Tisztában van a tanítványa előtt adódó lehetőséggel, ám a US Open végeredményének nem lesz hatása az együttműködésükre. David Ferrer az ATP-nek nyilatkozott Alexander Zverev felkészítéséről, egyebek mellett elmondta, miért mondott igent a német felkérésére, milyenek voltak az első benyomásai, és mi dönthet majd a 2020-as US Open sorsáról.


Ferrer javeai otthonából követi figyelemmel tanítványa mérkőzéseit. A spanyol csupán pár hónapja kezdte meg az együttműködést a fiatal némettel, azóta többnyire távolról próbálta segíteni a felkészülését. Valószínűleg mindketten várják már, hogy az európai versenyeken személyesen folytatódhasson a közös munka, de előtte még vár egy komoly teszt Zverevre. Vagy ha minden az elképzeléseik szerint alakul, akkor kettő. Elsőként a pénteki US Open-elődöntő, melyben a rendkívül stabil tenisszel rendelkező Pablo Carreno Busta lesz az ellenfele.
"Mérkőzések előtt mindig üzenetet váltunk, vagy beszélgetünk egy kicsit a taktikáról" - avatta be az ATP-t Ferrer a munkafolyamatba. "Nagyon örül most az elődöntőnek, mert nehéz helyzeteket is sikerült megoldania. Az adogatásaival úgy is súlyos károkat tud okozni, hogy amúgy nem teniszezik jól. Most az a feladata, hogy megrázza magát és jobban játsszon" - magyarázta Ferrer, akit épp Zverev búcsúztatott a profi tenisztől a madridi 1000-es versenyen. Elmondása szerint a német közvetlen érdeklődése győzte meg a feladat elvállalásáról.
US Open
Ilyen jogsértések történhettek Babos Timi kizárásakor a sportjogász szerint
15/09/2020 13:26
Az őt nyugdíjazó Alexander Zverev mellett kezdheti meg edzői karrierjét David Ferrer | Eurosport
Alexander Zverev vitathatatlanul az ATP Tour mezőnyének egyik legtehetségesebb játékosa, öntörvényűsége és látszólagos "betörhetetlensége" azonban eddig még megakadályozta abban, hogy igazán megcsillogtathassa tudását. Nyert már ezres versenyeket, volt év végi világbajnok és idén végre Grand Slamen is összejött egy nagyobbat szóló eredmény (elődöntő az Ausztrál Openen), neve hallatán azonban még mindig inkább az ütőcsapkodások, bírókkal folytatott hangos szóváltások, vagy éppen sajátos karanténtechnikák jutnak eszünkbe.
"Háromszor hívott fel személyesen. Meg akarta tudni, hogyan dolgozom. Ezzel rögvest felkeltette az érdeklődésemet. Voltak ugyan más ajánlataim is, de csak ügynökökön, közvetítőkön keresztül. Tetszett, hogy ő ezt személyesen intézte. Bőven van még tér a fejlődésre, és amúgy is érdekes tapasztalatnak, motivációnak tűnt a feladat. Megmozgatott a lehetőség, hogy egy külföldivel dolgozhatok. Érdekelt egy másfajta munkamódszer felfedezése, amit a spanyolon kívül elsajátíthatok, ami által tovább fejlődhettek."
Júliusban Monte-Carlóban futottak össze, két héten át tesztelték, mennyire működőképes a párosuk. Annak bizonyult, Ferrer hamar a stáb részének érezte magát, ezért nem sokkal később hivatalosan bejelentették, hogy együtt folytatják. "Azt próbáltam feltérképezni, hogy milyen a napi rutinja. Igazán tetszett. Hagyták, hogy elvégezzem a munkámat, a csapata és az apukája sem szólt bele. Nagyon jól kezeltek. Egyetértettek az ötleteimmel, hogy miket akartam megváltoztatni Sascha teniszében. Ő is elégedett volt, ez számított leginkább."
Zverevnek az intelligenciája mellett Ferrer tapasztalata segíthet leginkább, ugyanis hosszú pályafutása során sok mindent látott a spanyol, 2013-ban döntős volt a Roland Garroson, egyébként pedig hatszor járt GS-elődöntőkben. "Amikor én voltam fiatal játékos, nagyon szerettem volna magam mellett tudni valakit, aki támogat a maga tapasztalatával. Ez ugyanis rendet tud tenni a fejekben. Át tudod érezni a helyzetüket, el tudod mondani, hogyan kezeljék azokat. El tudod mondani, hogy jártál már így."
"Ez a tapasztalás segíthet egy játékost. Próbálok példákat hozni a pályafutásomból, a jó és a rossz helyzetekre, hogy én miképpen kezeltem azokat. Ő pedig eldöntheti, hogy ezekből miket szeretne felhasználni."
A fiatal németnek már most is komoly eredményei vannak, 2018-ban vébét nyert, előtte pedig 1000-es versenyekről is gyűjtött győzelmeket. Ferrer azonban még mindig a benne lévő fejlődési potenciált látja elsődlegesen, ami fontos szempont volt nála. "A győzelmei ellenére sokat fejlődhet még. Lehet világelső vagy Grand Slam-győztes. Ez vonzott. Sokkal monotonabbak a hétköznapok egy olyan játékossal, aki már mindent kiadott. Függetlenül attól, hogy vele vagyok-e, Sascha nagyon jól dolgozik, és nem kételkedem abban, hogy sokáig a csúcson lesz."

david-ferrer-min.jpg

Fotó: Eurosport

Ferrer tisztában van azzal a lehetőséggel, ami tanítványa előtt adódhat. Az már biztos, hogy Marin Cilic 2014-es győzelme óta először új GS-győztest avatnak a férfiaknál, mint ahogyan az is kijelenthető, hogy Zverev komoly eséllyel pályázik a győzelemre. "Ez mindenkire nagyobb nyomást helyez. Mindegyik elődöntősnek nagy lehetőség. Annak lesz a legtöbb esélye, aki a legjobban kezeli a nyomást. A mi együttműködésünk független attól, hogy bejut-e a döntőbe, vagy megnyeri-e a tornát. Azon dolgozunk, hogy több fegyvere legyen, ezáltal sokat nyerhessen."
via ATP
US Open
Federerék hiányozni fognak ugyan, de talán nem is annyira
15/09/2020 10:58
US Open
Thiem: Megfordult a fejemben, hogy a negyedik döntőt is elveszítem
14/09/2020 08:39