Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Udvardy Panna pályafutása Balatonakarattyától Wimbledonig, és azon túl

Fonyódi Tamás

Publikálva 27/06/2022 - 09:32 GMT+2

Udvardy Panna jelenleg 99. a világranglistán, és idei harmadik Grand Slam tornájára készül, de amióta áttörte a bűvös 100-as határt, úgy gondolja a top 50, vagy akár a top 30 sem elérhetetlen. Tudja, hogy ehhez hosszú út, rengeteg munka és tapasztalatszerzés szükséges még, de kellő motivációval áll a feladatok elébe. Ismerjük meg kicsit jobban a 23 éves magyar teniszezőnőt.

Udvardy Panna

Fotó: AFP

Panna ötéves korában kezdett teniszezni Balatonbogláron. Szülei eredetileg azt tervezték, hogy két bátyját íratják be sportolni, így teniszezni is elvitték őket. Az egyik edzésen Panna is ütőt ragadott, és azóta fontos szerepet játszik a sportág az életében. Már az általános iskolában felfigyeltek sportolói képességeire, kosárlabdázásban megyei bajnok volt a balatonakarattyai iskolai csapattal, de számos mezeifutó versenyen is sikereket ért el. Érdekesség, hogy az egyik futóverseny első két helyén ő és Gálfi Dalma osztozott, akik jelenleg mindketten top 100-as teniszezők. Pannának végül a teniszre esett a választása, hiszen megtetszett neki a sportág azon sajátossága, hogy alapvetően egyéni játékról van szó, de a csoportos edzések és a páros versenyszám miatt mégis csapatba tartozik. A végső elköteleződésben nagy szerepe volt első edzőjének, Paszér Évának is.
picture

Udvardy Panna

Fotó: AFP

Nagyjából 13 éves korában kezdett komolyabbra fordulni a viszonya a sportággal. Ekkor még Balatonakarattyán lakott, Székesfehérváron járt iskolába, és Budapesten edzett. Habár korán magántanuló lett, két-három éven keresztül nap, mint nap ingázott vonattal Budapest és Balatonakarattya között, hogy hasonló tudásszintű társakkal tudjon edzeni. 15 éves korától folyamatosan nemzetközi junior tornákon vett részt, és világranglistás helyezése feljogosította arra, hogy junior Grand Slam tornákon vegyen részt. 2014-ben Gálfi Dalmával és Stollár Fannyval U16-os csapat Európa-bajnokok, valamint világbajnoki bronzérmesek lettek. Nagyjából ekkor vált realitássá, hogy profi teniszező legyen belőle, habár kisgyerek korától erről álmodott.
picture

Udvardy Panna

Fotó: AFP

Gyerekkorában a családjával egy darabig Ausztráliában is élt, így volt szerencséje nézőként belekóstolni az Ausztrál Open hangulatába. Első példaképe Ana Ivanovic volt, akinek a helyszínen nézte végig az egyik edzését. Azonnal lenyűgőzte őt a korábbi világelső munkamorálja, aki a kegyetlen hőség ellenére, megalkuvást nem tűrő elánnal végezte a dolgát. Jelenleg Rafael Nadal személye, és sportág iránti alázata inspirálja a legjobban.
Panna, profi pályafutása kezdetétől, igyekszik minden apró részletre odafigyelni, ami segítheti karrierjét. Ébredéstől kezdve a tenisz körül forognak a gondolatai. Minden reggel alapos napi programtervet ír, illetve felkészíti magát arra, hogyan reagáljon olyan váratlan, vagy nem kívánatos dolgokra, amik teniszpályán történhetnek. Kimondottan szeret edzeni. A futógépes gyakorlatokon kívül bármilyen feladatot örömmel végez. A siker három legfontosabb titkának a kemény munkát, a nyitott gondolkodást és a kitartást tartja. Ezen kívül jelentős szerepet tulajdonít a pályán és konditermen kívüli dolgoknak. Fontos részét képezi a felkészülésének az egyéni étrend, a meditáció, a mentáltréning, a fizioterápia és a különböző regenerációs gyakorlatok is.
picture

Udvardy Panna - fotó Hungarian Tennis Facebook

Fotó: facebook

Legfőbb célja, hogy minél előrébb kerüljön a világranglistán, valamint a legrangosabb versenyeken szeretne szép eredményeket elérni. Korábban a top 100-at célozta meg, de amióta elérte azt, úgy látja, hogy a top 30 sem lehetetlen. Van egy 16 éves húga Luca, aki szintén profi teniszezőnek készül. Közös terveikben szerepel, hogy később párosban együtt szerepeljenek WTA és Grand Slam tornákon. Panna igyekszik minden tapasztalatát megosztani testvérével, hogy segítse őt a fejlődésben.
Mivel gyerekkorában salakpályán edzett, így az a kedvenc borítása, de a füves tornákat is nagyon szereti, hiszen olyan speciális játékelemek is előtérbe kerülnek ott, mint a szerva-röpte, vagy a nyesés, ami változatosabbá teszi a játékot és a felkészülést. Idén játszik először főtáblásként Wimbledonban, ahol egyéniben és párosban is érdekelt.
Szabadidejében szívesen jár moziba, illetve nagyon szereti a vízpartot és a finom ételeket. Jelenleg Floridában él, de ha ideje engedi, sokat jár haza Magyarországra is. Profi karrierje mellett, sportpszichológiát tanul az egyetemen. Játékos pályafutása befejezése után, sportpszichológusként képzeli el a jövőjét.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Játssz és nyerj az Eurosport Wimbledon tippjátékában! Tippeld meg minél pontosabban a férfi egyes mérkőzések végeredményét! A győztest meghívjuk a szerkesztőségbe, hogy részese legyen a US Open közvetítésének. Részletek és jelentkezés ebben a cikkben!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés