Daniil Medvedev viszonylag sima három játszmában, míg Novak Djokovic egy veszettül kemény ötszettes után jutott a US Open döntőjébe. Az orosz készülhet az ünneprontásra.

Felix Auger-Aliassime és Daniil Medvedev meccsét talán nem is az elejétől, hanem sokkal inkább a közepétől volna érdemes kezdeni. A második szettől, annak is néhány olyan kulcspillanatától, mely tulajdonképpen mindent eldöntött.
A kanadainak 5:2-je is volt, 5:3-nál pedig adogathatott a játszmáért, de nem tudta lezárni azt. A megelőző gémekben már-már rezignáltan teniszező orosz ugyanis hirtelen elővette a legnagyobbakra jellemző bajnoki koncentrációját, és megfordította a szettet.
Laver Cup
McEnroe-ék éles meccset csinálhatnak a Laver-kupából, ehhez azonban mindenképpen kell a páros
4 ÓRÁJA
Auger-Aliassime eljutott ugyan játszmalabdákig, és nem is játszotta rosszul őket, Medvedev azonban ekkor már zónában volt és a legélesebb teniszét hozta. Ez pedig azt jelentette, hogy visszajött brékhátrányból, a kanadainak pedig a szettben már egyáltalán nem osztott lapot. 14-2 volt ugyanis a megnyert labdamenetek aránya a javára a játszma hátralévő részében.
Persze a kanadai szempontjából akkor sem mutat sokkal jobban a dolog, ha a megnyert gémeket nézzük. Második szett 2:5-től kezdve ugyanis Auger-Aliassime mindössze két játékot fogott, míg Medvedev tizenegyet.
Az orosz 37 nyerőt szórt a meccsen, hússzal többet, mint a kanadai, és kihasználta mind az öt bréklabdáját. Az elbukott szettlabdák után kissé megzuhanó Auger-Aliassime küszködött a tenyeresével, ütött 10 kettőst és összesen 39 ki nem kényszerített hibával zárta a meccset. Ráadásul a fontos pontoknál nehezen tudta pályán tartani a labdát.

Megtörte fiatal kanadai ellenfelét, harmadik GS-döntőjére készülhet Medvedev

„Sikerült hárítanom két játszmalabdát, ő rontott egy röptét, én megnyertem egy pontot, és a meccs hirtelen teljesen megfordult” – mondta Medvedev. „Nagyon boldog vagyok. Bár nem hoztam a legjobb teniszemet, nagyon örülök, hogy ott leszek a döntőben.”
„A játszmalabdáknál az járt a fejemben, hogy légyszi, ne szerválj ászt a vonalra. Tudtam, hogy ez egy fontos pillanat, tudtam, hogy ki kell sajtolnom magamból a legjobbamat, mert ott megtörhetem őt mentálisan. Szerencsére így is történt.”
Auger-Aliassime úgy érzi mindent megtett, amit tudott, de természetesen sajnálja, hogy nem tudta kiszerválni a második játszmát. A vége 6:4, 7:5, 6:2 lett az orosz javára.
„Úgy játszottam a második játszmában, ahogy kellett” – mondta Auger-Aliassime. „5:2 volt, brékelőnyben voltam, jól variáltam a játékot, röptéztem is. Szerencsétlen dolog, hogy nem tudtam lezárni a második játszmát.”
Medvedev egészen elképesztő mérleggel rendelkezik az idén kemény pályán, ráadásul a nagy versenyeken is villog. Major-tornán mindössze egyszer kapott ki idén, igaz az az Ausztrál Open döntője volt, ahol Novak Djokovic verte meg.

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A US Open előtt Medvedev egyetlen küldetést fogalmazott meg a saját maga számára: megállítani Djokovicot, megfosztani őt attól, hogy történelmet írjon.
„Azért vagyunk itt, hogy ne engedjük neki, hogy megnyerje a US Opent. Hogy a magam nevében beszéljek, én akarom megnyerni a US Opent.”
Az esélyt megteremtette magának. Innentől a tenisz beszél majd, nem a szavak.
Ami a másik elődöntőt illeti, Djokovicnak 27 GS-meccs a zsákban, de az a maradék egy, az pokolian nehéz is lehet.
A világelső egy ötszettes győzelemmel, 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 arányban vágott vissza Alexander Zverevnek a tokiói olimpián elszenvedett vereségért, amivel egy lépésre került attól, hogy teljesítse a naptári Grand Slamet.
Djokovic idei GS-mérlege tehát 27-0, és 10-0, amikor elbukta az első játszmát. A meccs borzasztóan szoros volt, Zverev hihetetlenül jól játszott, a világelső azonban kivette a drámát a döntő játszmából azzal, hogy pillanatok alatt 4:0-ás előnybe került.
„Ez volt a legnagyobb csatám a tornán” – mondta Djokovic arra válaszolva, hogy megszakította a német 16 meccses győzelmi sorozatát. „Számítottam erre. Tudtam, hogy Zverev eszement formában van, alig vesztett szettet, olimpiát nyert és Cincinnatit. Azt is tudtam, hogy hatalmas feladat lesz őt legyőzni. Így is történt.”

Djokovic hatalmas meccsen került egy lépésre a naptári Grand Slamtől

Djokovic 41 nyerőt ütött 49 hiba mellé, de a kép így csalóka. A világelső ugyanis brutálisan jól teniszezett, amikor kellett, és visszaverte Zverev valamennyi támadási kísérletét.
„Hatalmas küzdelem volt” – mondta Zverev a meccs után. „Egy kicsit csalódott vagyok a döntő szett eleje miatt, de azt leszámítva jó meccset játszottam. Mindketten kitettünk mindent a pályára. Az ötödik szett második brékje annyira nevetségesen szerencsétlen volt, hogy ilyen csak nagyon ritkán történik. De nem véletlenül ő a világelső, és ezt ma este meg is mutatta.”
Djokovic - eléggé el nem ítélhető módón – meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott, amikor a naptári GS lehetőségéről kérdezték. Óvatosan bánt a szavakkal, amikor arról beszélt, hogy szeretné teljesíteni a küldetését, és ki akar zárni minden zavaró tényezőt.
A szerb a 31. GS-döntőjére készül vasárnap. Az idén 4-0 a mérlege az ötszettesekben a major-tornákon, karrierszinten pedig 36-10.
„Próbálok majd ragaszkodni azokhoz a dolgokhoz, amik működnek a számomra. Megvan a rutinom, megvan, hogy kik vannak körülöttem, megvan az is, hogy félrevonulok. Begyűjtöm az összes energiát a következő meccsre. Csak a következőre. Úgy kezelem ezt a mérkőzést, mintha az utolsó lenne. Mert ez talán a karrierem legfontosabb meccse. Talán így van, talán nem, nem tudom. De az idén mindenképpen.”

https://i.eurosport.com/2021/08/30/3209630.jpg
Laver Cup
Nem hagyja magát a világválogatott, az esti program előtt Fritz kiegyenlített
21 ÓRÁJA
Laver Cup
Eljött a kétpontos nap a Laver-kupán, Berrettini győzelmével lépéselőnyben az európai csapat
EGY NAPJA