Grand Slam-győzelem: pipa. Kis túlzással így könyvelte el Daniil Medvedev vasárnapi világraszóló US Open-sikerét francia edzője, Gilles Cervara.

Azt már eddig is tudhattuk, hogy a páros remekül működik együtt, arra azonban épp az orosz eddigi karrierjének legnagyobb sikerét követően derült csak végérvényesen fény, hogy sportszakmai és motivciós témakörökben abszolút egy hullámhosszon pendülnek mesterével.
A vasárnapi döntőt követően Medvedev eltűnt a kiváncsiskodók elől, és, maradva az Egyesült Államokban, kiélvezi a sikert. Az ünnepléssel kapcsolatban tett nyilatkozatához csatlakozva feltételezzük, hogy a bulizás nem ütközött akadályokba, a hírekben ugyanis nem találkoztunk még az orosz partyval. Amíg a tanítvány lazít, edzője próbálja összekanalazni magát a vasárnap átélt eufórikus állapotból, most épp a Tennis Majors szakportálnak interjút adva. Cikkünkben a nagyinterjú néhány érdekes kijelentését tárjuk olvasóink elé.
Davis Cup
Djokovic és Medvedev is pályára lép a Davis-kupa-döntőben
9 ÓRÁJA

GS-győzelem: nem cél, csak egy állomás

“Ugyanazt mondom, mint amit Daniil első ATP tornagyőzelmekor, vagy amikor először nyert Masters-versenyt: elért egy újabb mérföldkövet. Nyilván, ezt a mostanit egy tágabb kontextusban kell értékeljük, hiszen a Grand Slam-siker olyan, mintha a Pantheonba nyertél volna bebocsátást, még akkor is, ha a húszszoros győztesek ezt talán megmosolyogják.” – osztotta meg gondolatait tanítványa vasárnapi New Yorki diadaláról a francia szakember.
A meccslabda beütése után látott Medvedev “ünneplésen” már kicsodálkoztuk magunkat, az orosz azóta felfedte, hogy a mozdulatsor az egyik Playstion-ön játszott játékának kedvelt kombinációját imitálta. De vajon hogyan örült a játékos páholyában az edző és milyen gondolatok futottak át először az agyán azt követően, hogynem tanítványa mellett ő is a csúcsra ért?
“Leírhatatlan érzés kerített hatalmába. Mindkét kezemet a magasba emelve ünnepeltem, miközben gyerekkorom meghatározó élménye, a francia labdarúgó válogatott 1998-as világbajnoki győzelme járt az eszemben. Mindig az a siker hajtott engem is előre a job teljesítményért, most pedig eljött a beteljesülés.”

A cél a minél jobb teljesítmény

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a sportágban megnyerhető négy egyenlő presztizsü verseny egyikét megnyeri az ember, nem lakik-e túlzottan jól a sikerrel, é sez nem kényelmesíti el? A közelmúltban olimpiai bajnoki címet szerző Belinda Bencic például saját bevallása szerint tokói sikerével minden célját kipipálta az egész karrierjére, ami ezután jön, már csak a bónusz. Az utóbbi három szezon messze legjobb keménypályás teljesítményét nyújtó Medvedev és stábja hogyan értékeli vajon a US Open-sikert?
“Én magam is feltettem már ezt a kérdést saját magamnak is. A válasz egyszerű: Daniil, én és az egész stáb teljesítmény orientáltak vagyunk. Ez egy életforma, vagy inkább életfelfogás, ami azt eredményezi, hogy mindig azon jár az eszem, még ilyen nagy győzelem után is, hogy hogyan lehetne jobban teljesíteni, megnyerni a következő versenyt? Ennek érdekében állítom mindig össze az edzésprogramot is.”
Cervarát és tanítványát a nagy siker tehát nemhogy jóllakottá tenné, épp ellenkezőzeleg, tovább motiválja az újabb és újabb győzelmek elérése felé. Lehet azon vitatkozni, hogy ez a hozzáállás mennyire egészséges, hiszen egy rövid idő kivételével, tulajdonképpen kizárja az ünneplés, a siker kiélvezésének lehetőségét, amíg azonban az eredmények igazolják a stratégiát, addig az nem szorul magyarázatra. Márpedig az eredmények magukért beszélnek.

Világelsőség

Világranglista másodikként ezzel a US Open győzelemmel szeptember derekán biztossá vált, hogy Daniil Medvedev maradt az egyetlen teniszező, aki letaszíthatja Novak Djokovict az év végi világelsőség jelentette trónról. Mindezt némi nyomással a vállán kísérelheti meg, hiszen a hátralévő versenyek közül Párizsban és a világbajnokságon is címvédőként szerepel majd, pontjait tehát védenie kell(ene). Joggal merülhet fel a kérdés, ohgy rövid-közép- vagy hosszútávon lehet az ATP-rangsor vezetése az orosz célja?
“A Grand Slam-győzelmek és a világelsőség egy csomagot alkot, de nyilván külön-külön is hiteles célok. Mindenek felett azonban én a teljesítmény felől közelítem meg a kérdést, márpedig ahhoz, hogy valaki világelső legyen, rengeteget kell dolgozni és fejleszteni a játékát. Azért, hogy vezesd a ranglistát vagy GS-eket nyerj még, rengeteg mindent kell napi szinten elérni. Mi erre vállalkozunk aztán ha sikerül, egyszercsak észrevesszük, hogy ‘jé, újra nyertünk.”
Forrás: tennismajors.com
Daniil Medvedevet, valamint edzőjét, legközelebb a szeptember 24-26 között sorra kerülő Laver Kupán láthatjuk. Az egy év kihagyás után ismét megrendezésre kerülő népszerű esemény házigazdája ezúttal Boston lesz, a torna eseményeit az Eurosporton csatornáin élőben közvetítjük.
Australian Open
Egyik legnagyobb riválisa Djokovic mellé állt vakcinaügyben
23/10/2021 09:58
Tenisz
Fiatal teniszezők dilemmája 18 évesen: Hova tovább? Egyetem, profi karrier, vagy is-is?
22/10/2021 12:20