Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic mellett soha nem látott arcok jutottak be a wimbledoni elődöntőbe

Nánási Antal

Publikálva 08/07/2021 - 11:29 GMT+2

A Wimbledoni tenisztorna szerdai játéknapján lejátszották a férfi egyes negyeddöntőit, így kialakult az elődöntők mezőnye.

Denis Shapovalov à terre après sa victoire contre Karen Khachanov en quart de finale de Wimbledon 2021

Fotó: Getty Images

Fucsovics Márton helytállt, Shapovalov talán végre átlépte a saját árnyékát, a nap szenzációját azonban Roger Federer sima búcsúja jelentette.

A két nagy pályára osztották a szervezők a szerdai négy mérkőzést, az elosztás pedig a várakozásoknak megfelelően alakult: Novak Djokovic és Roger Federer a centerpályára, míg a másik két találakozó az egyes számú pályára került.
A centerpálya nyitómérkőzését Novak Djokovic vívta az élete első Grand Slam-negyeddöntőjébe jutó Fucsovics Márton ellen. Az elsőszámú magyar teniszező végig partiban volt a huszadik GS-győzelem megszerzésére egyre nagyobb eséllyel pályázó világelsővel, háromszettben azonban vereséget szenvedett. Ahogyan az az Eurosport közvetítésében is elhangzott, Fucsovics előremutató módon kapott ki, ebből a vereségből bőven lehet ugyanis építkezni. A teljes mérkőzést figyelembe véve ugyanis Marci eggyel több nyerőt ütött ellenfelénél és csak ugyaennyivel több ki nem kényszerített hibát hozott össze. A leginkább megdöbbentő azonban az, hogy képes volt tíz bréklabdát is hárítani a világ talán legjobb fogadójátékosának tartott Novak Djokovic ellen.
A karrierje tizedik wimbledoni elődöntőjébe jutó szerb körül aztán a mérkőzést követő sajtótájékoztatón kicsit megfagyott a levegő. Az első kérdező ugyanis azt találta kérdezni tőle, hogyan érzi magát a „rosszfiú” szerepében, aki üldözi a két rekordert? Djokovic tartott egy kis szünetet a kérdést követően, majd nyugodtan elmondta, hogy ő nem rosszfiú és nem üldöz senkit, csak a szeretett sportágának él, és örül, hogy annak történelmét maga is alakíthatja. A nem túl sikeres felütést követően azért rendeződtek a kedélyek, Djokovic pedig összefoglalta a Fucsovics elleni mérkőzést:
„Hullámhegyek és hullámvölgyek váltották egymást a mérkőzésen, 5-0-ig azt hittem jól játszom, majd ott visszaengedtem az ellenfelet. Összességében azt gondolom, hogy jó tornám van, viszonylag sok energiát sprórolva jutottam el oda, ahova szerettem volna: az elődöntőbe. Mostantól nagyon koncentráltan és egyenletesen kell megjátszanom minden egyes pontot pénteken, és reményeim szerint vasárnap is.”
picture

Fucsovics Márton és Novak Djokovic

Fotó: AFP

Az egyes pálya nyitótalálkozóján az is kiderült, hogy ki lesz Djokovic pénteki ellenfele. Karen Khachanov és Denis Shapovalov mérkőzésén két olyan teniszező csapott össze, akik mindketten életük eredményéért küzdöttek. A gigászi, ötszettes csatát végül a 2016-os juniorbajnok kanadai nyerte, kialakítva egy olyan párosítást a pénteki elődöntőre, amelynek szereplőit elnézve mindenképpen meg kell nézni a találkozót.
A kanadai teniszező a hátrányból kezdett, és végül 6-1-re megnyert negyedik szettet jelölte meg fordulópontként:
„Építve a US Openen gyűjtött tapasztalatokra azt mondtam magamnak a döntőszettet megelőzően, hogy most aztán mindent ki kell tennem a pályára, amit tudok. Visszatekintve tényleg úgy érzem, hogy minden egyes ütésben benne voltam, és ez jelentette a különbséget. Úgy érzem, hogy itt Wimbledonban emelni tudtam a játékom eddigi színvonalán, és ez nagy büszkeséggel tölt el.”
A tenisztörténelem harmadik kanadai Grand Slam-elődöntőse agresszív, bevállalós játékot ígér a Djokovic elleni elődöntőre, ami igazán élvezetes, látványos teniszt vetít előre péntekre. Vétek lenne kihagyni.
picture

Denis Shapovalov en pleine célébration lors de son quart de finale contre Karen Khachanov à Wimbledon 2021

Fotó: Getty Images

A centerpálya második szerdai mérkőzésén Roger Federer fogadta Hubert Hurkaczot. A megfogalmazás teljesen helytálló, hiszen a nyolcszoros helyi bajnok svájci legenda jóformán otthon érezheti magát a tenisz szentélyében. A Miami-ban idén 1000-es tornát nyerő lengyel azonban elrontotta a bulit, három játszmában ugyanis, tulajdonképpen nagyon simán búcsúztatta a mentálisan és erőnlétileg is kicsit megrogyó Federert. Különösen a harmadik szett 6-0-ja fájhat nagyon a svájcinak, az ő 1999 óta íródó Wimbledon-praxisában ugyanis ez még nem esett meg vele. Az élete győzelmét arató és ezzel karrierje eddigi legjobb Grand Slam-szereplését tovább javító lengyel természetesen fülig érő szájjal értékelt a kézfogást követően:
„Különleges volt ezen a fantasztikus pályán Roger ellen játszani. Figyelembe véve azokat a csodálatos eredményeket, amiker ő elért korábban itt, az ahogy nyertem, egy megvalósult álom.”
Roger Federer majd másfél órával a találkozó után állt csak a sajtó rendelkezésére, és láthatóan nagyon el volt kenődve. Mint elmondta, örül, hogy eljuthatott idáig, hiszen a 2020-as Ausztrál Open és a két térdműtét után ez a verseny volt a fokmérő, erre készült. Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy ez volt-e az utolsó szereplése a brit gyepen, ezt át kell gondolnia, egyeztetnie kell a csapatával és a családjával.
Federer
Teniszértelemben véve nagyon ráérzett a fűre Matteo Berrettini, aki a Queen’s Club-ban aratott ATP 500-as tornagyőzelmét követően Wimbledonban is remekül tejesít. A szerdai negyeddöntőben Felix Auger-Aliassime ellen esélyesként pályára lépő olasz ráadásul úgy nyert, hogy az egyik legnagyobb fegyverének tartott ászok tekintetében alulmaradt kanadai ellenfelével szemben. A két jóbarát mérkőzését követően a győztes olasz nem feledkezett meg az ellenfél dícséretéről sem:
„Őrület ez az egész. Köszönet Felixnek, azt hiszem elég jó kis meccset játszottuk, remélem a nézőknek is tetszett. Ő az egyik legjobb barátom, így nem volt egyszerű ellene játszani, de a sportban valakinek mégiscsak győznie kell.”
picture

Matteo Berrettini savoure sa victoire en quart de finale de Wimbledon 2021

Fotó: Getty Images

Wimbledonban tehát pénteken rendezik a férfi elődöntőket, addig azonban csütörtökön is érdemes lesz a füvespályákra figyelni. 14:30-tól ugyanis előbb Ashleigh Barty Angelique Kerberrel játsza az első elődöntőt, majd azt a mérkőzést követően Karolina Pliskova és Aryna Sabalenka döntheti el, hogy melyikük játssza karrierje első GS-döntőjét szombaton az All England Clubban. Ahogyan a torna eddigi részét, az elődöntőket és a döntőket is élőben közvetítjük az Eurosport 2-n.
Wimbledon Porsche
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása