Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A US Open döntőse reméli, hogy ezentúl többen követik a női teniszt

Wojciechowski Patricia

Frissítve 15/09/2021 - 15:04 GMT+2

A két tinédzser, Emma Raducanu és Leylah Fernandez fantasztikus szereplésétől vált igazán emlékezetessé az idei US Open női versenye. A fináléban végül alulmaradó kanadai bízik benne, hogy jó reklámot teremtettek a női tenisznek.

Leylah Fernandez

Fotó: AFP

Fernandez szeretné kiélvezni a US Openen elért sikerét, ugyanakkor tanulna is hibáiból.

A 2021-es US Open egyik nagy szenzációja volt, hogy két tizenéves teniszező, Emma Raducanu és Leylah Fernandez játszották a női döntőt, melyet a fiatalabb brit lány nyert meg. A szakértőktől kezdve korábbi versenyzőkön át, hírességek sora fejezte ki elismerését a két teniszező teljesítménye iránt, és jóval nagyobb figyelmet kapott a női verseny a mostani US Openen, mint az elmúlt Grand Slam-tornákon. Leylah Fernandez bízik benne, hogy látványos teniszükkel és a női versenyben lezajló izgalmas, magas színvonalú meccsekkel növekedni fog azok száma, akik a női tenisz állandó követői lesznek.
„Igazán nagyszerű érzés. Nem olyan sok ember néz női teniszt, úgyhogy örülök, amiért valami különlegeset értem el a pályán, ami másokat is inspirál. Szeretném, ha többen néznék a meccseinket. Nemcsak az enyéimet, hanem úgy általában női teniszt, hiszen rengeteg jó játékos van”- nyilatkozta Kanadába visszatérve Fernandez.
A US Open előtt alig-alig esett szó Fernandezről, azonban két hét alatt elérte, hogy Raducanuval együtt ő is a figyelem középpontjába kerüljön. Mint elmondja, minden hirtelen jött, de szeretné kiélvezni sikerét.
„Minden olyan gyorsan jött, de boldog vagyok, amiért a kemény munka és a sok áldozat, amit az elmúlt években meghoztam, kifizetődött, és az álmaim valóra válnak. Élvezni fogom a pillanatot, pozitívan kezelem a helyzetet, tanulok a hibáimból és a tapasztalatból.”
picture

Leylah Fernandez - Met Gala New York 2021

Fotó: Getty Images

Fernandez döntős eredménye azért is lenyűgöző, mert nem akármilyen ellenfeleket győzött le a US Open során. Ráadásul fontos kiemelni, hogy riválisai többsége kifejezetten jó formában volt, és a Fernandez elleni mérkőzésükön is jól teniszeztek, ennek ellenére múlta felül őket a kanadai. A rutinos Kaia Kanepi, a címvédő Naomi Osaka, a korábbi US Open-bajnok Angelique Kerber, az olimpiai bronzérmes Elina Svitolina és a remek állapotban lévő Aryna Sabalenka sem bírtak a fiatal játékossal. Fernandez nem is tudja eldönteni, melyik győzelme volt a legemlékezetesebb.
„Nem tudom eldönteni, melyik volt a legjobb győzelmem, mert több meccsen is nagyon jól játszottam. Már az első fordulóban is elégedett voltam, hogy nyertem egy meccset ezen a versenyen, aztán jött Kaia, aki nagyon tapasztalt játékos, majd Naomi, aki sok Grand Slamet nyert már. Boldog voltam, ahogy Kerber ellen játszottam: minden egyes pontért megküzdöttem, ugyanez volt a helyzet a Svitolina és a Sabalenka elleni meccseken is. Nem igazán tudom eldönteni, melyik volt a fénypont, de nagyon büszke vagyok arra, amit elértem”- nyilatkozta a 19 éves teniszező.
picture

Leylah Fernandez en demi-finale de l'US Open.

Fotó: Getty Images

A US Open nemcsak Fernandez, hanem az egész kanadai tenisz számára mérföldkövet jelentett, hiszen a férfiaknál Felix Auger-Aliassime pályafutása legjobb eredményét elérve az elődöntőig jutott. Az észak-amerikai ország kifejezetten erős teniszgenerációval tűnt fel az utóbbi időszakban, de míg az elmúlt években előbb Milos Raonic, majd Denis Shapovalov és Auger-Aliassime révén úgy tűnt, inkább a férfiaknál lehetnek sikeresek, Fernandez eredményével a vártnál hamarabb láthattunk újabb kanadai női Grand Slam-döntőst Eugenie Bouchard 2014-es wimbledoni fináléja után. Fernandez boldog volt, amiért Auger-Aliassime is sokáig eljutott a US Openen, mint elárulta, edző-édesapja többször is pár évvel idősebb honfitársát emlegette pozitív példaként.
Emlékszem, mikor fiatalabb voltam, néztük Felix edzéseit és apukám azt mondta: olyan leszel, mint Felix. Dolgozz úgy, mint ő, aki nagyon komolyan veszi a dolgokat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés