Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A ranglista pontok mellett vakcinát is osztogatnak a Charlestoni WTA-tornán

Nánási Antal

Publikálva 10/04/2021 - 20:15 GMT+2

A női salakszezont nyitó dél-karolinai verseny szervezői eddig példa nélküli kezdeményezést indítottak. Kérdés persze, hogy mennyien élnek a lehetőséggel?

Charleston - Volvo Car Open

Fotó: facebook

Ritka az a teniszező, aki, miután aktuális versenyétől már az első körben búcsúzni kényszerül, mégis tulajdonképpen elégedetten távozhat a helyszínről. A napokban egy a Charlestonban zajló WTA 500-as verseny párosküzdelmeitől már az első körben búcsúzó georgiai teniszezőről azonban épp ez a paradox jelenség mondható el.

A dél-karolinai város tenisztornája nem csak abban a tekintetben első 2021-ben, hogy ezt megelőzően idén csak keménypályán játszottak a hölgyek.
Szögezzük le rögtön az elején, Oksana Kalashnikova nem állt be hirtelen a Benoit Paire által meghirdetett és bőszen alkalmazott módszer mögé, őt ugyanis nem az tölti el elégedettséggel, ha kiesése után azért felmarkolja a pénzdíjat. Bár ilyen ínséges időkben egy főleg a párosra koncentráló játékosként valószínűleg neki sem jön rosszul a bevétel. Az egyéniben helyezetlen, a páros-ranglistán viszont a 65. helyen álló georgiai teniszező ugyanis a Twitteren közzétett bejegyzése alaján a napokban zajló WTA 500-as torna jóvoltából felvehette a koronavírus elleni vakcinát. Habár a Charlestoni szervezők hivatalosan sehol sem erősítették meg az értesülést, a Twitteren terjengő bejegyzések tanúsága szerint a szervezők a torna valamennyi résztvevőjének lehetőséget biztosítanak a védőoltás felvételére. Ráadásul, mindezt a paletta legújabb elemeként a napokban engedélyezett Johnson & Johnson vakcinával tehetik meg a teniszezők, amely úttörő abban a tekintetben, hogy a többi elérhető oltóanyaggal szemben egyetlen dózis elegendő belőle a teljes védettség kialakításához.
A harmincéves teniszező mindössze a második olyan játékos a teljes mezőnyben, akiről biztosan tudjuk, hogy megkapta a védőoltást, ezzel pedig Simona Haleppel került egy társaságba. Ahogyan arról néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk, Elina Svitolina, Aryna Sabalenka, Naomi Osaka és Ashleigh Barty Miamiban nyilatkozott saját oltakozási hajlandóságával kapcsolatban. Az eredmény meglepő és lesújtó is volt, hiszen Svitolina és Sabalenka csípőből elutasítják az oltás felvételét, a férfiak közül pedig Andrey Rublev és Diego Schwartzman is osztja ezt a véleményt. A pozitív oldalon eddig mindössze Naomi Osaka és a Charlestonban a negyeddöntőt követően búcsúzó Ashleigh Barty sorakozott fel, arról azonban még nem érkezett hír, hogy a világelső élt-e a Charlestonban kínálkozó lehetőséggel. Ahogy a Tennis Majors internetes szaklap tudósítója megjegyezte, a négyszeres GS-bajnok japán most már minden bizonnyal bánja, hogy nem állt rajthoz a dél-karolinai város emblematikus, zöld(!) színű salakpályás versenyén. Mint ismert, mind egyéniben mint pedig párosban, Babos Tímea is rajthoz állt ezen a tornán, egy pozitív koronavírusteszt miatt azonban kizárták, jelenleg pedig karanténban van.
picture

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

A Ben Rothenberg által Miamiban végzett mini közvélemény kutatásra egyébként, érzékelve a megszólalás szükségszerűségét, a WTA is reagált. A női teniszversenyeket világszerte rendező szervezet állásfoglalásában minden játékost az oltás felvételére buzdít, ugyanakkor, elsőként szögezte le, hogy egyetlen olyan torna sem lesz a versenynaptárban, amelyen a nevezés előfeltétele volna az oltottság igazolása. Magyarul csak azért, mert egyik vagy másik játékos ilyen-olyan okból kifolyólag vonakodik felvenni a védőoltást, még nem esik el attól a lehetőségtől, hogy rajthoz álljon. Más kérdés, hogy az ATP-nél már kialakulóban van egy protokoll, amely az oltott játékosokat felmenti a tour egyes helyszínein kötelező buborék vagy karantén alól, ez a körülmény pedig azonnal más megvilágításba helyezheti az oltáshoz való hozzáállást.
Mindenképpen üdvözlendő a Charlestoni szervezők kezdeményezése az oltás felkínálásával kapcsolatban, persze ebben azért közrejátszik az oltást USA-szerte is nagymértékben támogató dél-karolinai állami szabályozás. Érdemes lesz a továbbiakban megfigyelni, hogy egyrészt Charleston után kapunk-e hivatalos adatot arról, hogy a szinglitábla 56 versenyzője, valamint a párostábla 16 duója közül hányan is éltek a lehetőséggel. Másrészt pedig, hogy a későbbiekben lesznek-e hasonló rendezők a touron, akik “WTA-oltópontot” hoznak létre a verseny(ek) mellégvágányaként.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés