Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

8 dolog, amiért jó ismét a Cincinnati tornával éjszakázni

Sergő Z. András

Frissítve 16/08/2021 - 16:37 GMT+2

Medvedev, Tsitsipas és a nagy visszatérők, avagy ez vár ránk a héten.

Medvedev és Tsitsipas

Fotó: AFP

Az észak-amerikai keménypályás szezon egyetlen hátránya, hogy nem az európai időzóna szerint rendezik a meccseket. Van viszont legalább 8 okunk, amiért szeretjük az idei kiírást. Lássuk hát, mit nézünk a héten!

Az ATP Tour Cincinnatibe költözik egy újabb Masters versenyre: a Western & Southern Openre. Egy évvel ezelőtt a járvány miatt New Yorkban, a US Open otthonában játszották. A világ legjobb játékosai ezen a héten azonban ismét Ohióban vannak.
Az első két kiemelt Daniil Medvedev és Stefanos Tsitsipas, akik az új generáció legnagyobb győzteseinek tűnnek. De rengeteg, sikerre éhes kihívó próbálja majd megakadályozni őket abban, hogy messzire jussanak.
1. Akit meg kell verni: Daniil Medvedev
A világranglista második orosz jó emlékekkel tér vissza Cincinnatibe, hiszen két évvel ezelőtt itt emelte a magasba első Masters trófeáját. Azon - a számára csodálatos héten - megverte a világelső Novak Djokovicot is. Idén 25 éves, és első kiemeltként szeretne javítani a tornán eddig elért 8-3-as győzelem/vereség mutatóján.
Medvedev friss torontói tornagyőzelemmel érkezik a kanadai-amerikai határ túloldalára, ahol kiemeltként szerdán játssza első mérkőzését valamelyik szabadkártyás amerikai teniszezővel szemben.
2. Tsitsipas ragyogó formában
A görögnek is jó időszaka van, nem véletlen, hogy elődöntőt játszott Torontóban. Kicsit több koncentrációval meg tudta volna verni Riley Opelkát az orosz elleni döntőért. A helyzeten Cincinnatiben 2. kiemeltként igyekszik javítani, ami nem lesz könnyű. Az első fordulóban kiemelt 23 éves világbajnok játékosnak a második fordulóban vagy a kiemelkedően tehetséges amerikai Sebastian Kordát vagy a sokmindenkire veszélyes a Djere Lászlót kell megvernie. Ne feledjük: neki 500-as tornagyőzelme van a 2019-es Rio-i versenyről!
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

3. Zverev és az olimpiai arany
Kevesen érkeznek olyan önbizalommal a tornára, mint Alexander Zverev. A német először lép pályára azóta, hogy az elődöntőben Novak Djokovicot megverve, aranyérmet nyert a tokiói olimpián. Sokszor bizonyított már magának a legnagyobb színpadokon: 2018-ban megnyerte a hagyományosan év végén rendezett vb-t, gyűjtött négy Masters tornát, és persze itt volt az olimpia. De vajon meglesz-e az 5. Masters cím, ezzel ismét önmaga mögé utasítva az őt éppen most utolérő Tsitsipast?
Zverevnek van bőven javítani valója: az eddigi 0-6-ös cincinatti „győzelmi” mutatón a dél-afrikai Lloyd Harris vagy a japán Yoshihito Nishioka ellen javíthat.
4. Jön a fiatal és tehetséges amerikai generáció
Sebastian Korda és Brandon Nakashima két olyan amerikai fiatal, akik idén léptek a top 100 mezőnyébe. Korda lépte át először a lélektani határt, hiszen januárban döntőbe jutott Delray Beachen, majd májusban megnyerte a pármai 250-es salakversenyt. Nakashima pedig idén nyáron valósággal berobbant a teniszpályára.
Három kör selejtező után főtáblára jutott Wimbledonban, majd a mexikói Los Cabos 250-es versenyének döntőjéig ment, a következő héten pedig ugyanezt tette Atlantában – még mindig 20. születésnapja előtt.
A Cincinnati szabadkártya és egy esetleges második fordulós összecsapás Medvedevvel további magasságokban röpítheti őt.
5. Meddig tarthat Murray varázsa?
A leginkább várt visszatérés minden valószínűség szerint a háromszoros Grand Slam-győztes és kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray-é. 2008 és 2011 Cincinnati bajnoka utoljára 2016-ban lépett pályára a Western & Southern Openen, ahol jelenleg 33-13-as mérlege van. A skót klasszis utoljára Wimbledonban fogott ütőt, ahol Denis Shapovalov jelentette a végállomást a harmadik fordulóban. A tavalyi tornához hasonlóan idén is szabadkártyát kapott. Akkor az első fordulóban a 32 között Alexander Zverevet verte három játszmában, ezúttal a selejtezőből felkerült Richard Gasquet lesz az első ellenfele. Győzelem esetén a 9. kiemelt Hubert Hurkacz vagyis spanyol ellenfele Alejandro Davidovich Fokina várja.
6. Jó formában vannak az amerikai nehézbombázók
Hazai pályán játszik végre az elmúlt időszak két legnagyobb ászkirálya, John Isner és Reilly Opelka. Utóbbi éppen múlt héten érte el eddigi legnagyobb sikerét, miután a torontói Masters torna elődöntőjében három játszmában verte Tsitsipast. De korábban is jól szerepelt az évben, a római salaktorna elődöntőjében csak Rafael Nadal tudta legyőzni őt.
A top 20-hoz közelítve a második fordulóban a 8. kiemelt Casper Ruud sem tűnik legyőzhetetlen feladatnak, a tavalyi negyeddöntős siker idén is elérhetőnek látszik.
Honfitársa, John Isner szintén négybe jutott múlt héten, neki viszont a későbbi győztes, Daniil Medvedev már nagy falatnak tűnt. A veterán amerikai, aki 2013-ban döntőbe jutott ezen a tornán, már nyert idén trófeát: július végén hatodszor bizonyult jobbnak kedvenc helyén, Atlantában.
picture

Matteo Berrettini

Fotó: Getty Images

7. Visszatért Berrettini
Az amerikaiak mellett egy újabb nagy ütő a pályán, hiszen az olasz az elveszített wimbledoni döntő óta nem játszott versenyen. Matteo Berrettini combsérüléssel küszködött, de némi késéssel csatlakozik az észak-amerikai keménypályás szezonhoz. A legutóbbi 16 meccséből 14-et megnyert, és bízik abban hogy a jó formát fenn tudja tartani, amikor a második fordulóban csatlakozik.
8. Éles meccsek már az első fordulóban
Valóságos tűzijáték a kezdetektől, ahol már az első fordulóban magasan jegyzett játékosok esnek ki. Ilyen meccs lehet Grigor Dimitrov és Roberto Bautista Agut összecsapása. Kettejük párharcában a bolgár vezet 3-1-re, de a 2018. őszi párizsi Masters óta nem találkoztak. A bolgár az egyik legatletikusabb játékos a Touron, a spanyol pedig a lehető legstabilabb, ami a stílusok szórakoztató összecsapásának ígérkezik. Érdemes megemlíteni még az idei év talán legnagyobb áttörését, Aslan Karatsevet, hiszen az orosz a korábbi US open bajnok Marin Čilić-csel csap össze. A 10. kiemelt Diego Schwartzman Daniel Evanst, Fucsovics Márton pedig a fiatal kanadai Felix Auger-Aliassime-ot kapta a sorsoláson.
Forrás: ATP

Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés