Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A korábbi US Open-bajnok szerint nem tesz jót a tenisznek, hogy egy selejtezős Grand Slamet nyerhet

Wojciechowski Patricia

Publikálva 22/10/2021 - 12:30 GMT+2

Emma Raducanu US Open-győzelme óriási szenzációt keltett, és azóta is hatalmas érdeklődés övezi a fiatal bajnoknő személyét. A New Yorkban 2015-ben pályafutása egyetlen Grand Slam-címét begyűjtő Flavia Penetta szerint, nem mutat túl jó képet, hogy selejtezőből indulva Grand Slamet lehet nyerni.

Emma Răducanu

Fotó: Getty Images

Flavia Penetta szerint nem túlságosan előnyős a női tenisz számára, hogy teljesen kiszámíthatatlan egy nagy torna végeredménye.

Az idei US Open női döntője, mikor két tinédzser, Emma Raducanu és Leylah Fernandez vívtak meg egymással, nagyon nagy figyelmet kapott, a tornát megnyerő Raducanu-t pedig nem győzték méltatni sikere után. A korábbi US Open-bajnok Flavia Penetta azonban arról beszélt egy interjúban, ő nem igazán örül annak a jelenségnek, hogy ennyire kiegyensúlyozatlan a női tenisz, és sokan odaérhetnek a végső győzelemre. Szerinte, mikor ő még aktív volt, nem történhetett volna meg, hogy valaki a selejtezőből indulva nyerje meg a tornát.
Flavia Penetta 2015-ben óriási meglepetésre nyerte meg a US Opent, majd rögtön bejelentette visszavonulását. Grand Slam-sikere abszolút váratlanul érkezett, ugyanakkor éveken át a legjobb 10-20 környékén állt a világranglistán, és párosban is ért el Grand Slam-sikereket, a világelsőségig is eljutott. Ennek ellenére a 2015-ös Penetta-Vinci olasz házifinálé nem sokkal maradt el meglepetésfaktorban a Raducanu-Fernandez döntőtől. A Corriere della Serra készített interjút Penettával, ahol az idei US Open-döntőre vonatkozó kérdésre megjegyezte a korábbi világraglista-6., szerinte nem tesz jót a női tenisznek, hogy nem túl stabil a mezőny.
„Nekem nem tetszik, ami most történik: a folytonosság teljes hiánya, véleményem szerint, nem jó a tenisznek. Az én időmben nem történhetett volna meg, hogy egy fiatal lány a selejtezőből, mint Emma Raducanu New Yorkban, Grand Slamet nyerjen. A topversenyzők túl távol álltak a többiektől. Most valami nem jó. Hiányzik a karizma, ezért nehezebb eladni a női teniszt.”
Legutóbb 2016-ban fordult elő, hogy női teniszező címet védjen Grand Slam-tornán, mikor Serena Williams nyerni tudott Wimbledonban. Az elmúlt 20 Grand Slam-tornát 14 különböző játékos vitte el, Osaka, Halep, Kerber és Barty tudott egynél többször nyerni. Raducanut sokan a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartják, és noha természetesen a következő években dől el, hol lesz a helye a teniszben, már most óriási érdeklődés veszi körül, neves szponzorok álltak be mögé, és a sportág egyik leginkább eladható karaktere lett.
picture

0909 Evening News : Kvitova VS Penetta

Fotó: Eurosport

Penetta szerint Raducanunak és Fernandeznek a következő szezonokban kell megmutatniuk, hogy hosszútávon mire képesek. Úgy gondolja, Serena Williams dominanciája mellett korábban több olyan játékos volt, aki éveken át az élmezőnyben tudott maradni, most ez hiányzik.
„A fiataloknak, mint Raducanu és Fernandez, még meg kell erősíteniük magukat ezen a szinten. Egy Grand Slam-bajnok nem tűnhet el győzelme után teljesen. Én sosem tartoztam a szupersztárok közé, de 15 éven át magas szinten voltam, ugyanez igaz Francesca Schiavonéra is.”
Penetta Naomi Osakáról is beszélt, mint elmondta, nem irigyli a japán lányt jelenlegi helyzete miatt.
„Naomi már megmutatta, hogy képes kiegyensúlyozottságra: négy Grand Slamet nyert, tekintélye van. Egy másik problémakör, hogy nem tudta megőrizni ezt: a közösségi média és a médiafigyelem tönkretehet. Manapság több irányból bombáznak: nem egyszerű ezt kezelni. Nem cserélnék most Osakával.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés