Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Most már az egyébként csendes és visszafogott világelső is kifakadt az interneten gyűlölködők miatt

Eurosport Magyarország

Frissítve 20/08/2023 - 08:46 GMT+2

A világelső Iga Swiatek épp Cincinnatiben, a Western & Southern Openen vesz részt, ahol egy sajtótájékoztatón beszélt a problémáról. A lengyel lány már sok-sok tornát megjárt, de olyan mértékű gyűlölködést, amit a Zheng Quinwen elleni meccsét követően tapasztalt, nem sűrűn látott, ezért úgy érezte, mondania kell valamit.

Svitolina tovább szárnyal Wimbledonban, Swiateket búcsúztatva már elődöntős

Iga Swiatek a Zheng Qinwen elleni 3:6, 6:1, 6:1-es győzelmét követően nyomatékos kéréssel kezdte a sajtótájékoztatóját Cincinnatiben. Arra kérte az embereket, hogy egy kicsit vegyenek vissza a közösségi médiában, és ne küldözgessenek se neki, se a csapatának, de igazából senki másnak se gyűlölködő üzeneteket.
„A mai meccsem nem volt tökéletes, ezt láttuk mindannyian, de az a mennyiségű gyűlölet és kritika, amit én és a csapatom kapunk még akkor is, amikor egyetlen szettet veszítek csak el, az már egyszerűen nevetséges” – fakadt ki Swiatek. „Arra biztatnám az embereket, hogy legyenek megfontoltabbak, amikor az interneten kommentelnek.”
„Az pedig külön jó lenne, ha ti – tette hozzá, közvetlenül a sajtó képviselőihez szólva - újságíróként valahogy segítenétek nekünk abban, hogy ez megtörténjen. Mindannyian sok áldozatot hozunk, és mindannyian nagyon keményen dolgozunk azért, hogy ezen a szinten tudjunk lenni. Mindig 100%-ot adunk ki magunkból, minden áldott nap.
Elég szomorú számomra azt látni, hogy az emberek, akikkel együtt dolgozom, és én magam is ilyen szinten ki vagyunk téve ennek. Arra bátorítanám az embereket, hogy legyenek figyelmesebbek, és koncentráljanak inkább a pozitív oldalára annak, amit csinálunk” – mondta Swiatek, aki egy kis útmutatót is adott a nézőknek ahhoz, hogy hol érdemes kezdeniük ezt a fajta szemléletváltást.
„Annak ellenére, hogy nem kezdtem jól a mérkőzést, szeretném, ha az emberek látnák, hogy utána hogyan oldottam meg a problémákat és hogyan kecmeregtem ki a bajból. Nyilván, én is éreztem az első szettben, hogy nem a legjobb játékomat játszom, meg nem vagyok a topon, de utána képes voltam fordítani.
picture

Iga Świątek

Fotó: Getty Images

Rengeteget dolgozom, fizikailag, mentálisan, a pályán kívül is. Próbálok a lehető legjobb ember és a lehető legjobb játékos lenni. Szóval még egyszer: csak arra szeretném bátorítani az embereket, hogy legyenek kicsit pozitívabbak az interneten, és lássák meg a szépet is abban, amit csinálunk” – tette hozzá.
A világelső és Cincinnatiben első helyen kiemelt játékos teljesen ledöbbent azon, hogy milyen szintű tökéletességet várnak el tőle, sőt, nem csak elvárják, szinte meg is követelik. Szerinte messze nem volt annyira tragikus a meccs, amit végül meg is tudott fordítani, szóval semmilyen végzetes dolog nem történt.
„Az interneten úgy érzem, hogy egyre rosszabb a helyzet, a gyűlölet és a szitkozódó kommentek mennyisége egyre csak nő, amik lehet, hogy őszinték, de néha kissé már gonoszak is” – mondta. „Azt kívánom, bárcsak megváltozna a helyzet, mert úgy érzem, lassan cseppet sem lesz biztonságos hely számunkra az internet, úgyhogy nem mehetünk oda, hogy csak úgy olvasgassunk dolgokat.
Nem kérek sokat, csak hogy néha egy kicsit jobban tiszteljenek engem és a csapatomat. Tudom, hogy soha nem tudom 100%-osan befolyásolni, hogy mit gondolnak vagy mondanak az emberek, csak úgy gondolom, az internet, és amúgy a világ is sokkal jobb hely lehetne, ha mindannyian dolgoznánk egy kicsit ezen” – zárta a mondandóját Swiatek.
picture

Iga Świątek

Fotó: Getty Images

Swiatek amióta világelső lett, egyre többször szólalt fel olyan témákban, amik a WTA Touron többeket is érintenek, például ő volt az, aki kezdeményezte a tornákon az időbeosztások megreformálását a késői kezdések és a nők meccseinek a kisebb pályákon való „elrejtése” tekintetében, de ő volt az is, aki felszólalt a US Openen használt labdák miatt.
„Vannak dolgok, amiket nem tudunk mi befolyásolni, mint például az időjárást, így inkább arra kellene koncentrálni, hogy mi az, ami egészséges a játékosok számára, mert nekünk tényleg minden héten versenyeznünk kell” – emelte ki Swiatek.
„A Tour rendkívül intenzív, a rengeteg utazással igazából nincs két nap nyugalom, amikor nem dolgozunk. Annyira jó lenne, ha a jövőben kicsit többet figyelnénk a játékosokra, különösen akkor, amikor egyre hosszabb tornák jönnek, és több kötelező versenyünk lesz."
A 22 éves játékos elmondta azt is, hogy már korábban is érzékelte ezeket a problémákat, mint amilyen a gyűlölködés, de igyekezett jó képet vágni a dolgokhoz. Pláne úgy érezte különösen igazságtalannak a támadásokat, hogy egy teljesen jó szezon van mögötte, ahol megnyerte a negyedik Grand Slam-tornáját (Roland Garros), és sikeresen megvédte az elsőségét a világranglistán is.
„Néha úgy érzem, hogy ez az egész tök felesleges, mert én tényleg mindig a legjobbat akarom kiadni magamból” – mondta. „De egyszerűen képtelenség mindig a legjobbnak lenni. Amikor megnyertem a tornát Dohában, és büszke voltam az elért eredményemre, az emberek már csak azzal foglalkoztak, hogy utána Dubaiban meg kikaptam a döntőben. Olyan jó lenne, ha a pozitív oldalát is észrevennék annak, amit csinálunk” – tette hozzá.
picture

Iga Świątek

Fotó: Getty Images

„Az a helyzet, hogy rengeteg energiám megy el arra, hogy ne vegyem nagyon magamra ezeket a kommenteket, de közben ott van az, hogy ezek az emberek, akik nem tudom, hogy a rajongóim vagy sem, de valahol azt akarják, hogy jobban játsszak, viszont ehelyett csak felesleges energiákat pazarolok el arra, hogy valahogy figyelmen kívül hagyjam a bántásokat.
Teljesen felesleges ennyit küzdeni, mert közben pontosan tudom, hogy mennyi munkát teszünk bele, hogy mennyi áldozatot hozunk… Bárcsak az emberek is látnánk ezt, és nem ítélkeznének látatlanban.”
A világranglistán 5. Ons Jabeur is egyetért Swiatekkel, mert neki is bőven jutott kéretlen véleményekből.
„Örülök, hogy Iga beszél erről" – mondta a tunéziai lány. „Őszintén szólva akkor is, ha nyersz, akkor is, ha veszítesz, gyűlölködő üzeneteket kapsz, teljesen mindegy, bármit is csinálsz. Több emberségre, több kedves emberre lenne szükségünk ezen a bolygón.
Viszont nem hiszem, hogy azoknak meg lehet változtatni a mentalitását, akik a fogadásokból élnek, nekik nincs más dolguk az életben, csak hogy rád költsék a pénzüket. Mi történt most? Valószínűleg buktak pár dolcsit azon, hogy Iga elveszített egy szettet.
Ismerem Igát, ő erős, ezek az emberek viszont szörnyűek, sajnos vannak ilyen borzalmas emberek a bolygónkon. De mit tudunk tenni? Továbblépünk. Elmondjuk, mit gondolunk az ilyen sajtótájékoztatókon, aztán csak megyünk tovább.”
picture

Iga Swiatek & Ons Jabeur

Fotó: Getty Images

Swiatek egyébként elődöntőbe jutott Cincinnatiben, ahol Coco Gauff várta.
Forrás: Tennis.com

Elindult az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornája! Kövessetek minket a legfrissebb sporthírekért és a legmenőbb cikkekért, sőt, készülünk interaktív játékokkal, szavazásokkal is! Feliratkozni ezen a linken lehet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés