erénynek tartom. Ezt látom az egyik legnagyobb erősségemnek a pályafutásom során, hogy alapvetően a kihívásoktól függően folyamatosan tudtam fejlődni, alkalmazkodni és igazítani a játékomat. Ezt teszi ő is nagyon korán a pályafutása során. Dicséret illeti őt. Csodálatos játékos. A pályán kívül is nagyszerű srác. Tiszteli a sportág történetét, mindenkit tisztel. Egyáltalán nem lehet egy rossz szavam se róla.
Az összes játékostól látott teljesítmény alapján úgy gondolom, hogy ez talán a legjobb döntő, ami csak lehetett. Mindketten jó formában vagyunk. Mindketten jól játszunk. A fű jelentősen különbözik a salaktól. Igen, nekem több tapasztalatom van abban, hogy sokkal több Grand Slam- vagy wimbledoni döntőben játszottam, mint ő. Mégis remek formában van. Nagyon motivált. Fiatal. Éhes. Én is éhes vagyok, úgyhogy jöhet egy kis lakoma!” – nyilatkozta Djokovic Alcarazról, de a spanyol is szép szavakat használt:
„Mit is mondhatnék Novakról? Mindenki tudja, hogy ő egy legenda. Nagyon nehéz lesz. Hinni fogok magamban, hogy itt meg tudom verni őt. Láttam, hogy 2013 óta veretlen a centerpályán, szóval kemény kihívás lesz, de hálás vagyok ezért. Ez egy döntő, nincs idő félni vagy fáradtnak lenni. Menni fogok előre, és majd meglátjuk, mi történik. Novak számára ez csak egy újabb pillanat, de nekem ez lesz életem legnagyobb pillanata. Wimbledoni döntőt játszani, erről álmodtam, pláne, hogy Novak ellen játszhatok. Nagyon érzelmes lesz számomra, de megpróbálok nyugodt maradni.
Extra motivációt jelent, hogy Novak ellen, a sportágunk egyik legendája ellen nyerhetem meg a döntőt. Csodálatos lenne számomra, nagyon különleges. Ha a legjobb akarsz lenni, meg kell verned a legjobbakat. Úgy nőttem fel, hogy őt néztem. Őt csodálom a legjobban. Minden nagyot legyőzött, ahogy már sokszor mondtam, nincs gyenge pontja - egy igazán komplett játékos. Elképesztő. Semmit sem csinál rosszul a pályán. Fizikailag és mentálisan is egy fenevad.”
Arról, hogy milyen várakozásokkal tekint a két játékos a döntőre ezek mellett, ebben a cikkünkben lehet olvasni.

RÉGI ISMERŐSÖK TALÁLKOZÁSA

Négy Grand Slam-győztes lép pályára a női párosok döntőjében, vagy ha úgy tetszik, és a tavaly vegyespárosban US Open-bajnok Storm Huntert nem számítjuk, három korábbi wimbledoni bajnok – ráadásul igazi háromszögben.
2019-ben ugyanis a Hsieh Su-wei/Barbora Strýcová kettős nyerte a tornát, most ők a második közös sikerükre hajtanak, ám Hsieh 2021-ben épp azzal az Elise Mertensszel az oldalán győzött, aki most a háló másik oldalán Hunter társa lesz.
Mertensék szettveszteség nélkül jutottak el a döntőig, míg Strýcováék azért is küzdhetnek, mert a csehnek ez az utolsó szezonja, azaz az utolsó wimbledoni meccse: hogy máshogy lehetne zárni egy ilyen történetet, mint egy győzelemmel.

FÉRFI EGYES- ÉS NŐI PÁROS DÖNTŐ – VASÁRNAP, JÚLIUS 16.

centerpálya - 15:00
  • Carlos Alcaraz [1] – Novak Djokovic [2]
utána
  • Storm Hunter/Elise Mertens [3] – Hsieh Su-wei/Barbora Strýcová
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása