Elérkezett az idei US Open utolsó mérkőzése, a várva várt férfi döntő. Az eddig mutatott teljesítmény alapján nem kérdés, hogy Dominic Thiem a mérkőzés favoritja, aki a játék terén már elérte a Nagy Hármas mostani szintjét. Ezúttal azonban nem őket, hanem a kicsit lesajnált, a döntőiben rendszerint mégis remekül teniszező Alexander Zverevet kell legyőznie. Kezdés este 10 órától! 


Az dönthet, ki fél kevésbé


Nem biztos, hogy a tenisztudás fog dönteni. Ha az döntene akkor alighanem Thiem nyerne, mert nála most nincsen nagyon jobb a világon, legfeljebb ugyanolyan. A tenisze felér Djokovicéval, Nadaléval és Federerével már elég régóta, csak átrágni nem tudta magát a nagy hármason eddig sohasem. De tavaly a Garroson és idén Ausztráliában már ahhoz is nagyon közel volt.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Nem biztos, hogy az egymás elleni mérleg dönt majd. Ha az döntene biztosan Thiem nyerne hiszen 7/2-re vezet Zverev ellen.
Nem biztos, hogy az dönt, ki a jobb a döntőkben. Ha így lenne alighanem Zverev nyerne. Ő már nyert vb-t és három 1000-est, míg Thiem bukott egy vb-döntőt is a három Grand Slam-finálé mellett, a túloldalon egyetlen 1000-es győzelem árválkodik a legmagasabb szintről.
Viszont lehet, az dönt, hogy ki fél kevésbé. Ki az, aki kevésbé fogja fel ezt egy soha vissza nem térő lehetőségnek, egy egyszeri, kivételes alkalomnak. Ki az, aki úgy tud tekinteni erre a meccsre, mint az új idők kezdetére.
Mint az én időm kezdetére. (Szabó Gábor)
A Nagy Hármashoz hasonlította Thiem teljesítményét Medvedev | Eurosport
Dominic Thiem három szoros szettben győzte le Daniil Medvedevet a US Open elődöntőjében. Medvedev a mérkőzést követően arról beszélt, Thiem játéka a Nagy Hármas színvonalát idézte. Daniil Medvedev elődöntős veresége után úgy fogalmazott, hiába játszott jól, az igazi bajnokként teniszező Thiem ellen ezúttal nem volt esélye. „Úgy játszott, mint egy igazi bajnok.

Zverev – Thiem 3-2


Nagyon nagy meccset játszottak mindketten az elődöntőben. Zverev élete első 0:2-ről való fordításával, Thiem pedig azzal, ahogy hátrányból a maga javára tudta billenteni a Medvedev elleni szetteket. Ha megnézzük kettejük egymás elleni történetét, a 7-2-es Thiem vezetésnél talán fontosabb az utolsó meccsük, az idei Ausztrál Open elődöntője. A német ott úgy is nagyon komoly ellenfél tudott lenni, hogy mentalitásban, érettségben jóval elmaradt mostani önmagától. Sascha most meglépte, amit meg kellett lépnie, megvan, amit elvártak tőle, amit elvárt saját magától. Megvan az első GS-döntője. A nagyobb teher egyértelműen Thiemen lesz, aki a tarkóján érzi majd a győzelmi elvárások miatti nyomás hideg leheletét. Úgy érzem, Zverev lesz annyira éber és játszik majd elég jól ahhoz, hogy ezt ki tudja használni. (Kálmán Laci)

Thiem - Zverev 3-1


Alexander Zverev a negyeddöntőben és az elődöntőben is bűn gyengén játszott, és ha Pablo Carreno Bustánál egy kicsivel vagányabb ellenféllel teniszezik, ma nem készülhetne élete első Grand Slam-döntőjére. Ez alapján az egy teljesen logikus feltételezés lenne, hogy karrierje eddigi legfontosabb meccsén is idegesen és rosszul fog teniszezni, szerintem mégsem így lesz. Egészen egyszerűen azért, mert a fináléval teljesítette azt, amit nem csak a szakma, de ő maga is elvárt magától, minden további csak extra, bónusz.
Eddig minden fordulóban ő volt az esélyesebb játékos, Djokovic kiesése óta ráadásul a felső tábla legmagasabban rangsorolt teniszezője is egyben. Ez a helyzet - a Grand Slam-tornán való esélyesség - mindig a legrosszabbat hozta ki belőle, idegesen, sok hibával játszott, meccsenként egy életre elegendő kettős hibával. New Yorkban is ezt a kottát olvasta, rendszerint nem a pálya másik oldalán lévő játékost, hanem az ideges, bizonytalan Alexander Zverevet kellett legyőznie. Fejben. Ha nem is könnyen, de megtette, valahogy elvergődött a döntőig.
A zebrapólótól az Australian Open-elődöntőig: Thiem és Zverev rivalizálásának eddigi legfontosabb állomása következik | Eurosport
Dominic Thiem és Alexander Zverev első Grand Slam-győzelmükért mérkőznek meg egymással a US Open döntőjében. A két játékos valószínűleg nem utolsó GS-finá léját vívja egymás ellen, a jövő egyik izgalmas rivalizálásának tűnik a párharc. Az osztrák és a német teniszező az elmúlt években számos szoros csatát vívott, a tizedik felvonás következik New Yorkban.
Ilyen előzmények után mégis ki várná, hogy legyőzi a torna során napról napra magabiztosabban teniszező Dominic Thiemet? Ugye, hogy senki. És Zverev ezekben a pillanatokban él igazán. Így nyert 1000-es döntőkben Novak Djokovic és Roger Federer ellen, így verte meg vb-döntőben ugyancsak Djokovicot, és pont így lepte meg Thiemet is a madridi salakos tornán. Ezekben a helyzetekben nyoma sem volt idegességnek, bizonytalanságnak, épp ellenkezőleg: egy jövőbeni világelső, sokszoros Grand Slam-bajnok képe jelent meg.
Zverev tehát sokkal keményebb feladat lesz, mint azt talán előzetesen gondolhatnánk. Mégis Thiem győzelmére tennék, pusztán azért, mert az utóbbi egy-másfél évben minden téren érettebb lett. Bizonyította, hogy képes nagy mérkőzéseket nyerni - még ha a döntőbeli mérlege nem is túl erős - Melbourne-ben pedig már a GS-győzelemhez is egészen közel került. Eddig három döntőt játszott, és mind a hármat elveszítette, de olyan most először fordul elő, hogy ő lesz a favorit. És ezúttal ezt ki is fogja használni. (Németh Dániel)
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39