Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szokatlan, de annál izgalmasabb párharcok a US Open negyeddöntőjében

Wojciechowski Patricia

Publikálva 07/09/2021 - 15:15 GMT+2

Az eddig gond nélkül haladó Daniil Medvedev a US Open meglepetésemberével találkozik, az első Grand Slam-fináléjára hajtó Svitolina korábbi bajnokokat kiejtő kanadai tehetséggel, a női mezőny második kiemeltje a Roland Garros bajnokával mérkőzik, de két fiatal tehetség elődöntőért vívott csatája is része a keddi programnak.

Félix Auger-Aliassime v. Carlos Alcaraz | US Open 2021, quarters | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

A negyeddöntőkkel folytatódik a US Open.

Daniil Medvedev-Botic van de Zandschulp

Papírforma alapján ez tűnik a legegyértelműbb párosításnak: a második kiemelt, hetek óta fantasztikus formában teniszező Daniil Medvedev a selejtezőből érkező, majd bravúrral negyeddöntőig jutó, kevés tapasztalattal rendelkező Botic van de Zandschulp ellen lép pályára az Arthur Ashe Stadion nyitómérkőzésén. A holland teniszező már nagyon fáradt lehet, jóval több időt töltött a pályán, mint Medvedev, aki szettveszteség nélkül ment el a negyeddöntőig, és eddig egyáltalán nem került bajba az idei US Openen. Nehéz elképzelni, hogy Van de Zandschulp elég friss legyen fejben és fizikailag ahhoz, hogy Casper Ruud és Diego Schwartzman után az oroszt is megtréfálja, ugyanakkor felszabadultan teniszezhet, ráadásul Medvedev nem ismerheti túlságosan a 100-on kívüli holland játékát, ami - mint Djokovic Brooksby elleni meccsén is láthattuk -, okozhat azért némi nehézséget.

Elina Svitolina- Leylah Fernandez

Nagyon érdekesnek ígérkezik az első női negyeddöntő, hiszen mindkét játékos nagyszerűen teniszezik a US Openen. Svitolina talán még sosem kezdett ennyire meggyőzően egy Grand Slam-tornát, viszonylag kevés figyelmet kap, pedig szép csendesen ott lopakodik a mezőnyben. Daria Kasatkinát a vártnál simábban győzte le a harmadik fordulóban, majd a nyolcaddöntőben Simona Halepen is könnyedén jutott túl, pályafutása során először győzte le Grand Slamen a korábbi világelsőt. Svitolina 16 tornagyőzelmet gyűjtött össze eddigi pályafutása során, ami 26 évesen elég jó szám, Grand Slameken azonban sokszor maradt el a várakozásoktól. Ezúttal magabiztosabbnak tűnik, mint az elmúlt években, és Leylah Fernandez személyében nem kapott verhetetlen ellenfelet az elődöntőbe jutásért.
Könnyű dolga azonban semmiképp sem lesz, a 19 éves kanadai ugyanis az idei US Open egyik legnagyobb felfedezettje. Egészen csodálatos játékot mutat be a tornán, és a közönség támogatását ügyesen kihasználva egy négyszeres, majd egy háromszoros Grand Slam-bajnokot is búcsúztatott. Mindezt tette úgy, hogy a címvédő Naomi Osaka, majd Angelique Kerber ellen is szetthátrányból jött vissza, fejben is nagyon erős tehát Fernandez. A Kerber elleni nyolcaddöntő az egész női torna egyik legjobb találkozója volt. A negyeddöntőben kulcskérdés lesz, mennyire tud felszabadult maradni, ott jár-e a fejében, hogy a legjobb négybe kerülésért lép pályára. Ha úgy teniszezik, mint Osaka és Kerber ellen, Svitolina ellen is jó esélyei lehetnek Fernandeznek.
picture

Elina Svitolina v. Leylah Fernandez | US Open 2021, quarters | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

Barbora Krejcikova- Aryna Sabalenka

Úgy tűnik, Aryna Sabalenka kezd túllendülni Grand Slam-nehézségein, ami az elmúlt két évben még bőven jellemző volt rá. Az idei szezon előtt egy harmadik forduló volt a legjobb eredménye, idén viszont nyolcaddöntős volt az Ausztrál Openen, elődöntős Wimbledonban és a US Openen is eddigi legjobb eredményét érte el a negyeddöntővel. Játéktudása alapján ennél is szebb szereplésben reménykedhet a fehérorosz teniszező, aki egyetlen szettet veszített idén New Yorkban, és eddig nagyon jönnek az ütései.
A Roland Garros-bajnok Barbora Krejcikova a nyolcaddöntőben két szoros szettben búcsúztatta Garbine Muguruzát, a második játszma végén azonban ápolást kellett kérnie rosszullét miatt, majd a pálya végi interjúra és a sajtótájékoztatóra sem került olyan állapotba, hogy meg tudjon jelenni. Egy napot pihenhetett, remélhetőleg ezalatt visszanyerte erejét, és nem lesznek egészségügyi gondjai a negyeddöntőben. A US Open főtábláján egyéniben először szereplő Krejcikova a Roland Garroson nagyon jól kezelte a torna végső fázisában lejátszott kiélezett meccseket, Sabalenka ellen is szüksége lesz arra, hogy legjobb teniszét nyújtsa, a második kiemelt ugyanis eddig ellentmondást nem tűrő játékkal ment előre.
picture

Krejcikova vs. Sabalenka

Fotó: Eurosport

Felix Auger-Aliassime- Carlos Alcaraz

A két fiatal teniszező közül egyik sem játszott még elődöntőt Grand Slam-tornán: Auger-Aliassime Wimbledonban már eljutott a negyeddöntőig, Alcaraz azonban még sosem kapott szerepet Grand Slamek második hetében. A 18 éves spanyol tehetség a US Open egyik nagy csillaga, a harmadik fordulóban Tsitsipas ellen bemutatott játékával és szenzációs győzelmével a közönséget is megvette, egészen döbbenetes sebességgel üti a labdákat, és nagyon jól kezelte eddig az éles helyzeteket. Ő az open era legfiatalabb negyeddöntőse a férfiak között a US Openen, és bárhogy is alakul számára a torna további szakasza, nagyon boldogan hagyhatja el New Yorkot. Zsinórban két ötszettes meccsen van túl, így kérdéses, maradt-e még energiája a negyeddöntőre, ahol egy másik tehetséges teniszező vár rá.
Bármilyen furcsa egy 21 éves játékos esetében, de Auger-Aliassime talán legnagyobb előnye a tapasztalat lehet. A kanadai játékos pár hónappal korábban Wimbledonban már átélhette, milyen egy Grand Slam-negyeddöntő, kifejezetten erős szezont fut idén, a US Open elődöntő fontos szintlépés lenne számára. Auger-Aliassime a második forduló kivételével mindegyik mérkőzésén veszített szettet, szoros összecsapásokat tudott megnyerni, ez arra utal, hogy nagyon egyben van most fejben. Remélhetőleg mindkét játékos közel lesz legjobb teniszéhez, és látványos meccsel szórakoztatják a nézőket a hajnali órákban.
US Open Porsche 2021
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés