Az eddigi ismereteink szerint kizárólag Melbourne-központú 2021-es ausztrál tenisznyár váratlanul „társrendezőt” is kapott maga mellé, természetesen országon belülről. Az Ausztrál Teniszszövetség (Tennis Australia) minapi közleménye szerint ugyanis egy a GS előtti napokban megrendezendő bemutató verseny erejéig Adelaide is felkerül az idei év teniszének térképére. A második pólus megjelenésének indoka pedig talán nem is lehetne prózaibb.


Hosszú hónapok óta határozza meg mindennapi életünket a koronavírus-járvány, amely bőven kihatással volt a nemzetközi sportéletre is. A tavaszi, bő háromhónapos szünetet követően a teniszvilág versenyszervezői árgus szemekkel figyelték a sportági szervezetek, az ATP és a WTA bejelentéseit, bízva abban, hogy az ő versenyük valamilyen úton-módon megússza a törlést, és ha csak zárt kapuk mögött is, de megrendezhető.
Ausztrália mindebből mit sem érzett meg, hiszen 2020 elején gond nélkül (és nézők előtt) zajlott le az ATP Kupa, az adelaide-i ATP torna, valamint az Ausztrál Open is, továbbá a régióban található Auckland is gond nélkül megrendezte a maga év eleji ATP és WTA tornáját is. Ahogy azonban a hónapok teltek, a vírus pedig továbbra is ott gátolja életünket, ahol éri, a különböző tornák fölé emelkedő veszély a kenguruk földjén is felütötte a fejét. A végeredményt ismerjük, az év első Grand Slam tornájára majd egy hónappal a szokásos időpontot követően kerül sor, az ezekben a napokban zajló selejtezőtornáknak pedig Doha és Dubai ad otthont.
Roland-Garros
Kiderül, mennyire kell komolyan venni Medvedevet és Tsitsipast, Świątek tovább menetelhet
2 PERCE

A 2020-as adelaide-i WTA torna győztese, Ashleigh Barty

Fotó: Eurosport

A 2020-ban Andrey Rublev sikerét hozó Adelaide International szervezői alapvetően úgy készültek erre az évre, hogy a tavalyi évnyitó tornák egyikeként sorra kerülő verseny az idén elmarad. Mígnem aztán, néhány nappal ezelőtt váratlan és visszautasíthatatlan lehetőség pottyant az ölükbe, az Ausztrál Open szervezői ugyanis kifogytak a buborékrendszerre alkalmas melbourne-i szállodai férőhelyekből, így segítséget kértek. A Craig Tiley vezette szervezőbizottság azzal a kéréssel fordult adelaide-i kollégáihoz, „vegyenek át” nagyjából ötven AO résztvevőt, és biztosítsák számukra a városban a kötelező kéthetes karantén letölthetőségét.
„Elsőre azt a választ kaptuk, hogy haszon hiányában nem szeretnék veszélynek kitenni a régióban élőket. Második olvasatra azonban azt jelezték vissza, hogy otthont adnak a karanténnak, ha cserébe rendezhetnek egy bemutató versenyt. Így hasznuk is lesz belőle.” ─
osztotta meg a tárgyalássorozat részleteit Tiley.
Az idén százéves Memorial Drive Tennis Centre így amellett, hogy ad, rengeteget kap is, hiszen közel sem akárkik töltik majd Adelaide-ben a karantént. Az már biztos, hogy mind a női, mind pedig a férfimezőny krémje száll majd meg a dél-ausztrál városban, hiszen Serena Williams, Naomi Osaka és Simona Halep mellett Novak Djokovic, Rafael Nadal, valamint Dominic Thiem is itt hangol az ATP Kupára és az Ausztrál Openre. A játékosok január 14-től érkezhetnek meg a buborékba, ahonnan két hetet eltöltve távozhatnak majd, előbb azonban lesz még egy kötelezettségük. Január 29-én ugyanis valamennyien részt vesznek azon a nyolcfősre tervezett bemutató versenyen, amelynek megrendezhetőségéért tulajdonképpen Adelaide egyáltalán bevállalta azt, hogy karantén körülményeket hajlandó kialakítani a városba érkezőknek. A további két résztvevő kiléte egyelőre még nem ismert, de akár a Melbourne-ben már biztos, hogy drákói szigorral szembesülő Svitolina-Monfils páros feltűnése sem jelentene különösebb meglepetést, főleg a már ismert pályára lépő hatos klasszisát figyelembe véve. S ha ez még nem lenne elég, az adelaide-i tenisz tortáján a habot az képezi, hogy az Ausztrál Open-t követően, ahogyan az már eddig is nyilvános volt, február 21-27 között egy WTA 500-as versenyt is rendeznek a Memorial Drive Tennis Centre-ben. Ausztrália ötödik legnagyobb városa ezzel alighanem a járványhelyzet okozta káosz legnagyobb nyertese lett a nemzetközi teniszéletben, 2020-as ATP versenyét 2021-ben ugyanis egy elitjátékosokat felvonultató bemutató tornára és egy 500-as női tornára cserélte. Bravúr a javából.

Az adelaide-i teniszközpont centerpályája

Fotó: Eurosport

A fentiek tükrében nem véletlen, hogy Dél-Ausztália állam miniszterelnöke, Steven Marshall igencsak elégedetten nyilatkozott a bejelentés kapcsán:
„Mind a helyi szurkolók, mind pedig az állam teljes lakosságának szempontjából is hatalmas nyereség, hogy ilyen kaliberű játékosokat köszönthetünk a Memorial Drive Tennis Centre-ben. Ez az esemény szép visszaigazolása annak, ahogyan államunk a COVID-19 járvány ellen küzdött, ugyanakkor megvilágítja, hogy régiónk ilyen formátumú események kapcsán is szóba jöhető házigazda.”
Az eddig hírek alapján pedig a szurkolók közel sem csak arra lesznek kárhoztatva, hogy televízión keresztül kövessék az eseményeket, a helyi kormányzat ugyanis amondó, limitált létszámú néző a helyszínen vehet részt az egynapos, de két részre bontott versenyen. Ezt a hozzáállást támasztja alá az alapvetően az adelaide-i ATP torna honlapjául szolgáló weboldal is, amely a konkrét jegyvásárlási lehetőségek ismertetését későbbre ígéri, az árakat azonban már közli. Egy ilyen line-up-pal aligha lesznek jegyeladási gondjaik a szervezőknek. 
via Adelaide International
Tenisz
Még a bíró sem tudta megállítani a mexikói hullámot Zverevék meccsén
27 PERCE
Roland-Garros
Victoria Azarenka - Jil Teichmann - Roland-Garros
33 PERCE