Novak Djokovic egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy pályára léphessen New Yorkban.
Nem is olyan régen a korábbi világelső edzője, Goran Ivanisevic arról beszélt, hogy szerinte gyakorlatilag zéró az esélye annak, hogy tanítványa ott lehessen az év utolsó major-tornáján. Ezt a kijelentését a hatályos amerikai beutazási szabályokra alapozta, mely szerint oltatlan, nem amerikai polgárok nem léphetnek az Egyesült Államok területére.
Ezt követően John McEnroe fordult kétségbeesetten a döntéshozókhoz, majd a játékostárs John Millman, szerb értelmiségiek és amerikai politikusok is szorgalmazták a szabályok megváltoztatását. Illetve megpróbálták legalább azt elérni, hogy Djokovic mentességet kapjon a rendelkezések alól.
Tel Aviv Watergen Open
Djokovic a wimbledoni döntő után sima győzelemmel nyitott Tel-Avivban
TEGNAP - 18:54
A korábbi világelső pedig arról beszélt, hogy ő úgy készül, hogy versenyezni fog, és bízik abban, hogy valahogy megoldható lesz, hogy beutazzon az Egyesült Államokba. Ugyanakkor kizárta annak a lehetőségét, hogy felvegye a covid elleni oltást.
„Nem fogok az USA-ba menni, ha nem lesz engedélyem” – mondta Djokovic. „Az ausztrál történet ugyanis egyáltalán nem volt kellemes a számomra.”
„Van egy álláspontom. Továbbra is kitartok amellett, hogy szabadon rendelkezzek a testem felett, hogy eldönthessem, mi a legjobb nekem. Én tisztelek mindent és mindenkit, és elvárom az emberektől, hogy ők is tartsák tiszteletben a döntésemet.”
„Ha lesz engedélyem, ott leszek, ha nem, akkor nem. Az sem a világ vége.”

Novak Djokovic

Fotó: SID

A napokban az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hozott egy döntést, amellyel még ugyan nem dobott mentőmellényt Djokovic felé, de legalább már elkezdte azt felfújni. A szervezet ugyanis enyhített a szabályokon a távolságtartásra és a karantén-kötelezettségre vonatkozóan. Íme.
„A nem oltott emberekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az oltottakra.”
„A frissített szabályok a közösségi terek használatát érintik” – áll a CDC közleményében. „A következő hetekben fogjuk ezeket összefésülni az egészségügyi intézmények, a gyülekezés és az utazások tekintetében. Ezekben az esetekben ugyanis nagyobb a kockázat.”
Ez azt jelenti, hogy a CDC egyelőre nem módosította az oltatlan, nem amerikai állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályokat. Ha ez megtörténne, Djokovic részt vehetne a US Openen.
A korábbi világelső komoly cirkusz után, de végül kihagyni kényszerült az Ausztrál Opent, és nem versenyezhetett a tavaszi amerikai kemény pályás szezonban sem.
Ezt követően a Roland Garroson indult, Wimbledonban meg is nyerte a tornát. A héten azonban nem vehet részt a montreali 1000-es versenyen, és már az is biztos, hogy nem lehet ott a jövő héten Cincinnatiben sem.

Novak Djokovic

Fotó: SID

A US Open nevezési listáján azonban továbbra is rajta van, ami azt jelenti, hogy az előttünk álló napok döntik majd el, hogy pályára léphet-e New Yorkban. A torna szervezői biztosan nem gördítenek majd akadályokat Djokovic indulása elé, ők ugyanis többször leszögezték, nem várják el a játékosoktól, hogy be legyenek oltva, ugyanakkor persze betartják az amerikai kormány rendelkezéseit.
Ha a CDC napokon belül meglépi, hogy enyhít a beutazást érintő szabályokon is, akkor Djokovic akár már a US Opent megelőző utolsó 250-es felvezető tornán is ott lehet Winston-Salemben, amely augusztus 22-én kezdődik.
Persze a szerb valószínűleg akkor sem esik kétségbe, ha meccsrutin nélkül, de mégiscsak ott lehet New Yorkban. Jó néhányszor meglépte már ezt, és elég sokszor jól is jött ki belőle.
Forrás: eurosport.co.uk, tennis365
Tenisz
Djokovic: „Mentálisan olyan nehéz volt idén, mint még soha”
TEGNAP - 14:27
Laver Cup
Federer: „Hihetetlen volt Rafától, hogy eljött Londonba, sosem fogom elfelejteni”
28/09/2022 - 16:02