Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kétgyerekes anya az arab sport úttörője ellen – egy wimbledoni elődöntő, ahol a tenisz másodlagos

Németh Dániel

Frissítve 08/07/2022 - 01:24 GMT+2

Már önmagában az hatalmas dolog, hogy Ons Jabeur és Tatjana Maria eljutottak a wimbledoni elődöntőig. A tunéziai lány történelmet írt, hiszen az arab tenisz első GS-elődöntőse lett, míg a 34 éves német kétszeres anyukaként érte el karrierje messze legnagyobb sikerét. És az a legszebb az egészben, hogy ők ketten a pályán kívül is nagyon jóban vannak.

Ons Jabeur

Fotó: AFP

Ons Jabeur nem csak önmagáért, de egy egész országért, sőt, kontinensért küzd. Tatjana Maria pedig kétgyermekes anyukaként érte el pályafutása legjobb eredményét.

2014. augusztus 26. A szülés után visszatérő Tatjana Maria a US Open selejtezőjének második fordulójában pályára lép a világranglista 166. helyén álló Ons Jabeur ellen. Ez a német teniszező első Grand Slam-tornája azóta, hogy 2013 decemberében életet adott első lányának, Charlotte-nak. A tét a túloldalon sem kicsi: a győzelemmel Jabeur olyan közel kerülhetne egy Grand Slam főtáblájához, mint még soha. A végeredmény 0:6, 7:5, 7:6 Jabeur javára.
Nyolc évvel később a két teniszező útja ismét keresztezi egymást egy olyan mérkőzésen, amely az egész karrierjüket meghatározhatja. Csütörtök délután a wimbledoni centerpályán lépnek pályára, a tét pedig pályafutásuk első Grand Slam-döntője. Maria számára valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen lehetőség, míg Jabeurnek vélhetően lesz még esélye a Grand Slam-döntőre. Az viszont nála is kérdéses, vajon lesz-e még olyan elődöntő, amelynek ekkora favoritként futhat neki.
picture

Ons Jabeur Wimbledonban

Fotó: Getty Images

Maria immáron kétgyermekes anyukaként játszhatná le élete első Grand Slam-döntőjét, Jabeur pedig az első észak-afrikai, arab és muszlim teniszező lehetne, aki finálét játszhat valamelyik major-tornán. A tunéziai már a negyeddöntős sikerével történelmet írt, korábban ugyanis rendre elvéreztek az arab teniszezők a legjobb nyolc között. Jabeur két elveszített negyeddöntőt követően törte meg az átkot, a négyszeres negyeddöntős Hicham Arazi nagy örömére.
Beszéltem egy kicsit Hicham Arazival, aki azt mondta, elege van már abból, hogy az arabok mindig kikapnak a negyeddöntőben, és legyek oly' szíves, szakítsam meg a rossz sorozatot. Mondtam neki, hogy megpróbálom, barátom, de inkább ne bízd ezt rám.
- mesélte mosolyogva a sajtótájékoztatón Jabeur.
Ebből is látszik, hogy tunéziai játékosként mekkora felelősség hárul rá. Minden teniszező életében nagy dolog az első tornagyőzelem, az első Grand Slam-negyeddöntő, a top 10, a top 5, majd az első GS-elődöntő. Jabeur esetében azonban mindegyik lépés sporttörténelmi siker is volt egyben, mert épp egy olyan ösvényt tapos ki, amelyen arab teniszező még nem járt korábban. Neki ráadásul mindezt nőként sikerült elérni az arab világból, így a győzelmei még nagyobb jelentőséggel bírnak.
Ha megnyerném a versenyt, az sokat jelentene nekem, a családomnak, az országomnak. Továbbra is szeretném bebizonyítani azt, amit mindig is próbáltam: hogy nincs lehetetlen, és ha valamit a fejedbe veszel, azt el is érheted.
Jabeur wimbledoni teljesítménye senkit sem ért váratlanul, Iga Świątek mögött ugyanis ő gyűjtötte a legtöbb pontot az idényben. Már a salakpályás szezonban látszódott, hogy kiemelkedő formában van, Madridban győzött, Rómában döntőt játszott (ahol Świątektől kapott ki), majd a csalódást keltő Roland Garrost követően hamar megtalálta a játékát füvön is. Idén 10-0 a füvespályás mérlege, amiben benne van a berlini tornagyőzelme és a wimbledoni elődöntője is.
picture

Tatjana Maria

Fotó: Getty Images

Mariától viszont senki sem várt ekkora menetelést. Az előző nyolc Grand Slam-tornáján már az első fordulóban kikapott, pályafutása legjobb eredménye pedig egy wimbledoni 3. kör volt 2015-ből. Legerősebb szezonját – akkor már anyukaként – 2017-ben futotta, első tornagyőzelmét rá egy évre Mallorcán szerezte meg. A másodikra további négy évet kellett várnia: az idei bogotai versenyen selejtezősként győzött, alig egy évvel azután, hogy életet adott második lányának, Ceciliának.
Amikor szülés után térsz vissza, soha nem tudhatod biztosan, hogyan alakul majd. Meg kell mondjam, én elég szerencsés voltam a testemmel. Keveset voltam sérült a pályafutásom során, remélhetőleg ez így is marad.
- nyilatkozta Maria.
A német teniszező Charlotte születése után négy hónappal már pályán volt, a második szülés után pedig csak három hónapot várt. Jelenleg a férjével, egyben edzőjével, a korábban szintén teniszező Charles-Edouard Mariával és a két kislányukkal járják a WTA Tourt. A már nyolc éves Charlotte online oktatással próbálja tartani a lépést a kortársaival, közben pedig a tenisz is szerves részét képezi az életének. Tatjana elmondása szerint az egyéves Cecilia is fogott már ütőt a kezében.
Mindez elképesztő szervezést igényel, hiszen a tenisz mindennapos kihívásai mellett a gyerekneveléssel is meg kell birkózniuk a szülőknek. „Gondoskodik a gyerekekről – muszáj neki” – mondta a férjére utalva. „De imádja. Imádja a lányainkat. Mindezt együtt csináljuk, egy családként. Számunkra ez a legfontosabb. Az én pályafutásom egyben az ő pályafutása is – akár azt is mondhatnám, hogy a miénk. Fogalmazzunk úgy, hogy családi biznisz.”
Őrület, hogy wimbledoni elődöntős vagyok, de közben anya is. Ezt követően találkozom a gyerekekkel, és ugyanazt fogjuk csinálni, mint minden nap. Pelenkázok, ahogy mindig; mindent a megszokott rend szerint. Amennyire csak lehet, igyekszem normálisan csinálni, számomra ugyanis az anyaság jelenti a legnagyobb büszkeséget.
Maga a mérkőzés Maria és Jabeur szempontjából sem lesz egyszerű érzelmileg, ugyanis nagyon jóban vannak. „Imádom Tatjanát, csodálatos családja van. Ő az én barbecue cimbim” – mondta Jabeur, aki Maria lányait is közelről ismeri. „Megpróbáltam elvinni a babát, de nem engedte” – árulta el egy mosoly kíséretében. „Elbűvölő gyerekek. Emellett pedig annyira jó itt látni Tatjanát a kisgyerekeivel. Önmagában azzal, hogy visszatért és mindent megtett, kiérdemelte, hogy most itt legyen.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés