Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rossz hír Medvedevnek: Nadal nyomás nélkül megy neki Cincinnatinek

Nánási Antal

Frissítve 15/08/2022 - 14:53 GMT+2

A 2022-es év bizonyos értelemben a spanyol férfi teniszezők elképesztő szerénységéről szól. A Cincinnati torna előtt a verseny harmadik kiemeltje, Carlos Alcaraz arról beszélt, tudja, hogy ő az egyik favorit és ez nyomást helyez rá, de megpróbálja kizárni a külső körülményeket és meccsről meccsre gondolkodni.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

A vasárnap Montrealban élete győzelmével ATP 1000-es tornát nyerő Pablo Carreno Busta azt találta mondani, hogy nagyon rossz formában van, és nem elégedett a játékával. Kicsit hátrébb tekintve, 2021 végén, miközben mankókra támaszkodva tudott csak járni, Rafael Nadalban felsejlett, lehet, hogy a teste nem engedi neki, hogy továbbra is versenyszerűen teniszezzen.
Az még valahol hagyján, hogy azóta megnyert két Grand Slamet, és ha nincs az a hasfalsérülés WImbledonban, akkor jó eséllyel harcban lehetett volna a harmadikért is, de úgy vághat neki a Cincinnati Mastersnek, hogy a világelsőség is elérhetővé vált. Ehhez annyi kellene Nadalnak, hogy megnyerje a versenyt, a váratlanul korai kanadai kiesésével sok pontot bukó Daniil Medvedev pedig ne jusson be a negyeddöntőbe.
picture

Rafael Nadal és Daniil Medvedev

Fotó: AFP

Kedvező előjelekkel várhatja az idei utolsó Észak-Amerikában megrendezett ATP 1000-es versenyt Rafael Nadal, hiszen ezen a borításon eddig ebben a szezonban mindössze egyetlen mérkőzést veszített. A Taylor Fritz ellen vesztesen megvívott Indian Wellsi döntő mellett az év elején besöpörte az egyik felkészülési tornát Melbourne-ben, majd februárban Acapulcóban is győzött, a kettő között pedig valószínűtlen döntő után behúzta az Ausztrál Opent is.
Most azonban először lép majd pályára azt követően, hogy egy drámai körülmények között megfordított negyeddöntőt követően nem tudott kiállni a Nick Kyrgios elleni elődöntőre Wimbledonban. A sérülés utáni visszatérés pedig egy külön műfaj, ezt nála talán kevesen tudják jobban.
“Tudom, hogy nem fog minden azonnal klappolni egy kihagyás után. Nem várhatom el magamtól, hogy az első mérkőzéstől kezdve tökéletesen játsszam. Versenyképessé 1-2 győzelem után válhatok, addig viszont iszonyatos alázattal kell megjátszani minden egyes labdamenetet és küzdeni a sikerekért.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Cincinnati 2013-as bajnoka öt év szünetet követően tér vissza a US Open előtti utolsó ilyen szintű versenyre, ráadásul, idei remek szezonjának köszönhetően (35-3 a mérlege), valamint Daniil Medvedev korai kanadai búcsúja miatt akár világelsőként fordulhat az év utolsó Grand Slam tornájára.
“Nagyon sokat jelent nekem, hogy megvan a lehetőségem a világelsőségre, ez egy olyan dolog, amire már nem számítottam a karrierem során. Ugyanakkor a legfőbb célom ezen a tornán az lesz, hogy egészséges maradjak. Egészen biztosan nem fogok többet játszani annál, mint amiről úgy érzem, hogy elbírja a testem és a hasznára válik.”
picture

Rafael Nadal 2019-es év végi világelsőként

Fotó: AFP

Ha valamiben, akkor a spanyol klasszis utolsó mondatának megvalósíthatóságában tökéletesen biztosak lehetünk. Kevés olyan alakja van a nemzetközi sportéletnek, aki saját határaival olyan szinten tisztában van, mint Rafael Nadal, és aki ennyi sérülés dacára is minden alkalommal megtalálja a visszatéréshez vezető utat. Mi sem lehet erre jobb példa, mint a cikk elején már említett 2021 év végi mankós korszak, illetve az eddigi 2022-es szezonjának történései.
A világelsőség, mint lehetséges opció, valamint a nyomás nélküli játék elsőre egymással ellentétes kettősségével lép tehát pályára Nadal Cincinnatiben, ahol 2017-ben járt utóljára.
“Szeretnék újra a Touron versenyezni, és folytatni a szezont, ami eddig nagyon szépen alakult a számomra. Szeretném élvezni ezt a hetet, amit Cincinnatiben tölthetek.”
picture

Rafael Nadal 2013-as bajnokként

Fotó: AFP

Nadal visszatérésével kapcsolatban a Tennis Channel megszólaltatta Andy Roddickot, aki rövid nyilatkozatában kizárta annak a lehetőségét, hogy a spanyol ne érezné magát 100%-ig fittnek. Mint azt a korábbi világelső amerikai ex-teniszező elmondta, nem látja reálisnak azt az eshetőséget, hogy Nadal bármilyen formában is kockáztatná a US Open-szereplését, így az egészsége szempontjából egészen biztosan teljesen felépült Cincinnatire.


Másrészt, az a tény, hogy közel egy héttel az első mérkőzése előtt már a helyszínre repült, szintén abba az irányba mutat, hogy elég időt készül szánni az akklimatizációra és a helyszínen vívott edzőmérkőzésekre. Ugyanakkor, figyelembe véve Nadal rutinját, Roddick szerint a spanyolnak nincs égető szüksége a mérkőzésekre a US Open előtt, hiszen remek szezonja van, emellett pedig hihetetlen mennyiségű tapasztalat van már a háta mögött.
picture

Nadal és Roddick kettejük 2011-es negyeddöntője után a US Openen

Fotó: Eurosport

Rafal Nadalt a második helyen emelték ki a szervezők Cincinnatiben, az első fordulóban így nem kell pályára lépnie. Első ellenfele a Borna Coric-Lorenzo Musetti mérkőzés győztese lesz, előrethatólag szerdán.
Forrás: atptour.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés