Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Klímatüntetők zavarták meg az elődöntőt a US Openen, Sabalenka akadályozta meg a házidöntőt

Szabó Bence

Frissítve 08/09/2023 - 10:48 GMT+2

Coco Gauff és Aryna Sabalenka jutott be a US Open női döntőjébe. Az amerikai teniszező egy tüntetők által több mint negyvenöt percre megszakított találkozón ejtette ki Karolina Muchovát, utána mégis megértően beszélt a rendbontók ügyéről. Sabalenka egy szoros meccsen ejtette ki Madison Keyst, utána pedig elmondta, korábbi vereségeinek tapasztalata segítette a nagy fordításhoz.

Tüntetés sem zavarta meg az amerikai tinisztárt, második GS-döntőjére készülhet

Kialakult a női döntő párosítása a US Openen.

Coco Gauff két szoros szettben, 6-4, 7-5-re legyőzte Karolina Muchovát, ezzel elsőként jutott idén a torna döntőjébe. Az amerikai játékosnak mindössze 19 évesen sikerült a fináléba jutás, ezzel 1999 és Serena Williams óta a legfiatalabb hazai játékosként érte ezt el, és arra is közel 20 év utána (Maria Sharapova, 2004) lesz először példa, hogy valaki ennyi idősen már a második Grand Slam-döntőjét játssza.
Mégsem ő volt a mérkőzés főszereplője.
A találkozót ugyanis a második szett elején a fosszilis üzemanyagok betiltásáért kampányoló klímatüntetők zavarták meg, akik hosszú időre megakasztották a játékot. Hasonlóan a 2023-as snooker-világbajnokságon tapasztalt botrányhoz, vagy az előző hónapban a kerékpáros világbajnokságon látott eseményekhez, az egyik tüntető a földhöz ragasztotta magát, az intézkedő rendőröknek így orvosi segítségre is szüksége volt, hogy eltávolítsák a lelátóról. A meccs emiatt végül 49 percet állt.
Gauff a mérkőzés után a pályán adott interjújában mégsem a rendbontókat, hanem az őt hangosan támogató többséget emelte ki.
„Néhány pont után olyan hangzavar volt, hogy nem tudom, rendben lesznek-e a füleim. Úgy nőttem fel, hogy néztem ezt a tornát, úgyhogy rengeteget jelent számomra a döntőbe jutás.”
Utóbb aztán a sajtótájékoztatón kitért a tüntetőkre is.
„Azt gondolom, hogy az ilyen pillanatok meghatározóak a történelemben. Hiszek a klímaváltozásban és abban is, hogy csinálhatnánk jobban a dolgokat. Azt is tudom, hogy a tornák is igyekeznek jobban védeni a környezetet. Mindig elmondom, hogy ki kell állnod azért, amiben hiszel. Ők ezt békés módon tették, szóval nem lehetek dühös rájuk. Nyilván nem akartam, hogy a 6-4, 1-0-s vezetésemnél tegyék, meg akartam tartani a lendületemet. De ha szerintük erre volt szükség, hogy meghallják őket, akkor nem tudok rájuk haragudni.”
picture

Coco Gauff

Fotó: Getty Images

A mérkőzés nagyon jól indult Gauff számára, hiszen két breakkel nagyon gyorsan 5-1-es előnybe került, Muchova azonban nem adta meg magát, nem sokkal később pedig már az egyenlítésért szervált. Abba a játékba viszont többször is belehibázott, Gauff így behúzta az első játszmát. A hosszú szünetet követően jöhetett a második szett érdemi része, ami még izzasztóbbra sikeredett.
“Muchova egy olyan játékos, aki ellen nagyon nehéz megtalálni a ritmust. A második szettben elkezdett agresszívabban játszani. Azt mondogattam magamnak, hogy bíznom kell a képességeimben az adott pillanatban.” - mondta az amerikai a meccs után az ESPN-nek.
Gauff pillanata 4-3-as vezetésnél jött el, amikor újra breakelni tudta ellenfelét. Ezt követően még nem tudta behúzni a meccset, hiszen fogadóként a cseh egy meccslabdát is hárítva egyenlített, 6-5-nél viszont az amerikai újabb esélyt kapott a lezárásra. Muchova ebben a játékban is hárított (!) négy meccslabdát, Gauff viszont egy hihetetlen, 40 ütéses labdamenetet követően élt az ötödikkel és behúzta a találkozót.

Sokáig úgy nézett ki, a fiatal amerikainak honfitársa, Madison Keys lehet majd az ellenfele a döntőben.

Keys a második elődöntőben tükörsimán, 6-0-ra hozta az első játszmát, és a másodikban is hamar breakelőnybe került, ellenfele, Aryna Sabalenka azonban innen visszajőve tudta 0-6, 7-6(1), 7-6[10-5]-re megnyerni a meccset.
Ilyen fordításra, hogy valaki egy 6-0-ra elveszített első szett után tudjon nyerni egy GS-elődöntőben, korábban csak kétszer volt példa az Open Érában: Steffi Graf 1992-ben, Ana Ivanovic pedig 2008-ban hajtotta végre ezt a bravúrt.
„Hihetetlen meccs volt. Keys fantasztikus teniszt játszott, én pedig nagyon büszke vagyok magamra, hogy meg tudtam fordítani a mérkőzést és nyerni tudtam.” - mondta még a pályán nyilatkozva Sabalenka.
Keys ugyan meccslabdához egyszer sem jutott, de két játszmában is adogathatott a győzelemért, mégsem tudta megtörni ellenfelét. Sabalenka szerint ebben korábbi kudarcainak tapasztalatai is segítették őt.
picture

Bántóan simán indult, őrületes csatát és fordítást hozott Sabalenka és Keys elődöntője

"Emlékeztettem magamat, hogy sok ilyen kemény meccset elbuktam már és egy napon ezeknek a meccseknek (a tapasztalata) valahogy biztosan segíteni fog. Ez a gondolkodás segített meccsben maradni és reményt adott, hogy nincs vége a mérkőzésnek. Küzdöttem tovább, hogy megtaláljam a ritmusomat és a játékomat. Aztán hirtelen rátaláltam erre és meg tudtam fordítani a meccset.”
Keys a meccs után arról beszélt, hogy mentális egészségének jobbat tesz, amikor nem helyez ekkora nyomást magára, mint most az elődöntőben. A vereség nyilván csalódással tölti el, ugyanakkor megpróbálja megtalálni a pozitívumokat a szereplésében.
„Most szívásnak érzem, de azt hiszem képes leszek pozitívan tekinteni az egészre. Sok mindenre büszke lehetek és még rengeteg esélyem lesz idén játszani.”
Források: US Open, WTA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés