Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hogyan nem lett kiemelt Fucsovics Márton a US Openen?

Szabó Gábor

Frissítve 28/08/2021 - 12:31 GMT+2

Létezik egy egyszerű magyarázat: Azért mert csak 42. a világranglistán.

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

Az igazán érdekes kérdés viszont az, hogy miként lehet mindössze 42. a világranglistán, azokkal az eredményekkel, amiket elért azóta, hogy újraindult a tenisz a koronavírus után. Azokkal az eredményekkel, amiket elért az elmúlt egy évben.

Gyorsan szögezzük le: az elmúlt egy esztendő nem egyenlő az elmúlt másfél hónappal. Azért, mert Marci mindössze egy meccset nyert Wimbledon óta, és visszalépni volt kénytelen az olimpiától is, teljesen egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy profi karrierje messze legeredményesebb évén van túl. És mivel ebben a játékban hagyományosan az elmúlt egy esztendő teljesítménye számít, ezért el kell mondani: nem lett volna olyan pillanata a férfi tenisznek – amióta 32 kiemelt van egy Grand Slam-tornán persze – hogy ez a teljesítmény ne lett volna elegendő egy kiemeléshez.
Ahhoz, hogy ne legyen elég, ahhoz egy koronavírus-járvány kellett, ami miatt az ATP ideiglenesen bele kellett, hogy nyúljon a ranglistaszámítás módjába.
Marci az elmúlt 365 napban játszott egy wimbledoni negyeddöntőt, kétszer volt negyedik fordulós, egyszer pedig harmadik fordulós Grand Slam-tornán, illetve volt egy 500-as tornadöntője Rotterdamból, és négy további negyeddöntője egyszer 500-as, háromszor pedig 250-es szinten. Még mielőtt valaki számolgatni kezdene: ez eddig mindig elég lett volna a kiemeléshez. Bőséggel. Nem kell keresgélni az okokat hiányzó 1000-es negyeddöntőkben, vagy abban, hogy a tavaly őszi Garros-menetelésnek már csak a fele számít.
Szigorúan ez a játék eddig arra lett volna elég bármikor, hogy a top20 közelébe kerüljön valaki.
Marcinak jelenleg 1539 pontja van, ebből mindössze 10 pontot szerzett az újraindulás előtt. Ezen kívül el kell még mondani, hogy az elmúlt egy évben két Roland Garrost is rendeztek és ő az elsőn játszott jobban. Ezeknek a pontoknak a fele számít pillanatnyilag, nem pedig az idei második forduló. De ha a legszőrösszívűbbek is vagyunk, akkor is azt kell mondani, hogy maximum 55 ponttal lehetne kevesebbje, ha minden marad a régiben.
Két esztendővel ezelőtt, amikor még híre-hamva sem volt koronavírusnak, a US Open 32. kiemeltjének 1329 pontja volt. Marci ezekkel a pontokkal 25. kiemelt lehetett volna.
Persze lehet mondani, hogy azok a pontok, amik a szokottnál lassabban esnek ki, egyszer azért csak kiesnek majd, és akkor Marci profitál ebből a remek évből. Sajnos azonban – bár nyilván reméljük, hogy ez így lesz – azért ez sem feltétlen biztos. Ha csak a 2021-es pontokat nézzük (ami azt jelenti, hogy nincs benne a tavalyi US Open és Roland Garros) akkor 23. a listán, ám sajnos egy gyengébb, pechesebb ősz simán elegendő lehet ahhoz, hogy az Ausztrál Openen megint csak lemaradjon a kiemelésről. És ehhez azért nem kell ám olyan rosszul játszani, elég, ha mondjuk tornánként átlag csak egy meccset nyer idén, ami simán előfordulhat.
Összességében két dolgot jelenthetünk ki: Marci ezzel a megváltoztatott pontszámítással nagyon rosszul járt. Annak ellenére sem tudott kiemelt lenni, hogy jól játszott és van egy csomó visszalépő. Viszont azt is el kell mondani, hogy Balázs Attilának legalább némi haszna volt belőle, mivel még mindig 130., ráadásul védett ranglistával játszhat majd előbb-utóbb Grand Slam-tornán, ha egyszer egészséges lesz.
Igaz, ő pedig azért lehet nagyon dühös, mert amikor top100-as volt, akkor gyakorlatilag nem rendeztek tornákat.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés