Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Alcaraz már négyévesen szórta a fonák nyeséseket” – mesélte a US Open-bajnok első edzője

Kálmán Laci

Frissítve 19/09/2022 - 20:05 GMT+2

A friss US Open-bajnok Carlos Alcaraz első edzője, Kiko Navarro arról mesélt egy interjúban, hogy egykori tanítványára gyakorlatilag nincs hatással a nyomás, képtelenség őt megzavarni, mert annyira szereti a sportot, hogy gyakorlatilag benne él, és eggyé válik vele. A korábbi mester szerint nem történhet olyan a következő években, ami letéríthetné a 19 éves spanyolt a számára kijelölt útról.

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Első edzője szerint Carlos Alcarazt nem fenyegeti semmi olyan veszély, ami azokat szokta, akik nagyon fiatalon jutnak el nagyon magasra.
Nem tudjuk, van-e olyan, Kiko Navarro mindenesetre azt mondta nemrég, hogy Alcaraz túlságosan szereti a sportot. Úgy véli, éppen ez a tulajdonsága védheti őt meg attól, hogy a siker esetleg megzavarja a fejét.
A 19 éves Alcaraz a férfi tenisz legfiatalabb világelsője lett azután, hogy legyőzte Casper Ruudöt a US Open döntőjében egy héttel ezelőtt. A fiatal spanyol egyike volt annak az öt játékosnak, aki azzal a tudattal érkezett New Yorkba, hogy akár világelsőként is távozhat az év utolsó Grand Slam-tornájáról. Egyébként az általa legyőzött Ruud is tagja volt ennek az ötösnek.
Miután a címvédő és aktuális világelső Daniil Medvedev, a négyszeres bajnok Rafael Nadal, valamint Stefanos Tsitsipas sem jutott be a legjobb nyolc közé, Alcaraz és Ruud jó eséllyel pályázhattak az ATP-rangsor első helyére.
Azzal, hogy ők vívták a döntőt, első alkalommal fordult elő, hogy mindkét fináléba jutott játékosnak volt esélye a világelsőségre. Bár pokolian nehéz meccseken volt túl a megelőző fordulókban, Alcaraz négy játszmában legyőzte Ruudöt, megszerezte első GS-trófeáját, és történelmet írt.
Első edzője szerint egész egyszerűen nincs, ami kizökkentse a spanyolt. Hiába lesznek hatalmas elvárások vele szemben, ő úgy gondolja, az sem fogja megzavarni korábbi tanítványát, ha esetleg két évig nem nyer majd majort.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

„Véleményem szerint az sem lesz rá hatással, ha mondjuk két évig GS-győzelem nélkül marad” – mondta Navarro. „Jól ismerem őt, túlságosan szereti a teniszt ahhoz, hogy ez elkedvetlenítse vagy megzavarja őt. Mindig lesznek céljai, sosem fog kiégni.”
„Tizennégy-tizenöt évesen megverte a nála három-négy évvel idősebbeket, ami rendkívüli módon motiválta őt. Már fiatalon is borzasztóan kiegyensúlyozott volt, és legyőzte a nála két fejjel magasabb és sokkal erősebb fizikumú ellenfeleket.”
„Még csak négyéves volt, amikor először láttam játszani az apukájával, de már akkor fonák nyeséseket ütött. Mindig is sokkal jobb volt a technikája, mint a korabeli srácoknak. Nyolc évig dolgoztunk együtt, és a végén kezdett kényelmetlenné válni a helyzet, azt kezdtem érezni, hogy a munkám nem kapja már meg ugyanazt a tiszteletet. Ezután elváltak útjaink.”
Időközben Alcaraz elvesztette az első mérkőzését világelsőként. A kanadai Felix Auger-Aliassime verte őt meg a Davis-kupa B csoportjában lejátszott találkozón pénteken, Valenciában.
A spanyol egyébként jó néhány mérföldkövet elért azzal, hogy megszerezte első GS-címét a US Openen. Három évtizedre visszamenően, Stefan Edberg 1992-es US Open-győzelme óta ő az első, aki úgy nyert majort, hogy a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is öt szettet kellett játszania.
Ezen kívül Alcaraz az első az open érában, aki már második nekifutásra győzni tudott New Yorkban, tavaly a negyeddöntőben búcsúzott. Rafael Nadal 2005-ös Roland Garros-sikere óta ő a legfiatalabb GS-bajnok a férfiaknál.
Ő a második – az első Pete Sampras volt 1990-ben -, aki még 20 éves kora előtt meg tudta nyerni a US Opent. Fontos még, hogy ő az eddigi egyetlen tinédzser világelső a férfiaknál, és a hetedik játékos az open érában, aki úgy győzött New Yorkban, hogy a torna egy korábbi fázisában mérkőzéslabdát kellett hárítania. Alcaraznak Jannik Sinner ellen kellett a negyeddöntőben.
via eurosport.es, sportskeeda
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés