Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wilander szerint a legjobb dolog történt Swiatekkel azzal, hogy elvesztette a világelsőséget

Minich Réka

Publikálva 10/09/2023 - 13:42 GMT+2

Iga Swiatek 75 héten keresztül vezette a női világranglistát, de hétfőtől már nem ő, hanem Aryna Sabalenka az első. Swiatek elmondta, hogy örül neki, hogy végre „tiszta lappal” indulhat újra, szerinte érzelmileg fárasztó időszakon van túl. John McEnroe és Mats Wilander is elmondta a véleményét a lengyel lányról.

US Open: Swiatek - Ostapenko - a mérkőzés legjobb pillanatai

Iga Swiatek 75 hétig vezette a világranglistát, ez pedig a 3. leghosszabb időszak volt azok számára, akik először kerültek az élre.
A US Openen meglepetésre már a negyeddöntőben kiesett a címvédő Swiatek, ezzel pedig elég hamar eldőlt, hogy a torna után már nem ő lesz a világelső, hanem Aryna Sabalenka. A lengyel lány a közösségi médiában tette közzé gondolatait.
„Az elmúlt másfél évben megtanultam, hogy az emberek mennyire sokat írnak arról, hogy mit kell megvédenem. Számomra meglepő volt, hogy így gondolkodnak, szerinem semmit nem kell védenem.
Számomra a sport a folyamatos változásokról szól, mint az élet is, néha nyerünk, néha pedig veszítünk, ez ennyire egyszerű. Új szezon, újabb tornák, amik mind újabb esélyek arra, hogy valamit elérjünk, nem pedig arra, hogy valamit megvédjünk.
Tudom, hogy az amerikai tornákon sokkal többet is elérhettem volna, sokan többet is várhattatok is tőlem. Címvédés, a világranglista első helyének megvédése. Ennek ellenére én ragaszkodom az elképzeléseimhez: ha sokat és keményen dolgozom, akkor lesz még esélyem a győzelmekre, hogy sokkal több mindent elérjek.
És igen… Elképesztő hetek voltak ezek világelsőként. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott, próbálom élvezni ezt egy kicsit, aztán újra előre megyünk.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Az Eurosport szakértője, Mats Wilander szerint kevés jobb dolog történhetett volna a lengyellel, mint, hogy most új világelsőt láthatunk.
„Talán ez lesz most a legjobb hatással a teniszére, hiszen újabb motivációt kapott. Látjuk, hogy a nagy ütésekkel bíró ellenfelek ellen szenved, ezt meg kell oldania, de most már nem kell a világelsőség nyomásával is foglalkoznia.
A közleményében pedig teljesen igaza van, az elsőséget sokszor negatívumként fogjuk fel, hiszen mindig pontokat és trófeákat kell megvédeni. Most lesz ideje kicsit hátrébb lépni és dolgozni a játékán.”
John McEnroe egyetértett Wilanderrel, szerinte Swiatek remekül dolgozta fel azt az extra nyomást, ami a hirtelen jött világelsőséggel járt.
Ash Barty visszavonulása miatt a lengyel nem várt gyorsasággal került a ranglista élére, McEnroe szerint ez hasonló volt, mint, amikor Björn Borg fejezte be a karrierjét és hirtelen McEnroe lett a legnagyobb sztár.
„Pont ez történt velem is, amikor Borg a semmiből visszavonult 26 évesen. Mindenki megőrült hirtelen, én sem értettem mi történik, amikor mindenki velem kezdett el foglalkozni. Nem éreztem magam más embernek, de mégis minden más lett körülöttem. Szerintem Iga is így volt a helyzettel.
A legtöbbször remek volt, még ha a nyomás és az elvárások nőttek is. Tavaly megnyerte a US Opent, mellé pedig már 3 Roland Garrosnál jár, ráadásul végig remekül is viselkedett. Világelsőként viszont mindenki rád vadászik.”
Végül hétfőtől Aryna Sabalenka lesz a ranglista vezetője, aki idén minden Grand Slamen legalább az elődöntőig eljutott. Wimbledonban és a Roland Garroson ott ki is esett, de a US Openen a döntőig jutott, Ausztráliában pedig a győztesnek járó trófeát is felemelhette.
Forrás: Eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés