59347199

Fotó: Eurosport

A héten Madrid a tenisz fővárosa, a látványos Caja Magicá-ban, azaz a Varázsdobozban versenyez a profi teniszezők színe-java. A hölgyeknek kötelező kiemelt tornán kell részt venniük, míg a férfiak egy ATP 1000-es mesterversenyen mérik össze tudásukat.
De ne szaladjunk ennyire előre. Julia Görges fantasztikus stuttgarti győzelme, és Rafael Nadal barcelonai tündöklése után múlt héten is zajlottak az események a tenisz világában. A legfontosabb talán Juan Martin del Potro estorili tornagyőzelme, mellyel bejelentkezett a Garros titkos favoritjai közé. Az argentin 23 hónap, azaz csaknem két év után először lépett salakpályára, az új érzés azonban nem jelentett kényelmetlenséget, így bizonyította, hogy végleg visszatért a legjobbak közé.
ATP Rome
Álomdöntő Rómában: jön az első idei Djokovic-Nadal!
4 ÓRA
Persze ez még nem jelent semmit, hiszen a hájp nem körülötte van, hanem a jelenlegi két legjobb formában lévő teniszező, Rafael Nadal és Novak Djokovics környékén.
Rafa egyelőre gond nélkül ismétli a tavalyihoz hasonló salaksöprést, miután Monte Carlo és Barcelona is övé lett. Igaz, a neheze még hátravan, hiszen Madridban, Rómában és Párizsban is neki kell a legtöbb pontot védenie. Arról, hogy idén még nehezebb lesz besöpörni a salakszezont, Nole gondoskodik, aki továbbra sem kívánja megszakítani győzelmi sorozatát, múlt heti belgrádi tornagyőzelmével már 27-nél tart 2011-ben, összességében 29 mérkőzés óta nem kapott ki. Viszont Rafa borításán, a salakon még nem csapott össze a spanyollal, a szerb ezt jó érzékkel addig húzta, amíg csak lehet.
A határidő azonban elérkezett, hiszen Madridban mindketten elindulnak, ez a hét a mérföldkő. Ugyanis valamelyikük sorozata most meg fog szakadni. Vagy Nadal kap ki hosszú-hosszú idő után salakon, vagy Djokovics verhetetlenségi mítosza foszlik szét egy időre.
Ők ketten csak a döntőben találkozhatnak, így nyilván az lenne a legelegánsabb, ha egy izgalmas, háromszettes finálé során derülne ki az igazság. Ha viszont a döntő előtt bárki más megállítja a világelsőt vagy a verhetetlent, az szintén megfűszerezné a salakszezon izgalmait, hiszen az a valaki nagy hőssé, és a Garros másik titkos esélyesévé léphetne elő.
Az igazi versenyfutás most kezdődik el, mert ha valaki Madridban vagy Rómában nyer, az óriási lökést kaphat a Roland Garrosra, de éppen ezért ez fordítva is igaz: ha valaki a következő két hétben veszít el egy fontos meccset, annak elbizonytalanodhat a párizsi játéka is.
Egy biztos, óriási a nyomás a spanyolon és a szerben, és ilyenkor mászhatnak be a képbe a nevető harmadikok, akiknek kilétét továbbra is jótékony homály fedi. Hiszen Roger Federer formájáról gyakorlatilag semmit nem tudunk; az elmúlt két év párizsi döntőse és mészárosa, Robin Söderling kezdeti bombaformája visszaesni látszik, Andy Murray salakos játéka mindig is kiszámíthatatlan volt, Juan Martin del Del Potro pedig mégiscsak “csak” egy estorili tornát nyert meg.
És ha már a nyomás és a teher problematikájára oly nagyon szeretünk hangsúlyt fektetni, akkor elvetemült gondolatként felmerülhet a „taktikai vereség” elmélete is. Azaz elképzelhető, hogy Nadal vagy Djokovics inkább hagyja veszni a salakkirály és a verhetetlen titulusokat, és idő előtt (értsd: a döntő előtt) hagyja magát megverni csak azért, hogy a győzelmi sorozatok által gerjesztett, a média és a szurkolók által rendkívül felerősödött nyomástól, tehertől és elvárásoktól egy kicsit megszabaduljon. Mert hát valljuk be őszintén, évek múlva csak arra fogunk emlékezni, hogy ki nyerte meg a 2011-es Roland Garrost, és nem arra, hogy Nadal vagy Djokovics kitől kapott ki a madridi vagy a római negyeddöntőben. Persze mivel egy professzionális sport két végtelenül professzionális sportolójáról beszélünk, a taktikázás lehetősége csak elméleti síkon merülhet fel, mi is csak zárójelben tértünk ki rá.
Szóval tippelgessetek, esélylatolgassatok bátran!
Egyéb érdekességek zanzában:
- Rafael Nadal Madridban megkapta a nemzetközi Juan Antonio Samaranch díjat
- A belgrádi volt Djokovics idei ötödik (május eleje van!) tornagyőzelme
- Almagro jutalma a félelmetes tavaszi salakos eredményekért egy csinos 10. hely, első top 10-es meccsén azonban kikapott Tsongától Madridban
- Del Potro úgy nyert Estorilban, hogy 23 hónap, azaz csaknem két év után versenyzett először (!) salakon. Legutóbbi 26 mérkőzéséből 23-at megnyert, a 484. helyről már a 32.-ig jött fel, és reméli, év végre ismét top 10-es lesz.
- Davydenko is kezd visszatérni, müncheni trófeájával a jó egy éve tartó vesszőfutást enyhítette, és visszatért a legjobb 30-ba
- Anabel Medina Garrigues nyert a hölgyeknél Estorilban. Az egykori top 20-as spanyol nemrégiben 92. is volt a világranglistán, volt úgy, hogy zsinórban 10-szer kapott ki az első fordulóban, most viszont pályafutása 10. salakpályán megnyert trófeáját emelhette fel
- Zvonareva szakított Sergey Demekhinnel (kááááár :P), Karen Krotovval dolgozik tovább
- Clijsters újra edzésbe állt, nem reménytelen a Garros. A Williams tesóknak igen, de nagyon szeretnének ott lenni.
- Jarmila Groth elvált Sam Groth-tól, újra Gajdosova néven fut
- Minden bizonnyal azért sikerült tökéletesen Vilmos herceg és Kate Middleton pénteki esküvője, mert a pár előtte Queens Club füvén vegyespárosozott. Az ellenfél Kate testvére és tanúja, Pippa volt, aki egyébként klubtag Queensben.

GERMANY/

Fotó: Eurosport

ATP Rome
Nadal az első döntős Rómában
6 ÓRA
Tenisz
Federer és Fucsovics genfi meccsei élőben, magyar kommentárral az Eurosport Playeren!
9 ÓRA