Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer a zseni McCartney, Nadal az örökfitt Jagger, a rosszfiú Djokovic pedig Jimmy Page

Kálmán Laci

Publikálva 06/09/2022 - 16:45 GMT+2

John McEnroe hosszabban mesélt arról, miként élte meg az idei US Open eddigi történéseit. Elmondta, hogyan hatott rá Nick Kyrgios, kifejtette véleményét a most még világelső Daniil Medvedevről, és beszélt arról is, ki pótolhatja Serena Williamst, ki lehet a női tenisz következő ikonja. Sőt, még Roger Federer is szóba került, konkrétan, hogy mit tenne McEnroe a helyében.

20-20-20 : Novak Djokovic a rejoint Roger Federer et Rafael Nadal.

Fotó: Eurosport

Sőt, Johnny Mac arra is tett utalást, mely zenészekhez hasonlítaná a Nagy Hármast.

Melyek voltak a US Open eddigi legextrább pillanatai?
Természetesen az első öt nap a Serena Open volt. Teljesen érthető módon minden róla szólt. Elképesztő volt a közönség, és elképesztő volt, ahogy berántott minket mindaz a felhajtás, ami körülötte zajlott.
Aztán szépen lassan elkezdtük észrevenni, hogy azért vannak itt mások is. Például akkor, amikor Nick Kyrgios is jelezte, hogy bizony ő is itt van. Már a tábla elkészítésekor reméltük, hogy összejön a Medvedev-Kyrgios, ez több szempontból is egy brutál jó párosítás volt.
Szerintem Daniil fejében sok minden ott volt. Még nem szedte magát teljesen össze a Nadal elleni Ausztrál Open-vereségből, aztán ott van az ukrajnai háború, az, hogy nem játszhatott Wimbledonban. Ezek mind hatottak rá.
Kyrgios pedig teljesen újjászületett az elmúlt hónapokban, és olyan szinten teniszezik, amit, ha tartani tud, megnyerheti ezt az egészet. Persze azért lesznek mások is, akiknek lesz ehhez egy-két szava, például Carlos Alcaraz.
Kik voltak rád eddig a legnagyobb hatással?
A lista élén természetesen Kyrgios áll. Sinner fejlődik, egyre jobb, de nem tudom, hogy eljuthat-e a végjátékba. Alcaraz elképesztő, azt hittem Brooksby okoz majd neki gondot, de lazán megoldotta. Hihetetlen, ahogyan lefedi a pályát. Ebből a szempontból más most a valaha volt egyik legjobb. Még csak 19, de már olyan, mint Borg, vagy a legjobb Chang, meg Monfils.
picture

Nick Kyrgios bei den US Open

Fotó: Getty Images

Tiafoe maradt, mint egyetlen amerikai, de ő is érik, egyre jobb. Elképesztő atléta, és borzasztóan éhes már valami nagy dologra. A gyilkos ösztöneit kellene még egy kicsit jobban aktivizálnia, hogy a legjobbakat is legyőzze. Valahogy úgy, ahogy Nadal ellen is tette.
Kinek van jobb esélye Grand Slamet nyerni, Berrettininek vagy Sinnernek?
Azt hiszem, Berrettini felé hajlok. Szerintem döntőt játszhat. Megverheti Ruudöt ezen a borításon, és ha Kygiosra negatívan hat, hogy most már esélyesként számolnak vele, őt is legyőzheti. Sinner hozzá képest egy kicsit le van maradva, nem érzi még eléggé komfortosan magát a hálónál, ez még hiányzik a játékából. Darren Cahill szerződtetése mindenesetre remek döntés volt a részéről.
Melyiküknek lennél inkább az edzője?
Bármelyikük jó választás volna. Sinner még fiatalabb, könnyebb lenne még ezt-azt hozzátenni a játékához. Berrettini már egy kiforrottabb teniszező, persze a fonákján lehetne még javítani, és ezt tudja ő is, de nála kevesebb változást lehetne elérni.
Most, hogy Serena Williams már nincs a képben, kiben látod a női tenisz jövőjét?
Szerintem jó időben szállt ki. Még meg tudta mutatni, milyen egy igazi harcos, egy igazi versenyző, és meg tudta mutatni, hogyan kell emelnie a játéka színvonalán úgy, hogy mostanság nem is igen játszott mérkőzéseket. Persze szép lett volna győzelemmel lezárnia, de ilyen csak 20-30 évente egyszer történik. Samprasnak sikerült, de ő akkor még csak 31 volt.
picture

Serena Williams

Fotó: Getty Images

Szerintem Iga Świątek mindenképpen tényező lesz, ahogy Coco Gauff is. Egyikük 21, másikuk 18. Nem tudnék most más nevet mondani, de szerintem néhány éven belül nem lesz annyira nyitott a verseny, mint mostanság.
Szerinted Bázel lesz Roger Federer utolsó tornája, és te a helyében játszanál jövőre?
Először is szögezzük le, hogy ez csakis rajta múlik. Bevallom, amikor először olvastam, hogy a Laver-kupán visszatér, utána pedig játszik Bázelben, azt gondoltam, ott vissza is vonul. Később olvastam, hogy tervezi, hogy játszik 2023-ban is.
Fantasztikus, amivel Roger hozzájárult ehhez a játékhoz, egy egyedülálló klasszis, szóval nem én fogom megmondani, mikor kellene visszavonulnia. Az emberek örülnének, ha folytatná, az biztos. Ugyanakkor nem hiszem, hogy Bázel megnyeréséért tér vissza, ha igazán visszatér. A gond csak az, hogy a major-tornákon három nyert szettre megy a játék, ami egyre komolyabb feladat lenne a számára. De ha igazán folytatni akarná, biztos, hogy a GS-eken is akarna valami nagyot dobni.
Nem tudom, fizikálisan milyen állapotban van, de nem lennék nagyon meglepve, ha Bázel után is folytatná.
picture

Roger Federer will im September sein Comeback geben

Fotó: Getty Images

Te zenész is vagy. Mely rocksztárokhoz hasonlítanád a Nagy Hármast?
Fúú, ez nehéz. Elsőre a Rolling Stones, a Beatles és a Led Zeppelin jut eszembe, de nem tudom, melyikük lenne melyik, nem ismerem az ízlésüket, meg ez egy más műfaj.
Talán Roger lenne Paul McCartney, mert ő a legnagyobb, és a legcsodásabb zenész. Novak…, ő inkább egy rosszfiú lenne a másik kettőhöz képest. Talán Jimmy Page. És talán Rafa lenne Mick Jagger. Ő 80 éves, de olyan fitt, mintha csak 30 lenne. Rafa is idős, de elképesztően jó állapotban van.
Szerinted fair módon bánt a tenisz Djokoviccsal az idén?
Nem hiszem, ugyanakkor nem a tenisz hibája volt, hogy nem jöhetett New Yorkba, ahogy az sem, hogy Ausztráliában sem játszhatott. Ez politika volt, és nagyon szerencsétlen volt ez az egész.
Én be vagyok oltva, háromszor is. Ő viszont az egyik legfittebb srác a világon, akiknek elég erős nézetei vannak. Ragaszkodott a meggyőződéséhez, ami tenisztörténelmi szempontból is komoly döntés volt. Egy rossz vicc volt az egész. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a tenisz tehetett volna ennél többet.
picture

John McEnroe és Novak Djokovic

Fotó: AFP

És Kyrgios? Wimbledon volt a csúcs, vagy van még feljebb?
Rajta múlik, az ő elköteleződésén. Ha így folytatja még néhány évig, nyerhet néhány majort, többek között ezt is. Aki látta a Medvedev elleni meccsét, pontosan tudja, milyen szinten van. Lenyomta a címvédőt úgy, hogy az utolsó két szett szinte már rutinszerű volt.
És Carlos Alcaraz, ő készen áll már egy nagy győzelemre?
Szerintem igen. Elképesztő atléta, az emberek imádják, és egyre jobban kezeli a nyomást. Nagyobb tapsot kapott, mint Brooksby, aki amerikai. Óriási karizmája van, és óriási játéka is. Persze ahhoz, hogy megnyerjen egy ilyen tornát, sok mindennek össze kell állnia.
Hogy szeretnéd, az emberek hogyan emlékezzenek rád, John McEnroe-ra?
Tettem néhány olyan dolgot, amelyekre nem vagyok büszke, de igyekeztem ezeket kijavítani, és remélem, hogy rengeteg energiát és szenvedélyt hoztam ebbe a sportba. Nem voltam, nem vagyok tökéletes, de nézzük a nagyobb képet, olyat hoztam a teniszbe, ami addig nem volt.
És Iga Świątek, róla mit gondolsz?
Sokat fejlődött ezen a borításon is, egész nyugodtan megnyerheti a tornát. De persze az látszik, hogy keménypályán nem mozog olyan komfortosan, mint salakon.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Casper Ruuddel mi a helyezt? Nincs igazán nagy fegyvere, mégis sok tornát nyert.
Elképesztően stabil, fizikálisan iszonyú erős, sokat javult az adogatása, nagyon nagy küzdő, és bár nincsenek kiemelkedő extrái, nincsenek gyenge pontjai sem. Kezdi megtanulni befejezni a pontokat a hálónál, ebben hasonlít Igához. Nagyon szorgalmas, nagyon sokat kihozott abból, ami adatott neki. Fontos lesz neki a Berrettini elleni teszt, hogy hogyan lesz képes kezelni az olasz hatalmas adogatásait.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés