Nem hozott túlontúl magas színvonalú mérkőzést az első férfi elődöntő, melyben eleinte Alexander Zverev bizonytalankodott sokat, a végére pedig Pablo Carreno Busta fogyott el látványosan. A másik párharc viszont felnőtt a várakozásokhoz, az egészen fantasztikus labdamenetekkel tarkított találkozót végül Dominic Thiem nyerte meg, aki a fontos pontoknál hatékonyabban játszott, mint Daniil Medvedev.


"Az adogatásaival úgy is súlyos károkat tud okozni, hogy amúgy nem teniszezik jól. Most az a feladata, hogy megrázza magát és jobban játsszon" - nyilatkozta a mérkőzést megelőzően David Ferrer, aki most még csak a távolból próbál tanácsokat adni a német játékosnak. Ebből csak két dolog nem valósult meg: Zverev a legrosszabb kezdését mutatta be az idei US Openen, adogatóként pedig már-már az ATP-kupás mélységeket sikerült felidézni. Érdekes módon még az első szervái sebezhetőnek bizonyultak.
Távolról igyekszik segíteni US Open-elődöntős tanítványát az edzőként visszatérő Ferrer | Eurosport
Tisztában van a tanítványa előtt adódó lehetőséggel, ám a US Open végeredményének nem lesz hatása az együttműködésükre. David Ferrer az ATP-nek nyilatkozott Alexander Zverev felkészítéséről, egyebek mellett elmondta, miért mondott igent a német felkérésére, milyenek voltak az első benyomásai, és mi dönthet majd a 2020-as US Open sorsáról.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26

Pocsék elődöntő, nagy fordítás


Pablo Carreno Bustának nem nagyon kell ennél több ahhoz, hogy kézbe vegye az irányítást egy mérkőzésen, és Zverev bizonytalanságait ezúttal is remekül használta ki. A német játékos mintha teljesen elveszítette volna a hitét az alapteniszében, viszonylag gyakori vendég volt a hálónál, ahol a gyenge előkészítések miatt legfeljebb csak abban bízhatott, hogy Carreno Busta elszúrja az elütést. Nem gyakran esett meg. Zverev 5:1 után még kozmetikázott valamelyest az eredményen, de a játszma elúszott. 0-1.
Hasonlóan indult a negyeddöntő is a német számára, akkor viszont még idejében kapcsolt, és elkerülte a nagyobb bajt. Ennek a feltámadásnak nyoma sem volt az elődöntőben, sőt, Zverev egyre és egyre mélyebbre ásta magát, elkezdtek jönni a menetrendszerű kettős hibák. Ezúttal is gyorsan dupla brékhátrányban találta magát (gyakorlatilag egy óra játék után eldőlt, hogy ezt a meccset csak öt szettben nyerheti meg), és ugyan a játszma végére ismét mutatott életjeleket az ötödik kiemelt, ez csak az eredmény kozmetikázására volt jó, 0-2.
Zverev bőven szerzett tapasztalatokat a maratoni Grand Slam-meccsekről, viszont általában inkább előnyt elpuskázva került bajba, 0-2-ről ezt megelőzően nem sikerült fordítania. A harmadik szettre azonban láthatóan összeszedte magát, miközben a döntő kapujában az addig rettentő stabil Carreno Busta is elkezdett hibázgatni. 2:1 után zsinórban három brék következett, és a második előnyét már megtartotta a német, aki mindenben javított a korábbi szettekhez képest, főleg adogatóként javultak a számai. 1-2.
A folytatás hasonló forgatókönyv szerint zajlott, újfent Zverev került brékelőnybe, újfent rögtön leadta, de itt is belefért, mert 3:3 után ismét elvette Carreno Busta szerváját, és ha nem is könnyedén, de végigvitte az előnyt. 2-2. A spanyolt a döntő játszma előtt ápolni kellett (ami nem csoda, hiszen ez volt a harmadik ötszettese a US Openen) és az újraindulást követően gyengén is kezdett, rögtön elbukta az adogatását. Ez kulcsmozzanatnak bizonyult, Zverev ugyanis képes volt stabilizálni a játékát adogatóként, végül 5:3-nál, fogadóként zárta le a meccset.

Thiem vitte a fontos pontokat


A második elődöntő hihetetlenül színvonalon kezdődött, mindketten fantasztikusan teniszeztek. Egészen 3:2-ig. Thiem ekkor már elég magabiztos volt adogatóként, Medvedev viszont rendre megszenvedett a sajátjával, el is bukta azt. De nem akármilyen körülmények között! Az orosz szerette volna megchallengelni a saját - amúgy jónak ítélt - szerváját, viszont a mérkőzésvezető nem hagyta, mivel Medvedev beleütött a labdába. Hiába reklamált hosszasan Medvedev, a pontot nem kapta meg, ráadásul fejben is teljesen szétesett, és 6:2-re bukta a szettet.
Thiem egészen addig a pontig koncentrált, gyakorlatilag tökéletes teniszt mutatott be, a második játszma elején azonban nála is jött egy kisebb hullámvölgy, váratlanul brékhátrányba került. Ennyi nagyjából elegendő volt Medvedevnek, hogy megnyugodjon kissé, gyorsan rendezte a sorokat. 5:3-nál azonban nem tudta kiszerválni a szettet, köszönhetően elsősorban annak, hogy az osztrák brutális teniszre kapcsolt. Ez pedig újabb fordulópontot hozott, a maratoni tie-breakkel ugyanis elhalászta Medvedev orra elől a szettet.

dominic-thiem-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az osztrákot a harmadik szett előtt ápolni kellett (boka vagy Achilles-ín-sérülés miatt), a mozgásán azonban nem érződött, hogy különösebb gondjai lennének. Ettől függetlenül került ismét brékhátrányba nagyon korán, sőt, Medvedevnek az 5:1-es vezetéshez is volt labdája. Thiem azonban elkerülte a dupla bréket, és ennek lett jelentősége a játszma szempontjából, ugyanis Medvedev ezúttal sem tudta kiszerválni a szettet - tegyük hozzá: az osztrák ebben a helyzetben is brutálisan nagy teniszt mutatott be. Rövidítés döntött a játszma sorsáról. 
A második szett tie-breakjéhez hasonlóan itt is korán bajba került az orosz, Thiem elhúzott 5-1-re, és ugyan szépen visszajött Medvedev, fordítani már nem tudott, így eldőlt, hogy az osztrák lesz Zverev ellenfele a vasárnapi fináléban. 
"Nem volt könnyű. Az első szettben kicsit szerencsés voltam, nem tudom, hogy az az adogatás hosszú volt-e. A második szett után mindketten remekül játszottunk. Volt lehetősége befejezni a második szettben, majd a harmadikban is, de visszajöttem. Mindkét rövidítés nagyon szoros volt, nem is nagyon szeretem ezeket a helyzeteket.  5-1-re vezettem a US Open-döntőért, úgy nézett ki, könnyű lehet, de megcsinált két remek pontot, nehezebb lett a helyzetem. Nagyon-nagyon jó mérkőzés volt" - mondta Thiem. 
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39