Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Emma Raducanu: Időnként azt kívánom, bár ne nyertem volna meg a US Opent!

Németh Dániel

Publikálva 20/06/2023 - 10:32 GMT+2

Emma Raducanu 2021-ben a selejtezőből indulva, szettveszteség nélkül megnyerte a US Opent, amivel egyik pillanatról a másikra sztár lett. A brit teniszező nehezen szokott hozzá az új élethez, a nagyobb figyelemhez, a sorban álló szponzorokhoz, ráadásul lassacskán azt is megtanulta, meg kell válogatnia, kiben bízik meg.

Karrierje második Grand Slam-tornáján bajnok lett: Emma Raducanu a selejtezőből írt történelmet

18 évesen Grand Slamet nyert, azóta viszont nehezen találja a helyét a mezőnyben.
Emma Raducanu története álomszerűen indult, 2021-ben két Grand Slam-tornán is eljutott a második hétig. A US Opent ráadásul óriási meglepetésre meg is nyerte a világranglista 150. helyéről, és ő lett az Open éra történetében az első selejtezős bajnoka a versenynek. A brit teniszező egyetlen szempillantás alatt a női tenisz egyik legismertebb játékosa lett, és szó szerint sorban álltak a szponzorok, hogy szerződést kössenek vele.
A nagyon korán kiemelkedő sikert elérő teniszezők körében gyakori, hogy időbe telik, mire feldolgozzák, mit értek el igazából, és alkalmazkodnak a megváltozott státuszhoz. Erről Iga Świątek is mesélhetne, aki 2020-ban úgy lett bajnok a Roland Garroson, hogy mindenkit – saját magát beleértve – meglepett a teljesítményével. 2021 nem is sikerült úgy, ahogyan azt szerette volna, egy év azonban elegendő volt ahhoz, hogy megtalálja az ideális egyensúlyt az új életében.
Világos, hogy Raducanu esetében több időre van szükség, ha egyáltalán vissza tud térni a US Openen látott szintjére – számos példa van a múltból, ami azt jelzi, nincs rá garancia. A 20 éves teniszező a Sunday Timesnak adott interjúban elmondta, vannak olyan pillanatok, amikor úgy érzi, nem is történhetett volna rosszabb annál, minthogy megnyerte a US Opent. Arra ugyanis 18 évesen egyáltalán nem készült fel, ami ezt követően várt rá.
„Borzasztó naiv voltam. Két év alatt rájöttem, hogy a tour és mindaz, ami hozzá tartozik, nem épp egy kellemes, megbízható és biztonságos közeg. Vigyáznod kell magadra, mert tele van rád leselkedő cápákkal. Olyan emberek dolgoznak az iparban, akik – kiváltképp, hogy 19-20 éves voltam – egyszerűen csak malacperselyként tekintettek rám. Nehéz volt eligazodni, párszor megégettem magam. De tanultam belőle, és igyekszem olyan szűk kört kialakítani, amilyet csak lehetséges.”
picture

Karrierje második Grand Slam-tornáján bajnok lett: Emma Raducanu a selejtezőből írt történelmet

Raducanu keményen dolgozott, hogy feledtesse a csalódást keltő 2022-es szezont, ám hiába voltak biztató meccsei a szezon elején, a sérülések nem kímélték a brit teniszezőt. Mint kiderült, hónapok óta küzdött a fájdalmakkal, de próbált összeszorított fogakkal tovább edzeni és játszani, pár héttel ezelőtt azonban az egyik bokáját és mindkét csuklóját megműtötték. Emiatt nem csak a Roland Garrost, de Wimbledont is kénytelen kihagyni, ő azonban nem feltétlenül tartja ezt negatívumnak.
Mentális szempontból egyáltalán nem rossz, hogy tarthatok egy szünetet, kikapcsolhatok egy kicsit, hogy utána éhesebben térjek vissza.
Amikor arról kérdezték, miért nem döntött korábban a műtét mellett, azt válaszolta: attól tartott, hogy azt a gyengeség jelének fogják látni. „Tavaly Wimbledon után kezdődött a csuklófájdalom. Új edzővel kezdtem a szezont, és nagyon motivált voltam, hogy nyomjuk tovább. Túledzettünk, rengeteg gyakorlatot ismételtünk meg, én pedig a fájdalom ellenére folytattam, mert nem akartam azt, hogy gyengének lássanak.”
„A győzelem pillanatában azt éreztem, ez az egy élmény bármennyi szenvedést megérne, és bármi is jön majd velem szemben, ezért cserébe elfogadom. Megígértem magamnak ezt aznap. Azóta rengeteg dolog hátráltatott, egyik a másik után. Kitartó vagyok, elég magas a tűréshatárom, de nem volt egyszerű. Időnként azt gondolom, bárcsak ne nyertem volna meg a US Opent. Bár ne történt volna meg. Utána viszont emlékszem az érzésekre, valamint az ígéretemre, ami teljesen őszinte volt.”
picture

Raducanu legszebb pontjai a US Openről - a tempós, a trükkös és a szuperelegáns

Raducanu az interjúban azt is elismerte, hogy a sérülések mellett mentális problémák is gyötörték, vagyis nem csak a fizikai fájdalmak akadályozták meg a sikerben. A győzelme után óriási nyomás alatt játszott, mindenki azt várta tőle, hogy hasonlóan magas szinten teniszezzen, azonban a győzelmek elmaradtak, az önbizalma pedig lassacskán elpárolgott. Ezen a kritikák sem segítettek, amikből bőven kijutott neki az előző két-két és fél évben.
Igaz, hogy szenvedtem a fájdalmak miatt, de a mentális része is elég nehéz volt. Mindig a legjobbat akarom kihozni magamból, ez éltet, és tisztában voltam azzal, hogy ez nem sikerült.
„Az önbecsülésem sokban múlik az eredményeimen. Nagyon letört voltam a vereségeim után, magamba zuhantam, egy napig csak bámultam a falat. Óriási nyomás volt rajtam, de közben az embereknek fogalmuk sem volt arról, mi zajlik, én pedig igyekeztem mindent magamban tartani. Ez nagyon nehéz volt. Nagyon fiatal vagyok, még mindig tanulok és hibázok. Sokkal nehezebb mások előtt hibázni, amikor mindenkinek van róla véleménye. A tour egészen brutális.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés